Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Godmaņa valdības reorganizācijas plāns: 10 ministrijas

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) publiskojis savu redzējumu par Ministru kabineta reorganizāciju. Iecerēto izmaiņu rezultātā valdībā būtu vienpadsmit ministri, bet kopumā reorganizācija dotu nepilnu 30 miljonu tūlītēju ietaupījumu.

I.Godmaņa valdības reorganizācijas priekšlikumi paredz būtiski samazināt Ministru kabineta sastāvu, kurā ietilptu Aizsardzības; Ārlietu; Ekonomikas un reģionālās attīstības; Finanšu; Ģimenes, sociālo lietu un veselības; Iekšlietu; Izglītības, zinātnes un kultūras; Tieslietu; Transporta un komunikāciju; Zemkopības ministrijas, Vides ministriju pievienojot Ekonomikas un reģionālās attīstības vai Zemkopības ministrijai.

„Valdība ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – izveidot daudz ekonomiskāku un efektīvāku valsts pārvaldes struktūru. Tā ir nepārprotama sabiedrības prasība, tāda ir mūsu apņemšanās pret mūsu partneriem, starptautiskajām finanšu institūcijām. To var darīt, pakāpeniski trīs gadu laikā samazinot valsts pārvaldē strādājošo skaitu un atlīdzību. Mans priekšlikums tomēr ir veikt fundamentālu valsts pārvaldes reorganizāciju vienā gadā, kas ļaus panākt tūlītēju valsts pārvaldes izdevumu samazinājumu par 27,9 miljoniem latu”, norāda Ministru prezidents Ivars Godmanis.

Premjers uzsver, ka attiecībā uz valsts pārvaldes iestāžu reorganizāciju piedāvātie risinājumi nav uzskatāmi par gala variantu un ir uzlabojami, balstoties uz citiem, iespējams, labākiem risinājumiem, attiecinot reorganizāciju uz vēl citām iestādēm, kuras nav iekļautas piedāvājumā, gan modificējot piedāvāto risinājumu, gan piedāvājot citus risinājumus. „Ja reorganizācijas gaitā radīsies citi racionāli priekšlikumi, kas ļaus ietaupīt vēl vairāk naudas un cilvēkresursu, tie noteikti tiks atbalstīti”, viņš uzsver. I. Godmanis piebilst, ka šobrīd izvērtēšanai piedāvātie priekšlikumi ir balstīti tikai uz nacionālo normatīvo aktu regulējuma analīzi, neizvērtējot starptautisko līgumu noteiktās prasības (piemēram, ES regulās un direktīvās tieši noteiktās prasības izveidot atsevišķu iestādi).

Tautas partija (TP) vēl domā diskutēt par Kultūras ministrijas (KM) saglabāšanu kā atsevišķu ministriju, savukārt pārējie koalīcijas partneri pagaidām vēl ir izvairīgi komentāros par Ministru prezidenta Ivara Godmaņa (LPP/LC) piedāvāto valdības reorganizācijas plānu, liecina aģentūras BNS veiktā aptauja. TP, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderi aģentūrai BNS apliecināja, ka īpaša tikšanās ar premjeru, lai kopīgi pārrunātu iespējamo ministriju reformu, nav bijusi un netika arī plānota līdz pat pirmdienai, kad tradicionāli paredzēta koalīcijas pārstāvju sanāksme, kurā Godmanis bija iecerējis viņus ar šo modeli vēl tikai iepazīstināt.

TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis pirmajā mirklī, uzzinot par premjera piedāvājumu, vien noteica, ka par KM partija vēl domāšot. Uz jautājumu, vai TP vēlēsies pārstāvību līdzšinējās ministrijās, apvienotajā Izglītības un kultūras ministrijā, kā arī Ekonomikas un reģionālās attīstības ministrijā, Kučinskis atbildēja noraidoši. "Neko neuzstāsim... Tagad svarīgi, lai tiktu izvērstas diskusijas - tām jābūt pa pilnu laukumu par pilnīgu valdības rekonstruēšanu," atvērtību sarunām apliecināja tautas kalps.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis savukārt atteicās komentēt piedāvājuma nianses un neprognozēja iespējamos kompromisus sarunās ar premjeru un koalīcijas partneriem."Kad oficiāli saņemsim un iepazīsimies, tad arī komentēsim," sacīja deputāts, vien piebilstot - "ja šajā brīdī ir kāds, kas ir gatavs uzņemties tik lielas jomas, tas ir apsveicami". Uz jautājumu par ZZS prioritātēm sarunās par partijas pārstāvību arī jaunveidotajās ministrijās Brigmanis atbildēja, ka ministru amatu dalīšana nav svarīgākais šā brīža valstiskās situācijas problēmu risināšanā. "Šajā krīzes situācijā ir pilnīgi nevietā ņemt un cīnīties par portfeļiem. Ja kāds domā, ka tas patlaban ir prioritārs, tad rūgti maldās," viņš piebilda.

Arī TB/LNNK frakcijas līderim Mārim Grīnblatam vēl nebija noteikta viedokļa par Godmaņa izstrādāto modeli. Viņš arī pauda pārliecību, ka nekādas būtiskas izšķiršanās vai vienošanās starp koalīcijas partneriem, pirms premjers nebūs viņus ar šo modeli iepazīstinājis, oficiāli nebūs. "Katrā ziņā ātrāk par pirmdienu nekas nenotiks," sacīja Grīnblats, vienlaikus norādot, ka līdz ar to gan tas kļūs par vienu no galvenajiem sestdien gaidāmās domes sēdes darba kārtības jautājumiem.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


Reorganizācijas plāns

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas