Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Krievijas vēstnieku izsauc Riekstiņš; Vešņakovs lobē parlamentā

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs pēc ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) uzaicinājuma ieradies Ārlietu ministrijā (ĀM) saistībā ar situāciju Gruzijā. Paralēli tam Krievijas vēstnieks organizē vairākas tikšanās ar Latvijas parlamentāriešiem pirms ārkārtas Saeimas sēdes. Savukārt opozīcijas partijas _Pilsoniskā savienība _pārstāvji tikšanās laikā ar Gruzijas vēstnieku Latvijā guvuši pārliecību, ka Krievijas mērķis ir padarīt Gruziju par "Krievijas guberņu".

ĀM tikšanās laikā A. Vešņakovs informēts par Latvijas nostāju saistībā ar konfliktu, solot to darīt zināmu Krievijas pusei. M. Riekstiņš izteica Krievijas vēstniekam aicinājumu pārtraukt Krievijas militāro ofensīvu un pauda cerību, ka Krievija atsauksies Gruzijas puses gatavībai uzsākt sarunas. „Uzskatu, ka šobrīd būtiskākais abām pusēm ir sākt sarunas,” uzsvēra ārlietu ministrs.

Ar Krievijas vēstnieku Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis tikās pirmdien, viņš apliecināja Dienai. Savukārt Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis ar vēstnieku tikšoties trešdien, vēsta portāls DELFI. Pēc trešdien plānotās Saeimas Ārlietu komisijas sēdes ar A. Vešņakovu tiksies arī komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC), viņš atklāja Dienai.

A. Brigmanis Dienai pastāstīja, ka Krievijas vēstnieks viņu informēja par Krievijas redzējumu uz notiekošo Gruzijā. A.Vešņakovs neesot mēģinājis viņu ietekmēt vai nosodīt Latvijas atbalstu Gruzijai. “Tas bija sauss situācijas izklāsts, es nejutu nekādu spiedienu uz sevi kā uz parlamenta deputātu,” sacīja A.Brigmanis.

A.Vešņakovs deputātam esot stāstījis par Dienvidosetijas konflikta izcelšanās iemesliem un situācijas attīstību. Savukārt A.Brigmanis sarunā paudis satraukumu par militāro konfliktu un uzsvēris, ka šis jautājums pēc iespējas ātrāk jāatrisina.

Ārlietu komisijas vadītājs A. Bērziņš neuzskata, ka parlamentārieši būtu ietekmējami. Viņš nedomā, ka vēstnieka iniciētās tikšanās būtu Krievijas interešu lobēšana parlamentā. "Laikam viņam ir ko teikt," par tikšanās mērķiem izteicās A. Bērziņš.

Krievijas vēstniecības Latvijā preses atašejs Sergejs Djačenko Dienai gan nevēlējās komentēt vēstnieka organizētās tikšanās ar Latvijas parlamentāriešiem. “Kad mums būs plašāka informācija, darīsim to zināmu,” viņš teica.

Bet Saeimas deputāte Sandra Kalniete (PS) un Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (PS) pirmdien tiekas ar Gruzijas Ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku V.E. Konstantinu Korkelia. Tikšanās laikā Pilsoniskās savienības līderi izteica atbalstu Gruzijai kā neatkarīgai un suverēnai valstij, kas orientējas uz Rietumu demokrātijas vērtībām, informēja partija.

S.Kalniete sarunas laikā guvusi pārliecību tam, ka Krievijas iebrukuma patiesais mērķis ir nevis iegūt kontroli pār teritoriju, bet mainīt Gruzijas valdību, novirzīt valsti no rietumnieciskā kursa un padarīt par "Krievijas guberņu".

"Vēstnieks izteica bažas par to, cik nepietiekami pasaules sabiedrība pauž savu nostāju un ka šāda klusēšana iedrošina Krieviju un neuzliek tai bremzes," stāsta S.Kalniete. Lai palīdzētu Gruzijai, viņa rosinās Saeimas ārlietu komisiju pieņemt lēmumu sūtīt uz Kaukāza valsti Latvijas delegāciju. "Tā ir vajadzīga psiholoģiski Gruzijai," sacīja S.Kalniete, atminoties, cik daudz ārvalstu delegāciju klātbūtne palīdzējusi Latvijai 1991.gadā cīņā par neatkarību. Deputāte arī aicinās, lai parlamenta ārlietu komisija uzklausītu Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu.

Savukārt Ģ.V.Kristovskis sarunas laikā pieļāva iespēju rosināt Eiropas Parlamentu sūtīt uz Gruziju tā dēvēto fact-finding mission jeb speciālu delegāciju, kuras uzdevums būtu iepazīties ar situāciju valstī, sacīja S.Kalniete.

(papildināta 1. rindkopa, pievienotas pēdējās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas