Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Komisijas vairākums atbalsta antimafijas likuma grozījumus

Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstīja grozījumus kriminālprocesa likuma 410.pantā, kas paredz ar prokurora atļauju izbeigt kriminālprocesu pret personu, kura pati ir izdarījusi noziegumu, bet sadarbojusies ar izmeklētājiem un sniegusi būtisku informāciju.

Par šādu likuma redakciju balsoja deviņi Juridiskās komisijas deputāti, bet atturējās trīs. Iebilda Zaļo un Zemnieku savienības deputāti, argumentējot, ka lēmums jāpieņem tiesai nevis prokuroram. Šādā redakcijā par likuma grozījumiem būs jābalso Saeimai. Likuma grozījumi tiek gatavoti otrajam lasījumam.

Kā ziņo LETA, virsprokurors Arvīds Kalniņš pēc sēdes atzina, ka prokuratūra ir gandarīta par minētā panta atbalstīšanu. Kalniņš nevarēja pateikt, vai prokuratūrā tiek skatītas lietas, uz kurām varētu tikt attiecināts minētais pants, jo tās ir katra procesa virzītāja tiesības risināt šo jautājumu.

Augstākās tiesas senatore Valde Eilande pauda izbrīnu par ažiotāžu, kāda ir sacelta ap minēto likuma pantu, jo tajā paredzētā norma arī tagad ir likumā un nākotnē tā tiek tikai paplašināta.

Komisija otrdien no likumprojekta izslēdza 391.panta 3.daļu, kas paredzēja prokuroram tiesības sadalīt kriminālprocesu.

Komisijas deputāte Solvita Āboltiņa (JL) pauda bažas, ka tas tikai novilcinās lietas izskatīšanu, palielinās personas iespējas izvairīties no soda, kā arī dos iespēju Eiropas Cilvēktiesību tiesā sūdzēties par lietas skatīšanas termiņiem.

"Ja komisija izslēdza šo normu, tad tas liecina, ka bija tāda nepieciešamība, un, manuprāt, tas skar digitalizācijas un Lemberga lietas," sacīja Āboltiņa.

Minēto priekšlikumu sagatavoja Zvērinātu advokātu padome, bet Saeimā iesniedza Tautas partija (TP). TP deputāts Imants Valers žurnālistiem sacīja, ka nepiekrīt Āboltiņas argumentiem, un uzsvēra, ka tagad prokurori tiks mudināti strādāt ātrāk.

(papildināts ar viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas