Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināta - Jezdakovu apstiprina VID ģenerāldirektores amatā

Valdība otrdien bez plašām diskusijām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amatā apstiprinājusi Neliju Jezdakovu. N.Jezdakova tika izvēlēta kā labākā no 13 pretendentiem.

Starp kritērijiem, pēc kuriem tika vērtēti pretendenti, bija izglītība, darba pieredze, pieredze liela kolektīva vadīšanā, svešvalodu zināšanas, profesionālās zināšanas par nozares politiku un procesiem, komunikācijas prasmes un nevainojama reputācija.

Konkursa komisijas vadītājs bija finanšu ministrs Einars Repše (JL), tajā strādāja arī Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Baiba Bāne, administrācijas vadītājs Ilgonis Gaugers un finanšu ministra padomniece valsts pārvaldes reformu un vadības jautājumos Baiba Fromane.

Kā ziņots, pērnā gada oktobrī iepriekšējo ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu par rīkojumu nepildīšanu no šī amata atstādināja E.Repše, un pret VID vadītāju tika sākta disciplinārlieta, tika noteikts sods - algas samazināšana. Pēc atstādināšanas ģenerāldirektora pienākumus pildīja N.Jezdakova. Saskaņā ar valdības lēmumu Dz.Jakāns tika pārcelts darbā Finanšu ministrijā Muitas un nodokļu administrēšanas politikas departamenta direktora amatā. Tomēr arī no šī amata pagājušajā nedēļā viņš atbrīvots.

Ministrijas sniegtā informācija liecina, ka N.Jezdakova valsts finanšu sistēmā savu karjeru sāka 1978.gadā kā Finanšu ministrijas Valsts ieņēmumu pārvaldes Peļņas maksājumu daļas galvenā ekonomiste. Līdz šim viņa bija VID ģenerāldirektora pirmā vietniece un Galvenās nodokļu pārvaldes direktore. N.Jezdakova 2003.gadā bija iecelta par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju pēc Andreja Sončika atstādināšanas.

Saskaņā ar likumu par VID ģenerāldirektora kandidatūru pēc finanšu ministra ieteikuma uz pieciem gadiem apstiprina valdība, VID ģenerāldirektoru uz pieciem gadiem amatā ieceļ finanšu ministrs.

Tikties ar N.Jezdakovu drīzumā drīzumā plāno ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), lai pārrunātu viņas redzējumu, kā samazināt ēnu ekonomiku valstī un motivēt uzņēmumus maksāt nodokļus, neizmantojot tikai represīvās metodes. Tāpat ministrs ar jauno VID ģenerāldirektori vēlas pārrunāt jautājumus par nodokļu administrēšanas atvieglojumu pasākumu ieviešanu patentu saņēmējiem un mikrouzņēmumiem.

(pievienotas pēdējās trīs rindkopas un komentāri labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KOMENTĀRI

Finanšu ministrs Einars Repše:

"Jezdakovas kundze ir kompetentākā un piemērotākā kandidāte VID ģenerāldirektores amatam, turklāt viņa ar savu darbu jau ir pierādījusi, ka sekmīgi spēj pildīt šos pienākumus. VID, pirmkārt, ir jākļūst par servisa iestādi – tam ir jāmaina iepriekšējais darbības veids un jākļūst nevis par represīvu, bet vairāk uz klientiem orientētu iestādi. Ir jānodrošina visiem nodokļu maksātājiem saprotamas un pilnībā izskaidrojošas nodokļu nomaksas konsultācijas. Mans mērķis ir ieviest dienestā stabilitāti un nodrošināt visas likuma prasības – VID ir jākļūst par piemēru godīgai attieksmei pret klientiem visā finanšu sistēmā."

Ekonomikas ministrs Artis Kampars:

"Nelijai Jezdakovai ir ne tikai sekmīgi jāturpina iesāktā VID reorganizēšana, bet arī jāveicina, lai tas kļūtu "draudzīgāks" uzņēmējiem. No VID vadītāja profesionalitātes viennozīmīgi ir atkarīgs, cik profesionāli darbosies arī pati iestāde un kā tā tiks galā ar uzticētajiem pienākumiem – plānoto nodokļu ieņēmumu nodrošināšanu budžetā. Līdzšinējai VID ģenerāldirektora amata pienākumu izpildītājai N.Jezdakovai ir ne tikai vajadzīgā profesionālā pieredze VID struktūrvienībās, bet viņa sevi pierādījusi kā vadītāju, kas spēj sekmīgi īstenot reformas salīdzinoši īsā laikā. Tomēr šobrīd VID vadītāju sagaida jauni profesionālie izaicinājumi. Viens no tiem – kā padarīt VID "draudzīgāku" uzņēmējiem, iegūstot informāciju un vienkāršojot nepieciešamo dokumentu iesniegšanas procedūras.

Šajā gadījumā pretimnākšana nozīmē gan administratīvo šķēršļu mazināšanu, gan arī uzņēmēju motivēšanu maksāt nodokļus. Turklāt izmantojot represīvās metodes tikai kā galējo risinājumu. VID ir jāmainās, un no soda iestādes jākļūst par uzņēmumu nodokļu konsultantu, kuram jebkurā brīdī var prasīt padomu par konkrētā nodokļa administrēšanas kārtību un saņemt arī izskaidrojošu atbildi. Ne mazāk svarīgs jautājums ir, kā šī brīža ekonomikas apstākļos palielināt nodokļu ieņēmumus budžetā."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas