Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināta - Lembergs skopojas, paliekot parādā vācu avīzei tiesas izdevumus

Ventspils mērs Aivars Lembergs, kas Latvijā ir apsūdzēts par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, kopš šā gada janvāra beigām nav samaksājis Hamburgas virsapgabaltiesas noteiktos tiesas izdevumus.

«Diena» jau ziņoja, ka A.Lembergs savulaik vērsās civiltiesiskā ceļā pret respektablo vācu avīzi «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), uzskatot, ka tā, 2005.gada 23.maijā publicējot rakstu «Ventspils oligarhs», izplatījusi par viņu nepatiesu informāciju. Viņš ne tikai prasīšot šo ziņu atsaukšanu, bet arī «sāpju naudu» vismaz miljona eiro apjomā, toreiz pauda Ventspils mērs.

Lai arī viņš uzskatīja, ka FAZ viņam nodarījusi lielu pārestību, A.Lembergs acīmredzot cietās turpat gadu, iekams aicināja laikrakstu gan atturēties no nepatiesās informācijas atkārtotas publicēšanas, gan atsaukt attiecīgās ziņas. Par uz pirmo punktu avīze nepiekāpās pilnā apjomā, attiecībā uz otru — ne pavisam. Līdz ar to lieta Nr. 324 0 507/06 nonāca Hamburgas tiesās. Tur tā izgāja visas instances, laika gaitā kļūstot arvien plānāka.

Apgabaltiesa, pērnā gada 30.martā noraidot Ventspils mēra prasību, par pamatojumu norādīja, ka laika sprīdis starp raksta publicēšanu un prasības iesniegšanu esot par lielu, lai A.Lembergs sava «goda un labās slavas» aizstāvībai varētu piesaukt tiesu. Šo spriedumu Ventspils mērs gan pārsūdzēja. Rezultāts bija šāgada 25.janvārī panāktais virsapgabaltiesas apstiprinātais izlīgums, kas FAZ beigās uzliek par pienākumu atsaukt piecus apstrīdētus apgalvojumus. Bet par sākotnēji paģērēto «sāpju naudu» tur nav nekādas runas.

Pats interesantākais punkts šajā tiesas lēmumā ir otrās instances izdevumu sadale — un tā nebūt nav par labu A.Lembergam: viņam kā prasītājam ir jāsedz 75%, bet «Frankfurter Allgemeine Zeitung» kā atbildētājai — vien atlikusī ceturtdaļa. Vairāki Dienas aptaujāti vācu juristi vienprātīgi atzina, ka Ventspils mērs ar šo risinājumu guvis «labi ja otršķirīgu panākumu» lietā. Taču konkrētos skaitļos tas nozīmē, ka A.Lembergam uz FAZ rēķina jāpārskaita 1656,43 eiro — ko viņš līdz šai dienai vēl nav izdarījis.

Lai noskaidrotu, kāpēc A.Lembergs nav nomaksājis tiesas piespriesto un vai to taisās darīt, «Diena» centās sazvanīt pašu A.Lembergu. Taču, kad viņa mobilais tālrunis spītīgi klusēja, viņam tika nosūtīta ziņa ar jautājumiem. Taču arī uz šo ziņu atbildes nebija.

A.Lemberga advokāts Aivo Leimanis teica, ka par šo tiesvedību neko nezina, un ieteica vaicāt advokātam Armandam Šūmanim. Taču A.Šūmaņa biroja tālrunis visu dienu bija savienots ar faksa aparātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas