Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Miris arhitekts Modris Ģelzis

14.februāra rītā mūžībā aizgājis arhitekts Modris Ģelzis. Šo sēru vēsti _Dienai _apstiprināja arhitekta piederīgie.

Modris Ģelzis bijis viens no tiem arhitektiem, kas bija ļoti godīgs gan pret sevi, gan savu profesiju, gan klientiem, sestdien Dienai teica arhitekts Andris Kronbergs, kura skolotājs bijis M.Ģelzis. «Godīgums un patiesums ir bijusi viena viņa mūža vadlīnijām. Otra lieta – viņš ir ļoti nopietni ietekmējis savu laikmetu un cilvēkus, tajā skaitā - arī mani viņš ir nopietni mācījis. Es viņu vērtēju ļoti augstu – Modris Ģelzis bija arhitekts ar lielo A,» teica A.Kronbergs.

Modris Ģelzis dzimis 1929.gadā Rīgā. Viņš bija profesionāli aktīvākais savas paaudzes arhitekts. Kopā ar arhitektu Gunāru Birketu strādāja pie Nacionālās bibliotēkas projekta kā līdzautors, to adaptējot vietējiem apstākļiem.

Pie viņa mūža nozīmīgākajiem publiskās arhitektūras projektiem var pieskaitīt Dzintaru koncertzāli, Filharmonijas koncertzāles rekonstrukciju Rīgā, Rīgas jūras ostas pasažieru staciju, Valmieras teātra rekonstrukciju, Mākslinieku nama piebūvi u.c.

Modra Ģelža arhitektu birojā radītā arhitektūra ik gadu nominēta Latvijas arhitektūras labāko darbu skates balvai, raksta arhitekte un Dienas apskatniece Ieva Zībārte.

Intervijā 2005.gadā M.Ģelzis Dienai teica, ka «pašlaik arhitektūrā visvairāk tiek ignorēts cilvēka mērogs». Vaicāts, kā izmērīt laikmetīgās arhitektūras kvalitāti Rīgas centrā, viņš atbildēja: «Nekā nevar izmērīt, jo no vēstures mēs zinām, ka pirmajā brīdī noliegtas lietas vēlāk izrādās jauna kvalitāte.»

Viņa skolēni ir daudzi tagad Latvijā un ārpus valsts pazīstami arhitekti, piemēram Andris Kronebergs, Zane Kalinka, Zaiga Gaile.

Pērnā gada maijā M.Ģelzis saņēma augstu valsts apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni - par radošā mūža ieguldījumu Latvijas arhitektūrā.

Par M.Ģelža mūža veikumu viņa amata brālis Jānis Lejnieks pērn laidis klajā grāmatu Patiesa forma. Tīrs stils: Modris Ģelzis, arhitekts.

(papildināta ar A.Kronberga viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas