Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Ertuganova: Izmaiņām jābūt nodokļos, no kuru nomaksas ir grūti izvairīties

Lai cik ciniski tas neskanētu, izmaiņām jābūt nodokļos, no kuru nomaksas ir grūti izvairīties, skaidro Latvijas Krājbankas ekonomiste Olga Ertuganova, komentējot Finanšu ministrijas pieļāvumu, ka samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju atcelšanas vietā varētu vajadzēt palielināt PVN pamatlikmi līdz 22%.

Skaidrs, ka samazināt budžeta deficītu, tikai samazinot izdevumus, neizdosies. Diez vai būs iespējams izvairīties no atsevišķu nodokļu palielinājuma un izmaiņām, tomēr izvēlei - kādus nodokļus skart - jābūt ļoti izsvērtai, uzsver O. Ertuganova.

"Dienas kārtībā, pirmkārt, jābūt nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumam, neapšaubāmi apvienojot to ar kadastrālo vērtību pārskatīšanu. Jāapsver arī samazināto PVN likmju vismaz daļēja atcelšana. Pēc būtības, piemērojot samazināto PVN likmi, valsts padara šo nozari par prioritāru. Uzreiz rodas jautājums, vai tiešām ir pamats runāt par ekonomisko un sabiedrības labumu, atbalstot tūrismu un, piemēram, ārvalstu autoru bestselleru publicēšanu, ja paralēli tiek apspriests pabalstu un pensiju samazināšanas jautājums. Savukārt, kopējās PVN likmes pieaugums vājās lielākas daļās iedzīvotāju pirktspēja apstākļos, kā arī pastāvot asai ēnu ekonomikas problēmai, tiešam jābūt kā vienam no pēdējiem mehānismiem, ko iedarbināt, veicot fiskālo konsolidāciju. Jebkurā gadījumā, paralēli kopējā nodokļu sloga pieaugumam ir vitāli nepieciešams ieviest atvieglojumus maznodrošinātajiem," akcentē O. Ertuganova.

Pēc O. Ertuganovs domām, budžeta deficīta samazinājums pēc iespējas būtu jābalsta uz izdevumu daļas samazinājumu. Lieli resursi varētu atbrīvoties, beidzot sakārtojot valsts pārvaldes sistēmu, veselības un izglītības jomas. Jāpanāk, lai reformas tiešām būtu strukturālās, nevis kosmētiskas. Citādi visas sāpīgas izmaiņas paliks kā vienreizēji mēri, kas dos tikai īslaicīgu efektu.

PVN palielināšana līdz 22% nemazinās ēnu ekonomikas īpatsvaru, un efekts drīzāk būs pretējs. Lielāka PVN likme rada lielāku kārdinājumu iesaistīties PVN shēmās, zaudētāji būs godīgie uzņēmēji, kuri maksā nodokļus valstij, skaidro Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) Politikas nodaļas vadītājs Jānis Butkevičs.

LTRK jau paudusi nostāju, ka vienai no jaunās valdības prioritātēm jābūt cīņai pret ēnu ekonomiku Latvijā, jāīsteno efektīvi pasākumi "pelēkās" ekonomikas transformācijai "baltajā" jeb legālajā, skaidro J. Butkevičs.

Valsts negūst miljonus latu ienākumu no PVN tikai tādēļ, ka esošā PVN nomaksas kārtība ir neefektīva un pieļauj izvairīšanos no nodokļa nomaksas, uzsver J.Butkevičs. "LTRK iesaka vienkārši administrējamu un efektīvu "indi" PVN shēmām - reverso PVN maksāšanas kārtību, ko nekavējoties ir jāievieš tādās nozarēs kā būvniecība un konsultāciju pakalpojumi. Reversās PVN nomaksas piemērošana ēnu ekonomikas riskam pakļautajās nozarēs dos būtisku ieguvumu valsts budžetā un, cerams, noņems jautājumu par PVN likmes palielināšanu no valdības dienas kārtības," norāda LTRK Politikas nodaļas vadītājs.

"Raugoties no tirgotāju pozīcijām, PVN paaugstināšana, visdrīzāk, atstātu negatīvu iespaidu ne tikai uz iedzīvotāju pirktspēju, bet arī uzņēmējdarbību. No vienas puses, ja valdība izskata šādu iespēju, tad, visticamāk, nav atlicis daudz manevra iespēju, ar kurām varētu palielināt valsts budžeta ieņēmumus. Taču, no otras puses, PVN ir viens no jūtīgākajiem instrumentiem, un tā paaugstināšana veicinātu inflāciju, kas sāpīgi ietekmētu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, īpaši sabiedrības trūcīgāko daļu," norāda Maxima Latvija Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Orlova.

Jebkurš nodokļu palielinājums ietekmē ne tikai tirgotājus, bet arī piegādātājus, ražotājus, izplatītājus un pircējus, skaidro Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. "Ļoti ceram, ka jaunā valdība PVN likmi nepaaugstinās, jo tas vēl vairāk negatīvi ietekmētu jau tā zemo iedzīvotāju pirktspēju. Tieši otrādi, Rimi atbalsta nodokļu sloga samazināšanu un samazinātās PVN likmes piemērošanu pirmās nepieciešamības produktiem, tādiem kā maize, piens u.c.,"akcentē V. Turlais.

"Nedomāju, ka deja vienkārši paaugstināt PVN dos gaidāmo rezultātu, proti, palielināsies ieņēmumi valsts budžetā," skaidro Lienīte Caune, Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu asociācijas valdes priekšsēdētāja, akcentējot, ka šajā gadījumā vairāk cietīs gala patērētāji, kuriem būs jāmaksā vairāk par precēm un pakalpojumiem. Turklāt PVN palielināšana palielinās risku, ka uzņēmumi pievērsīsies "shēmošanai”, lai izvairītos no nodokļa maksāšanas.

Viņasprāt, viens no risinājumiem, lai panāktu, ka PVN tiek maksāts, ir reversā PVN maksāšanas kārtības ieviešana iekšzemes darījumiem. Šobrīd to ir paredzēts piemērot tikai būvniecībā, bet to noteikti varētu ieviest arī pakalpojumiem, kuri nav viegli pierādāmi vai izmērāmi, piemēram, mārketings, konsultācijas u.tml.

Taču attiecībā uz to, kur rast naudu budžeta konsolidācijai, L. Caune uzsver, "viens no variantiem ir pēc iespējas ātrāk ieviest nodokļu amnestiju, kas būtu attiecināma uz visiem nodokļu parādiem, kuri radušies pirms nodokļu amnestijas sākšanas datuma. Domāju, ka amnestiju varētu ieviest jau no 1. janvāra. Tas, manuprāt, veicinātu papildu līdzekļu ieplūšanu valsts budžetā, jo daudzi uzņēmumi noteikti izvēlētos nokārtot pamatsummas parādu, lai nebūtu jāmaksā nokavējuma un soda naudas, kas šobrīd izveidojušās. Ja izdotos iekasēt kaut daļu no milzīgā parāda, kas šobrīd ir aptuveni 670 000 000 latu, tas jau dotu zināmu atspaidu budžetam."

SIA Palink Operatīvās darbības direktore Dace Zundure uzsver, ka pēdējo gadu pieredze apliecinājusi, ka jebkurš PVN palielinājums nozīmē cenu pieaugumu un patēriņa kritumu. "Tāpēc šādu risinājumu neatbalstām. PVN palielināšana līdz 22% vai 23% būs papildu slogs patērētājiem, jo samazina jau tā zemo iedzīvotāju pirktspēju," skaidro D. Zundure. SIA Palink mazumtirdzniecības jomā Latvijā darbojas ar diviem veikalu zīmoliem – IKI un Cento.

Viņasprāt, līdz ar to gaidāms jauns tirdzniecības apjomu un apgrozījuma kritums, kas var negatīvi ietekmēt ekonomisko situāciju valstī kopumā. Valstij ir būtiski izskaidrot sabiedrībai PVN palielināšanas nepieciešamību un tās radītās sekas, nevis vienkārši pacelt nodokli, tādējādi radot iedzīvotājos neizpratni un sašutumu par pēkšņo cenu palielināšanos. 

(papildināta no 9 līdz 14. rindkopai)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas