Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Latvija lūdz Gruziju turpināt meklēt pazudušos alpīnistus

Latvijas vēstniecība Gruzijā ir vērsusies pie Gruzijas robežsardzes ar lūgumu turpināt meklēt pazudušos Latvijas alpīnistus, Diena noskaidroja Latvijas Ārlietu ministrijā.

Diena jau rakstīja, ka Gruzijas robežsardze ir pārtraukusi Latvijas pazudušo alpīnistu meklēšanu, Diena uzzināja Gruzijas robežsardzes preses dienestā. Otrdien sāktie glābšanas darbi piektdien pārtraukti, jo vairs neesot nekādu cerību."Ušbas kalna reljefs ir ļoti sarežģīts, lavīnas nogruvuma ceļā tika atrastas alpīnistu personīgās mantas, cerību atrast izdzīvojušos nav," Dienai norādīja robežsardzes preses dienestā.

To, ka Gruzijas robežsardze ir pārtrauksi meklēšanas darbus, Dienai apstiprināja arī Mihails Pietkēvičs, kurš kopā ar vēl trim Latvijas alpīnistiem devies uz Ušbas kalna apkārtni. Pēc Pietkēviča teiktā, Gruzijas robežsardze meklēšanas darbus pārtraukusi, jo saasinājies konflikts Dienvidosetijā. Šo iemeslu Dienai apstiprināja arī Latvijas Ārlietu ministrijā.

Sagaidāms, ka rīt Pietkēvičs un pārējie trīs Latvijas alpīnisti sasniegs bāzes staciju, kur satiks tos kalnā kāpējus no Latvijas, kas Gruzijā bija ieradušies kopā ar pazudušajiem alpīnistiem, tomēr kalnā devās pa citu maršrutu un nav cietuši, un kopīgi turpinās pazudušo meklēšanu, piektdienas vakarā Dienai pastāstīja Viesturs Silenieks, kurš arī šajās dienās ieradies Gruzijā un glābšanas darbus koordinē Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi.

Pietkēvičs iepriekš norādīja, ka glābšanas darbos varētu piedalīties arī vietējie iedzīvotāji. Glābšanas darbus gan varētu apgrūtināt laikapstākļi, jo, iespējams, sniegs un tam sekojošās nākamās lavīnas.

"Laiks iet. Ar katru dienu cerība samazinās," norādīja Pietkēvičs, vaicāts, cik lielas ir iespējas pazudušos alpīnistus atrast dzīvus.

Ja kalnā kāpēji ir ierakti sniegā vairāku dienu garumā, iespējas izdzīvot ir nelielas, uzskata Latvijas Alpīnistu savienības prezidents Normunds Reinbergs. Viņš norādīja, ka lielākas cerības izdzīvot būtu tad, ja alpīnisti paglābtos kādā no plaisām.

Kā stāstīja Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics, apstākļu sakritība var ļaut alpīnistiem izdzīvot no dažām stundām līdz pat dienām ilgi. Pēc viņa vārdiem, pazudušie pēc negadījuma var atrasties dzīvi kādā sniega alā, kur temperatūra var būt virs nulles.

Diena jau rakstīja, ka kalnos Gruzijas ziemeļos 3.augustā pazuduši trīs alpīnisti no Latvijas, kas, iespējams, iekļuvuši lavīnā, pieļauj Gruzijas amatpersonas. Ušbas kalnā pazudušie Latvijas kalnā kāpēji bija alpīnistu kluba Traverss biedri.

(Papildināta ar jaunāko informāciju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas