Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Koalīcija atbalsta FM piedāvāto VID reorganizācijas plānu

Valdība jau otrdien, 4.augustā, varētu lemt par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reorganizāciju, un koalīciju pārstāvošās partijas ir atbalstījušas Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto dienesta reorganizācijas variantu, žurnālistiem pirmdien pēc piedalīšanās koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē teica VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

Finanšu ministrs Einars Repše žurnālistiem sacīja, ka koalīcija pirmdien nav iebildusi pret FM izstrādāto reorganizācijas modeli un atbalstīja VID reorganizācijas plāna virzīšanu izskatīšanai valdībā jau otrdien.

"Reorganizācija mums ir jāveic diezgan drīz. Nav normāli tas, ka VID pašlaik strādā tikai četras dienas nedēļā un, jo ātrāk mēs pieņemsim lēmumu par konkrētu tālākas attīstības modeli, jo labāk. VID reorganizācija kā tāda ir nepieciešama jebkurā gadījumā, jo gluži tāpat kā visām valsts iestādēm [dienestam] ir būtiski samazināts finansējums un bez reorganizācijas tālāks darbs pilnvērtīgi nav iespējams," skaidroja Repše.

Pēc viņa teiktā, FM izstrādātais dienesta reorganizācijas plāns balstās uz to, ka VID ir servisa organizācija, kur ir atsevišķi nodalītas muitas daļas un nodokļu daļas, abām ir audita pārvaldes. Repše stāstīja, ka pēc dienesta reorganizācijas lielāku uzmanību iecerēts pievērst tieši lielo nodokļu maksātāju jautājumiem, galveno uzmanību koncentrējot tur, kur ir nauda.

Savukārt kriminālizmeklēšanas funkcijas, proti, Muitas kriminālpārvalde un finanšu policija, būs koncentrētas un nodalītas atsevišķi, tieši VID ģenerāldirektora pakļautībā, un jau izmeklēs tos gadījumus, kad ir aizdomas par krimināliem pārkāpumiem.

Repše klāstīja, ka gan VID, gan FM sagatavotais reorganizācijas plāns paredz atlaist līdzīgu dienesta darbinieku skaitu, jo dienesta finansējums samazināts par 30 miljoniem latu jeb vairāk nekā 30%. Finanšu ministrs nevēlējās nosaukt konkrētu atlaižamo cilvēku skaitu, taču iepriekš VID sagatavotais reorganizācijas plāns paredzēja atlaist apmēram 1200 cilvēku.

Jakāns žurnālistiem stāstīja, ka ar partiju pārstāvjiem pirmdien apspriesta dienesta struktūra un tas, kā VID nodrošinās darbību finansējuma samazinājuma apstākļos. Jakāns koalīcijas pārstāvjiem arī izklāstījis priekšrocības un trūkumus FM izstrādātajam dienesta reorganizācijas modelim.

VID vadītājs klāstīja, ka FM piedāvātais VID reorganizācijas modelis ir ļoti līdzīgs pašreizējam VID modelim, kas paredz divas lielas struktūras - nodokļu pārvaldi un muitas pārvaldi.

Jakāns arī norādīja, ka līdz brīdim, kad valdība apstiprinās VID jauno struktūru, pagaidām netiek likvidētas reģionālās VID iestādes.

VID plānota būtiska reorganizācija. Saeima jūnijā arī pieņēma grozījumus likumā par VID, kas paredz mainīt iestādes organizācijas struktūru. Iecerēts, ka reorganizācija tiks pabeigta līdz novembrim.

VID izveidots 1993.gadā, un tā galvenais uzdevums ir nodokļu iekasēšana. VID arī atbild par muitas nodevām un nodokļiem par starptautisko tirdzniecību. Dienests ir pakļauts FM.

Saistībā ar VID reorganizāciju plānota arī dienesta ģenerāldirektora vietnieku skaita samazināšana, tai skaitā, tas var skart Vladimiru Vaškeviču. Premjers Valdis Dombrovskis (JL), pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā 100.pants vaicāts, vai viņš saglabās amatu, norādīja, ka, apspriežot reorganizāciju, par konkrētām personālijām netiek lemts. Viņš uzsvēra, ka nevēlas nākt klajā ar politiskiem uzstādījumiem un jautājums par V.Vaškeviču ir paša VID un FM kompetencē.

E.Repše iepriekš norādījis, ka VID jāstrādā cilvēkiem ar nevainojamu reputāciju, un V.Dombrovskis norādīja, ka attiecībā uz V.Vaškeviča kungu ir bijis "daudz dažādu problemātisku aspektu", tai skaitā, par pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršanu. "Bet es te nenākšu ne ar kādiem politiskiem uzstādījumiem," atkārtoti norādīja premjers.

Vaicāts, vai darbs būtu jāturpina Dz.Jakānam, viņš klāstīja, ka no valdības puses galvenais uzstādījums ir, lai VID darītu savu darbu - iekasētu nodokļus, koncentrētos uz tiem jautājumiem, ko valdība VID ir uzdevusi šajā situācijā, tas ir, pievērstu uzmanību aplokšņu algu problēmai, kā arī jautājumam par PVN krāpšanu, akcīzes preču "ne gluži kontrabandu, bet vadāšanu pāri robežai un tālāk nelegālu tirdzniecību".

Vērtējot VID darbu, viņš norādīja, ka nodokļu iekasēšanas rādītāji vairāk vai mazāk atbilst ekonomiskajai situācijai, bet ir problēmas ar ēnu ekonomikas palielināšanos, kur arī ir doti konkrēti darba uzdevumi.

(pievienots premjera viedoklis pēdējās četrās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas