Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Lielajā talkā varētu iesaistīties pat 100 000 cilvēku

****Telefons man ir pārkarsis no zvaniem, atsaucība talkai ir milzīga. Cilvēki ļoti vēlas iesaistīties, lūdz visiem pārējiem talciniekiem ziņot, lai ģērbjas silti, jo rīt laiks būs auksts. Mums sāk katastrofāli maisu pietrūkt. Tā dienu pirms sestdien paredzētās Lielās talkas piektdienas vakarā vienā elpas vilcienā izstāsta Vita Jaunzeme, viena no talkas organizētājām, projekta Pēdas vadītāja.

Pērn sāktā Lielās talkas tradīcija šogad uzņēmusi spēcīgus apgriezienus, aizraujot daudzus talkot gribētājus. Pērn Latvijas 90 gadu dzimšanas dienai veltītajā Latvijas talkā piedalījās ap 50 000 cilvēku, kopā vienā dienā savācot ap 250 000 maisu ar atkritumiem, bet organizētāji par sestdienas talku lēš — cilvēku skaits varētu būt divreiz lielāks, varbūt pat pārniegs 100 000. Talcinieki pieteikušies visos reģionos. "Mūsu lielais mērķis ir desmit gadu laikā padarīt Latviju par pašu tīrāko zemi, taču mazais mērķis ir visus cilvēkus pēc iespējas iesaistīt, tādējādi ieinteresēt arī dabā, jo talka jau nav tikai atkritumu vākšana," stāsta V.Jaunzeme. Organizatori aicinājuši talciniekus pieteikties pašvaldībās, jo tās ir atbildīgas par savākto atkritumu transportēšanu līdz atkritumu poligonam. Šogad maksu par atkritumu pieņemšanu no Lielās talkas dalībniekiem poligonos neņems, taču pašvaldībai būs jāmaksā par atkritumu aizvešanu. Katrs individuālais talcinieks vienu maisu un vienu cimdu pāri var saņemt Rimi un Supernetto veikalos, kā arī Tele 2 klientu apkalpošanas centros visā Latvijā. Tiesa, atklājies, ka maisu Rīgā jau piektdien sāka pietrūkt. Talkot kopā ar daudziem Latvijā pazīstamiem cilvēkiem varēs Rīgā iepretim Šmerļa ezeram Bābelītes ezera krastos. Tur talkos gan premjers Valdis Dombrovskis (JL), gan Latvijas olimpieši un paralimpieši. Piektdien gan organizatori saņēma satraucošas vēstis — pie Bābelītes ezera dedzis apmēram 300 kvadrātmetru platībā, stāsta V.Jaunzeme. Taču tas talkošanu te neapturēs. "Tur ir plaša teritorija un vēl ļoti daudz atkritumu, ko vākt," saka V.Jaunzeme. Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien talkos Jelgavā. Latvijas aicinājumam atsaukušās arī citas valstis. Liela talka plānota Lietuvā, mazāka mēroga — Igaunijā un Polijā, kā arī Sanktpēterburgā.

Sestdien no rīta Alūksnē uzsnidzis sniegs, vēsta BNS. Snigt sācis pēc plkst. 6.00 un ap plkst.8.30 bija izveidojusies aptuveni centimetru bieza sniega kārtiņa. Aģentūra atgādina, ka sestdien Vidzemē un Latgalē brīžiem gaidāmi nokrišņi, pārsvarā lietus, tomēr iespējams arī slapjš sniegs vai krusa. Pūtīs arī stiprs vējš, vietām brāzmās sasniedzot 19 metrus sekundē.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Lielā talka

Piektdienas vakarā bija pieteikušās 374 pašvaldības, 12 augstskolas, 147 organizācijas un uzņēmumi, kā arī 265 Latvijas skolas. Informāciju par talkošanas vietām un koordinatoriem, kā arī padomus talciniekiem var atrast internetā — talkas.lv

SKATIES VĒL

Piedalies talkā un pievieno foto/video!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas