Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Godmanis paliek amatā, partneri aicina rīkoties

"Mēs esam rīcībspējīgi un to pierādīsim, vai tie, kas runāja ir rīcības spējīgi, pagaidām to neredzu," teica premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), noslēdzoties debatēm Saeimas ārkārtas sēdē, kurā balsoja par neuzticības izteikšanu viņam. Neuzticības balsojumu pieprasīja 34 Saeimas opozīcijas deputāti no Jaunā laika (JL), Pilsoniskā savienības (PS), Sabiedrības citai politikai (SCP) un Saskaņas centra (SC).

Esmu cilvēks, kas izgājis caur uguni un ūdeni, sacīja valdības vadītājs, kurš balsojumu izturēja un līdz ar to palika amatā.

Par I.Godmaņa demisiju nobalsoja 40, pret 51, atturējās viens tautas kalps. Balsojumā atturējās Oskars Kastēns (LPP/LC).  Premjeru atbalstīja arī Valērijs Buhvalovs no opozīcijā esošās PCTVL, savukārt sēdē nepiedalījās koalīcijā esošie deputāti Aigars Kalvītis (TP) un Dainis Turlais (LPP/LC).

I.Godmanis apšaubīja, ka opozīcija šobrīd var izveidot valdību, kas spētu “izturēt sitienus”. No opozīcijas tā īsti sitienu var izturēt tikai Einārs Repše (JL), viņš uzskata. I.Godmanis ir gatavs “nodot stafeti” tikai tad, ja būs konkrēts kandidāts ar konkrētu programmu, jo “pilnīgi izslēdzu bezskaidrības situāciju”. Cerību pārdevējs es neesmu, viņš atzina un prognozēja, ka arī nākotnē nebūs viegli, jo uzsākts “rūgts ceļš”. “Mēs krītam, cenšamies pie klints noturēties, bet nenoturēsimies, ja viens otru rausim nost. Racionālisms un ātra reakcija izšķirs, vai aizķersimies ātrāk par citiem.”

Diena jau rakstīja, ka divos pēcpusdienā sākās Saeimas ārkārtas sēde, kurā debates turpinājās līdz septiņiem vakarā.

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis aicināja I.Godmani rīkoties un nekavēties ar plašākas koalīcijas izveidi, pretējā gadījumā iniciatīvu uzņemsies Tautas partija.

“Jau divas nedēļas runājam par jaunu koalīciju, meklējam Laimes lāci – neitrālu Ministru prezidentu, acīmredzot, Laimes lāča nebūs, jo mums nav Sūnu ciema uz ko aizbraukt. (…) Aicinām Ministru prezidentu uzsākt sarunas par plašāku koalīciju. Tautas Partija vienojās, ja sarunas netiek uzsāktas, atļaujamies ņemt iniciatīvu savās rokās.”

No tribīnes viņš arī atsaucās uz šodienas akciju pie Saeimas, kur iedzīvotāji bija sanesuši deputātiem dāvanas, aizrādot JL deputātiem.

“Tie deputāti, kas esošajam Ministru prezidentam ienes pātagu un alus pudeli, vēl nav izauguši no pusaudžu pubertātes vecuma. Tāpēc pamatā tomēr šobrīd jārunā par to, kas jāizdara mums, valdībai, Saeimai, bet nevis vienkārši runāt par to, ka šī valdība nav laba.” 

Arī TP deputāte Vaira Paegle no tribīnes paziņoja, ka neatbalstīs demisijas pieprasījumu I.Godmanim, taču sagaida, ka viņš rīkosies. “Es balsošu pret neuzticības izteikšanu, cerībā, ka Ministru prezidents nekavējoties veidos jaunu valdību ar plašas koalīcijas atbalstu.”

Kā pirmā trešdienas ārkārtas sēdē tribīnē kāpa JL līdere Solvita Āboltiņa, kura pateicās premjeram. “Nav daudz Latvijā tādu cilvēku, kas var lepoties ar tādu pieredzes bagāžu un faktiski mums ir tikai viens tāds Ivars Godmanis,” secina S. Āboltiņa.

Runas laikā viņa pauda savu redzējumu par to, kādai būtu jābūt Latvijai. “Latvijā ir cilvēki, kas mīl savu dzimto zemi, cilvēki kas ir gatavi strādāt, gatavi ziedot visu, lai Latvija zeltu un plauktu. Bet šodien mums ir tas, kas mums ir – slikta ekonomiskā situācija, cilvēku neuzticība, valdošā koalīcija ar premjerministru Ivaru Godmani,” runu noslēdza S. Āboltiņa.

Debatēs piedalījās arī finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), kurš salīdzināja 1991. gada janvāri un šo brīdi, kad tauta vairs nav vienota. "Nav kas vieno, sīkumi nevieno, uzpeld drazas, kopējais lielais mērķis ir sabiris. Jā, tai skaitā, personiskos bankas kontos. Ārējā drauda vairs nav, tam paldies NATO," konstatē A. Slakteris. Viņš brīvību, kas ir iegūta, salīdzināja ar Sīzifa darbu. "Pirms gada šī valdība uzķēra šo Sīzifa akmeni, kas jau palēnām ripoja atpakaļ. Jūs šodien lemsiet - palaist vaļā, paripot vēl zemāk, lai nāk citi. Problēmas būtība nav citi vai mēs - problēma ir, kā to akmeni noturēt. Kā noturēt neatkarību un censties to akmeni velt atpakaļ," norādīja A. Slakteris.

Savukārt Sandra Kalniete (PS) oponēja Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš iepriekš izteicās, ka valdībā nepieciešami desmit Ivari Godmaņi. "Valdībai vajag vienu, bet Ministru prezidents. Ja Ministru prezidents nevar atlaist savus padotos un izveidot rīcībspējīgu komandu, kam uzticas arī kuģa pasažieri, tad jāatlaiž ir viņš pats. Nespējīgu ministru darbu darīšana nav valsts vadīšana," uzsvēra S. Kalniete, piebilstot, ka otra lieta, kas pietrūkst gan I. Godmanim, gan valdībai kopumā ir neprasme komunicēt ar sabiedrību.

Diena jau rakstīja, ka valdības demisijas pieprasītāji uzskata, ka valdība pēdējā gada laikā pieņēmusi sabiedrībai nesaprotamus un nepieņemamus lēmumus un jau šobrīd skaidrs, ka pašreizējie ministri nav spējīgi atbildēt par savām pārraudzības jomām. Valdība taupot līdzekļus uz iedzīvotāju rēķina, nespējot piedāvāt risinājumu krīzes pārvarēšanai. Atsevišķi valdības ministri demonstrējuši ārkārtēju nekompetenci, pierādot, ka nespēj atbildēt par saviem vārdiem un apkauno valsti arī starptautiski. Šī valdība nespēj garantēt ne ikdienas darbu, ne mērķtiecīgu krīzes pārvarēšanas plānu, uzskata demisijas pieprasītāji.

(papildināta ar 3.rindkopu - par deputātu balsojumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

FOTO: Deputātiem uz Saeimas kāpnēm saliek dāvanas

Godmanim izredzes palikt, TP risinājumu redz plašākā koalīcijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas