Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Latvijas Banka būtiski samazinās Latvijas IK prognozi

Latvijas Banka (LB) pēc jaunākajām aplēsēm būtiski samazinājusi Latvijas ekonomikas lejupslīdes prognozi, lēšot, ka iekšzemes kopprodukta (IK) kritums šogad sasniegs 16%, liecina _Dienas _rīcībā esošā informācija.

Oficiāli savas jaunākās prognozes LB paziņos nākamtrešdien pēc LB padomes sēdes. LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs komentārus pagaidām nesniedza, vien uzsvēra, ka tas var nozīmēt, ka valdībai vēlreiz nāksies lemt par budžeta izdevumu samazināšanu.

Šobrīd valdība gatavo budžeta grozījumus, rēķinoties, ka IK kritums būs 12%, kopprodukta vērtību lēšot 14 miljardu latu apmērā. Ekonomikai turpinot kristies un īstenojoties jaunākajām LB prognozēm, samazināsies arī kopprodukta apmērs un tas nozīmē, ka, vēl vairāk nesamazinot budžeta izdevumus, palielināsies deficīts. Ekonomikas ekspertu vērtējumi par Latvijas ekonomiku ir pesimistiski - atsevišķas institūcijas prognozējušas pat IK kritumu 20%.

Noprotams, ka neraugoties uz sliktākajām prognozēm, valdība pagaidām turēsies pie pašreizējām IK prognozēm un atbilstoši tai gatavos budžeta grozījumus, paredzot 7% deficītu.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) neizslēdza, ka, lejupslīdei turpinoties, valdībai rudenī būs nepieciešams veikt vēl vienus budžeta grozījumus. "Būtu vēlams būt situācijā, kad nenāktos veikt budžeta grozījumus, taču pilnībā to, ka tas būs nepieciešams, izslēgt nevaru," teica valdības vadītājs. Pesimistiskākas ekonomikas prognozes viņš pagaidām vērtēja piesardzīgi, sakot, ka ir jāredz, kādi būs makroekonomiskie rādītāji par šā gada pirmo pusi.

(pievienots premjera komentārs pēdējā rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Analītiķi: IKP šogad pirmajā ceturksnī samazinājies par 15-18%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas