Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - ERAB Parex bankā iegūst veto tiesības un neuzņemas risku

Tas ir solis pretim Parex stabilitātei. Tā šodien gaidāmo līguma parakstīšanu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), līdz ar ko tā kļūs par 25% plus vienas Parex bankas akciju īpašnieci, trešdien vērtēja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Ceturtdien intervijā _Latvijas Radio _bankas vadītājs Nils Melngailis norādīja, ka šobrīd svarīgākais ir atsākt bankai kreditēšanu, taču pirms tam ir jāpārskata uzņēmuma stratēģija, kas neizslēdz arī bankas nosaukuma maiņu.

Jaunās stratēģijas ietvaros Parex cer kļūt atvērtāka klientiem, lai atgūtu arī tos, kuri rudenī saistībā ar bankas finansiālajām problēmām pārvietoja savus finanšu līdzekļus. ""Mēs noteikti jaunās stratēģijas ietvaros izvērtēsim arī zīmola stratēģiju, un es neizslēdzu iespēju, ka mēs varetu mainīt nosaukumu. Mums svarīgākais ir nodrošināt to, ka mēs mainām to, kā mēs strādājam - ka mēs esam atvērtāki klientiem," teica Melngailis. Šobrīd gan bankai ir ierobežojumi uz finanšu operācijām, tāpat tai nav tiesību izsniegt kredītus. "Ir vairākas darbības nākamo mēnešu laikā, uz kuru pamata varēsim konkrētāk spriest, kurā brīdī [ierobežojumi tiks atcelti]. Es tiešām ceru, ka šovasar atsāksim pilnvērtīgu kreditēšanu, jautājums - kurā mēnesī," norādīja N. Melngailis. Ierobežojumus var atcelt Finanšu un kapitāla tirgus komisija, ar to arī banka regulāri veicot pārrunas, lai pakāpeniski vai pilnībā tiktu atcelti kreditēšanas ierobežojumi Parex.

Parakstot divus ieguldījumu līgumus, ERAB valsts pērn novembrī izglābtās Parex kapitālā kopumā ieguldīs 73 miljonus latu. Iegādājoties 25% akciju, ERAB bankā ieguldīs 57,5 miljonus latu, savukārt vēl 15,5 miljonus latu (22 miljoni eiro) tā investēs Parex subordinētajā kapitālā, kuru tā ar laiku vai nu varēs pārvērst akcijās, vai arī atgūt kā aizdevumu.

Tiesa, piedaloties Parex kapitālā, ERAB ne ar ko neriskēs, jo valdība piekritusi tās nosacījumam pilnībā galvot ERAB ieguldījumu. Proti, atbilstoši otrdien valdības apstiprinātajam lēmumam, valsts ar uzviju garantēs visu ERAB ieguldījumu Parex kapitālā. Valdības galvojums, kuru valdība izsniegs Parex valsts akciju īpašniecei Privatizācijas aģentūrai (PA), veidos 89 miljonus latu. PA to turēs par labu ERAB — šis galvojums būs ERAB drošības spilvens, ja nu gadījumā ar Parex notiek sliktākais. ERAB būs viena vieta padomē. ERAB solījusi, ka tā Parex piesaistīs kredītlīniju, lai banka atgrieztos kreditēšanas tirgū.

ERAB līgumu nosacījumi trešdien vēl nebija publiski pieejami. Taču, kā liecina informācija, kas ir Dienas rīcībā, līdzīgi kā citos gadījumos, kad ERAB piedalījusies banku glābšanā Latvijā (Unibanka, Rīgas komercbanka), arī šoreiz ieguldījuma līgumam ir stingri nosacījumi. Būtiskākais no tiem paredz ERAB veto tiesības potenciālajam bankas pārdošanas darījumam. Proti, valsts nevar pārdot sev piederošās Parex akcijas bez ERAB piekrišanas. Līdz ar līgumu ERAB ieguvusi veto tiesības arī uz citiem ar bankas darbību saistītiem būtiskiem lēmumiem — bez saskaņošanas ar ERAB valsts kā bankas vairākuma akcionārs nedrīkst pieņemt būtiskus lēmumus par bankas aktīvu pārdošanu, pirkšanu, finanšu resursu piesaisti, izmaiņām valdē. Veto tiesības uz bankas pārdošanu ERAB dotas, lai tā nodrošinātos, ka valstij piederošās Parex akcijas nenopērk kāds investors, kuru ERAB nevēlētos redzēt, piemēram, ietekmīgas Krievijas izcelsmes bankas. ERAB līdzšinējā pieredze, piedaloties Latvijas banku glābšanā un ienākot to kapitālā ar līdzīgiem veto nosacījumiem, ir bijusi pozitīva. Unibanku pārdeva zviedru SEB, savukārt Rīgas komercbanka pēc pārdēvēšanas par Pirmo banku nonāca vācu un norvēģu DNB Nord īpašumā. Līgumā ar ERAB nav fiksēti konkrēti termiņi, kādos Parex banku var vai nevar pārdot. ERAB dotas arī tiesības meklēt bankai pircēju un piedalīties pārdošanas procesā.

Kļūstot par 25% Parex īpašnieci, ERAB iegūst arī tiesības piedalīties bankas tālākās darbības stratēģijas izstrādē, kas būs pamats, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija lemtu par tai noteikto ierobežojumu atcelšanu. Gaidāms, ka, izstrādājot jauno stratēģiju, tiks apspriesta bankas nosaukuma maiņa.

Valsts PA personā bankas kapitālā ieguldījusi 227 miljonus latu, taču kopumā tieši un netieši bankas glābšana valstij prasījusi aptuveni miljardu latu. Pēc ERAB ienākšanas valstij piederēs ap 70,8% Parex akciju, mazajiem īpašniekiem — nepilni 4,2%.

(papildināta 1. rindkopa un ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas