Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

papildināta - Komisija atbalsta "lokomotīvju" izslēgšanu vēlēšanās

Saeimas Juridiskā komisija, 2. lasījumā izskatot Saeimas vēlēšanu likumu, atbalstīja opozīcijā esošā _Jaunā laika _priekšlikumu, ka vienu kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Tas ir vērsts pret lokomotīvēm, kas 'ievelk' Saeimā mazāk populārus kandidātus.

Par JL priekšlikumu balsoja astoņi no 12 klātesošajiem deputātiem. Ierosinājumu bez JL deputātiem atbalstīja arī Tautas partijas, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī Saskaņas centra deputāti. Tāpat arī Pilsoniskā savienība atbalstīja šo priekšlikumu.

Pirms viedokļa izteikšanas balsojumā tautas kalpu vidū izvērtās plašas debates par JL ieteikumu vēlēšanu kārtības izmaiņām, vēsta aģentūra BNS. "Kaut minimāli šie kosmētiskie labojumi ir likumā jāveic - lai cilvēkiem liktos, ka viņi var ko ietekmēt," sacīja partijas "Pilsoniskā savienība" deputāte Ilma Čepāne, uzsverot, ka sistēmas reformai ir vajadzīgs kas vairāk, bet šis būtu veiksmīgs pirmais solis izmaiņām vēlēšanu norises kārtībā.

Šo argumentu visai atšķirīga viedokļa paušanā gan izmantoja apvienības "Saskaņas centrs" deputāts Jānis Urbanovičs, kurš norādīja, ka, viņaprāt, nav vajadzīgi "kosmētiski labojumi", pret kuriem viņš pauda personisku vienaldzību. Tautas kalps debatēs aicināja domāt par radikālākām izmaiņām sistēmā - vai nu izveidojot vienu vēlēšanu apgabalu kā Eiropas Parlamenta vēlēšanās, vai sadalot to, piemēram, 100 vēlēšanu apgabalos.

Vienīgais politiskais spēks, kas pagaidām nav vēl radis iekšēji vienotu nostāju šajā jautājumā, ir LPP/LC frakcija - par to kolēģus informēja gan tās pārstāve Inese Šlesere, gan arī par to liecināja jau komisijā konstatētais balsojums, raksta BNS.

Rasnačs vienlaikus gan pauda "emocionālu atbalstu" vēlmei novērst tā dēvēto lokomotīvju principu, tomēr viņš bažījās par vēlētāju iespējamo migrāciju šādas normas gadījumā, kā arī norādīja, ka, viņaprāt, šādi arī tiek ierobežotas katra vēlētāja tiesības balsot par to kandidātu, par kuru vēlas, tikai tādēļ, ka viņš reģistrēts citā apgabalā.

Jau vēstīts, ka līdzīgu opozīcijā esošās Pilsoniskās savienības sagatavotu priekšlikumu pēdējā Saeimas plenārsēdē pateicoties Zaļo un zemnieku savienības atbalstam deputāti nolēma nodot komisijām. Debašu laikā Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece (TP) iebilda, ka PS ideja "patapināta" no JL.

(papildināta ar 3.-6. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Muižniece norāda PS, ka tā “patapina” idejas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas