Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Ģenētiski modificētas pārtikas tirgošanu neliegs; ierobežos audzēšanu

Zemkopības ministrija nolēmusi uz valdību virzīt tādu ģenētiski modificētās pārtikas (ĢMO) koncepciju, kas paredz ierobežot šādas pārtikas audzēšanu, taču neaizliegt tās ievešanu un tirgošanu. Izšķiršanās trešdienas sēdē bija starp trīs scenārijiem — bez apstiprinātā bija iespēja pateikt konsekventu nē gan ĢMO audzēšanai, gan arī pārtikas un dzīvnieku barības tirgošanai, kā arī Latvija varētu mainīt savu nostāju katrā konkrētā gadījumā, pamatojot savu viedokli ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes atzinumiem.

Tā kā vienprātības nebija, padome lēma balsot, kuru no trim scenārijiem virzīt tālāk uz Ministru kabinetu. Balsojums beidzās ar desmit balsīm par vidusceļu jeb otro no ZM piedāvātajiem scenārijiem. Līdz ar to Latvija neatbalsta ĢM kultūraugu audzēšanu, bet atļauj ĢMO saturošas pārtikas un dzīvnieku barības tirgošanu. Par konservatīvāko scenāriju — kategorisku Latvijas nostāju gan pret ĢMO audzēšanu, gan lietošanu pārtikā un dzīvnieku barībā — bija četras balsis, kuras pārstāvēja Vides ministriju. Par balsoja arī ĢMO Uzraudzības padomes loceklis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Pusstundu pirms ĢMO Uzraudzības padomes sēdes pie ZM ēkas notika vides aktīvistu pikets, saukts par Frankenšteina ballīti. To uzraudzīja policisti, kas skaita ziņā tikai mazliet atpalika no piketētājiem. Bruņojušies ar plakātiem un bioloģiski audzētiem redīsiem, vides jautājumu cīnītāji aicināja garāmgājējus un ministrijas darbiniekus piestāt. Tā kā neviens no ĢMO Uzraudzības padomes ar redīsiem necienājās, viens grozs pirms paša sēdes sākuma tika nogādāts arī ēkas 23.stāvā, «lai labi sokās lēmuma pieņemšanā», norādīja vides organizāciju pārstāvji.

Pieņemtais lēmums gan attieksies uz turpmākajām ražotāju vai tirgotāju vēlmēm laist tirgū ĢMO. Tīri praktiski trešdienas lēmums par valstisko pozīciju atvieglos starpministriju darbu, jo iepriekš daudz laika paņēmusi pretēju viedokļu saskaņošana, piemēram, starp Vides ministriju un ZM.

Ja līdz šim Latvijai nav bijis vienota viedokļa par ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), kopš trešdienas valsts no šīs pelēkās zonas varētu izpeldēt, skaidri definējot, vai turpmāk par Eiropas līmenī ierosinātiem ĢMO audzēšanas un tirgošanas jautājumiem teiksim jā vai nē. No vienas puses, tas gan būs visai formāls lēmums, jo Latvijai ir tikai četras no 345 balsīm Eiropas Padomē, kas pēc ražotāju vai tirgotāju iniciatīvas lemj par ĢMO. No otras — Latvija ir radījusi biezu birokrātisko prasību slāni, lai te nākotnē neaudzētu, piemēram, ģenētiski modificētus kartupeļus un rapsi. Vides aktīvisti gan apgalvo, ka vajadzīgas vēl stingrākas normas. Patlaban Eiropā atļauts ražot ģenētiski modificētu kukurūzu, kam Latvija nav klimata ziņā piemērota. Savukārt Eiropā akceptētos ĢMO tirgot Latvijā drīkst, tos attiecīgi marķējot.

Trešdien dodoties uz ĢMO Uzraudzības padomi Zemkopības ministrijas (ZM) paspārnē, tās dalībniekus ar bioloģiskās pārtikas groziņiem sagaidīja vides aktīvisti, nodēvējot pulcēšanos par Frankenšteina ballīti. Viņu mērķis ir pierādīt, ka laba svinēšana iespējama arī bez modificētas pārtikas un vēlreiz norādīt uz nepieciešamību pēc stingras nacionālās nostājas pret ĢMO. Uzraudzības padomes sēde noslēgs vairāk nekā pusgadu ilgušo ZM darbu pie jautājuma, kāda tad būs Latvijas kopējā nostāja ĢMO lietās. "Praktiski gan tas neko nemainīs, nelemsim — audzēt vai neaudzēt ģenētiski pārveidotu pārtiku, bet gan vienosimies par valstisku nostāju, jo līdz šim Latvija, līdzīgi kā Lietuva, Igaunija vai Dānija, ir bijusi pelēkajā zonā, esam mainījuši savu viedokli atkarībā no tā, kas ir pie varas," Dienai norādīja ZM Biotehnoloģijas un jaunās pārtikas nodaļas vadītāja Inese Aleksejeva.

ES nostāja ģenētisko rotaļu jautājumos līdz šim bijusi raksturojama kā konservatīva. No visiem kultūraugiem Eiropā ļauts audzēt vien ģenētiski modificētu kukurūzu. Klimata ziņā Latvijai piemērotākas varētu būt bietes vai kartupeļi, taču, visticamāk, nākamās sarunas varētu būt par ĢM rapša kultivēšanas atļauju, pieļauj I.Aleksejeva. Ja Eiropa nobalsotu par, teorētiski tas būtu atļauts arī Latvijā, tomēr stingrie noteikumi paredz lauksaimniekam izpildīt "1001 prasību", saskaņošanas ar kaimiņiem, buferzonas ievērošanu utt., kas praktiski teju izslēdz audzēšanas iespēju, saka I.Aleksejeva. Tikmēr valstiskās pozīcijas formulēšanā vides aktīvistiem krasi pretēju viedokli pārstāv tādas organizācijas kā Latvijas Dzīvnieku barības ražotāju un tirgotāju asociācija. Kamēr vides speciālisti norāda uz nepietiekamiem pētījumiem, kas neļauj prognozēt manipulāciju ilgtermiņa ietekmi, dzīvnieku audzētājus satrauc tas, ka putnu un cūku barība bez ĢM piejaukumiem praktiski vairs nav nopērkama. Ja to aizliegtu tirgot, nebūtu, ar ko barot lopus, uzsver asociācija. ĢMO radīti, lai palielinātu ražīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas