Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Lembergs lūdz tiesu ņemt vērā viņa ārstniecības kursu

Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu tiesa turpinās skatīt ceturtdien. Prokurors pirmdien lūdza divu dienu pārtraukumu, lai iepazītos ar Anša Sormuļa izteiktajiem lūgumiem un noformulētu prokuratūras viedokli.

A.Lembergs savukārt lūdz tiesu, sastādot sēžu grafiku, ņemt vērā viņa slimības vēsturi. Viņš lūdz respektēt viņam noteikto ārstniecības plānu, kas paredz regulāras fizioterapijas apmeklējumus, kas jāveicot rīta stundās. Kā izteicās A.Lembergs, tāpēc viņš nevar katru dienu no rītiem braukāt uz Rīgu.

Kā novēroja Diena, Ventspils mērs izskatījās dzīvelīgs un omulīgs. Solis viņam bija raits un stāja stalta. Viņš izskatījās daudz ņiprāk nekā laikā, kad Rīgas apgabaltiesa 2007.gada pavasarī lēma par viņa apcietināšanu.

Diena jau rakstīja, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Boriss Geimans pirmdien noraidīja Ventspils mēra pieteikto noraidījumu trim lietā iesaistītajiem prokuroriem, uzskatot, ka tam nav likumīga pamata un ka prokurori neatrodas nepārprotamā personiskā interešu konliktā. A.Lembergs noraidījumu izteica prokuroriem Jurim Jurisam, Ilgai Paeglei un Jānim Ilsteram. Noraidījumu A. Lembergs pamato ar, viņaprāt, rupjiem likuma pārkāpumiem un politiskiem mērķiem.

A.Lembergs tiesu informēja, ka aizvadītajā piektdienā vērsies Rīgas apgabaltiesā ar civilprasību pret iepriekšminētajiem prokuroriem un uzņēmēju Aināru Gulbi, lūdzot tiesu par nodarīto kaitējumu no minētajiem četriem piedzīt 330 tūkstošus latu un vēl 40 tūkstošus latu no prokuroriem. Šo civilprasību A. Lembergs izmanto kā iemeslu noraidījumam, uzskatot, ka prokurori ir personīgi ieinteresēti.

Viņš sēdes laikā pauda neizpratni, kāpēc krimināllietas materiāliem pievienotas "kaut kādas tabulas", kuras medijos tiekot sauktas par "Lemberga stipendiāta sarakstiem". Tādējādi viņš uzskata, ka prokuratūra un prokurori izrēķinās ar viņu politisku mērķu vadīti, lai grautu viņa kā politiķa prestižu, "ņirgātos par mani, par Ēķi". "Te ir nepārprotami saprotams, ka tā ir politiska cīņa ar politiskām batālijām," teica A. Lembergs, uzskatot, ka krimināllietas nodošanas datums - pērnā gada 1.jūlijs - izvēlēts apzināti, lai pirms augustā paredzētā referenduma par grozījumiem Satversmē diskreditētu politiķus.

Nav zināms, vai civilprasība ir pieņemta. Prasība iesniegta pēdējā dienā, jo A. Lembergs līdz pēdējam gaidījis tiesībsarga atzinumu, taču to tā arī nav saņēmis.

Dienu A. Lembergs informēja, ka prasība saistīta ar privātās dzīves noslēpuma – privātas telefona sarunas starp viņu un uzņēmēju Andreju Ēķi - prettiesisku izpaušanu kriminālprocesā neiesaistītām personām un to publiskošanu, kā arī sensitīvu datu – ziņu par A.Lemberga veselības stāvokļa, kā arī veikto medicīnisko izmeklējumu rezultātu - izpaušanu.

Prokurori pieteikto noraidījumu uzskata par pilnīgi nepamatotu, taču lēmums ir jāpieņem tiesai. Viņi norāda, ka šādi motivēta noraidījuma pieprasīšana ir pretrunā ar Kriminālprocesa likumu, jo tad jebkurš civilprocesā varētu iesniegt prasību pret apsūdzības uzrādītāju un tādā gadījumā lietu izskatīšana tiesā nebūtu iespējama. Prokurori norādīja, ka A. Lembergs nav sniedzis nekādus pierādījumus par prokuroru personisko ieinteresētību. A.Lemberga izteiktais noraidījums un motivācija esot cilvēciska reakcija uz uzrādītajām apsūdzībām, jo neesot jau patīkami, ka jāsēž tiesā kā apsūdzētajam. Šī iemesla dēļ tiesa izsludinājusi līdz plkst.14 pārtraukumu.

Savukārt līdzapsūdzētie uzņēmējs Ansis Sormulis un A.Lemberga dēls Anrijs Lembergs noraidījumus neiesniedza, bet tiesai nodeva vairākus lūgumus. A.Lembergs iesniedza vienu, bet A.Sormulis - četrus, starp tiem arī lūgumu mainīt viņam noteiktos drošības līdzekļus.

No A. Lemberga advokātu sacītā varēja nojaust, ka A. Lembergs varētu iesniegt citus noraidījumus atkarībā no tiesas lēmuma par noraidījumu prokuroriem.

Tiesa pirmdien nolēma, ka mediji tiesas sēžu laikā nedrīkst veikt skaņas ierakstu, filmēt un fotografēt.

Jau vēstīts, ka apsūdzība A. Lembergam celta kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, dokumentu viltošanā, aizliegtos darījumos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Lembergs uzskata, ka tas viss ir safabricējums. Kā līdzapsūdzētie šajā lietā ir viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis.


(papildināta ar pirmajām trim rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO:

Lembergs Rīgas apgabaltiesā

Pie tiesas zāles vairāki desmiti Lemberga atbalstītāju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas