Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Iedzīvotāju skaits Latvijā arvien sarūk

Arī šogad, mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu, vēl aizvien turpina samazināties Latvijas iedzīvotāju skaits, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. CSP gan norāda, ka iedzīvotāju skaits samazinās lēnāk: 2007.gadā valsts iedzīvotāju skaits samazinājās par 0,5% salīdzinājumā ar 0,7% 2000.gadā. Iedzīvotāju skaits samazinās arī starpvalstu ilgtermiņa migrācijas rezultātā.

Kā informē CSP pārstāve Elmīra Seņkāne, saskaņā ar CSP aprēķinu, šā gada 1. jūlijā Latvijā dzīvoja 2 miljoni 266 tūkstoši iedzīvotāju, kas ir par 4,8 tūkstošiem cilvēku jeb par 0,2% mazāk nekā gada sākumā.

Tāpat CSP dati liecina, ka kopš 2002.gada Latvijā bija vērojama laulību skaita pieauguma tendence. 2007.gadā tika noslēgtas 15 486 laulības, kas bija lielākais skaits kopš 1993.gada. Taču šogad laulību skaits ir diezgan ievērojami samazinājies. 2008.gada pirmajā pusgadā noslēgtas 4546 laulības, kas ir par turpat 800 laulībām jeb 15% mazāk nekā 2007.gada pirmajos sešos mēnešos.

Jau vairākus gadus Latvijā iezīmējusies neliela dzimstības pieauguma tendence. 2007.gadā valstī bija augstākā dzimstība pēdējos 13 gados, kad pasaulē nāca 23 273 bērni. Arī šā gada pirmajos sešos mēnešos dzimušo skaits par kādiem 7,4% lielāks nekā pērn pirmajā pusgadā.

Mirstības līmenis pēdējos trīs gados ir palicis nemainīgs: aptuveni 33 tūkstoši mirušo katru gadu. Mirušo skaits šā gada sešos mēnešos bija 16 tūkstoši, kas ir par 1212 cilvēkiem jeb 7% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

(Papildināta ar P.Zvidriņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Pēteris Zvidriņš, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Statistikas un demogrāfijas katedras vadītājs, profesors

Demogrāfiskā situācija nedaudz mainās. Mazliet pieaugusi dzimstība un samazinājusies mirstība, tomēr jāņem vērā, ka dzimstības pieaugums ir īslaicīgs. Šobrīd visvairāk ir 22 gadus vecu cilvēku, kas var laist pasaulē bērnus. Pēc pāris gadiem ienāks mazskaitlīgāka paaudze. Līdz ar to vēl vismaz 20 gadus plusus nesagaidīsim. Uzlabojumi ir, bet kopējā aina paliek nemainīga.
Jāņem vērā arī, ka pastiprinās emigrācija, un šajā pusgadā no valsts izbraukuši par tūkstoti vairāk iedzīvotāju, nekā iepriekš.

Pārsla Eglīte, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta projektu vadītāja

Jaunākie dati nav nekas ārkārtējs. Negatīvi demogrāfiskie rādītāji Latvijā ir jau kopš 1990.gadu vidus, un drīzāk varētu teikt, ka mēs jau vairāk nekā desmit gadus dzīvojam ārkārtas situācijā. Mēs vēl ilgi būsim lielākos vai mazākos mīnusos. Sievietēm Latvijā pirmais bērns dzimst vidēji 25 gadu vecumā, un tas nozīmē, ka 1990.gados dzimušās sievietes, nespēs situāciju uzlabot. Tad šie mīnusi būs vēl lielāki. Šaubos, vai tāpēc sievietes dzemdēs piecus bērnus, labi, ja tie būtu kaut divi, trīs.
Vēl jāņem vērā, ka gadījumā ja jauni vīrieši turpinās “sprāgt kā mušas” uz Latvijas ceļiem dzērumā, tad mēs nekādu dzismtības pieaugumu nesagaidīsim, jo lai būtu bērni, vajag divus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas