Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Narkotiku ražotne slēpusies aiz alkohola ražotāju vārda

Valsts policija (VP) Ropažu pagastā atklājusi rūpniecisku kompleksu, kurā ražotas sintētiskās narkotikas nelegālajiem Austrumu tirgiem. Ražotne darbojusies oficiāli reģistrētas alkohola ražošanas firmas aizsegā un ir bijusi lielākā atklātā pēdējos piecos gados.

SIA Lībavots, kas ir vienīgais oficiāli reģistrētais alkohola ražotājs Ropažu novadā, īpašniece Anna Grigaļūne Diena.lv to nosauca par dezinformāciju, norādot, ka narkotiku ražotne patiesībā atradusies blakus esošajās AS Gross-Kangarn telpās.

Telpas, kurās notikusi narkotiku ražošana, bijušas ļoti meistarīgi nomaskētas, un Ekonomikas policijas darbinieki tās atklājuši, veicot ierastās pārbaudes, kādu šogad kopā bijis vairāk nekā 3900. Likumsargi gan tieši neatbildēja, vai ražotne uzieta nejauši, vien norādot, ka "policija darbojās saskaņā ar tās rīcībā esošo infirmāciju".

A.Grigaļūne uzsvēra - lai gan narkotikas ražotas vien aptuveni 100 metrus no alkohola rūpnīcas, tām ar viņas firmu nekāda sakara neesot. Telpu, kurā ražotas narkotikas, no AS Gross-Kangarn, kuras valdes priekšsēdētāja viņa ir, šī gada maijā izīrējis kāds vīrietis, kurš uzdevies par tehnologu un apgalvojis, ka plāno tur nodarboties ar alkoholisko dzērienu aromatizētāju ražošanu. "Viņš izskatījās tik normāls, cik normāls vien latviešu cilvēks var būt. Agrāk tā bija telpa, kurā turējām graudus, bet tagad tā tika izbalsināta, izremontēta – vēl priecājos, ka cilvēks kaut ko dara," stāstīja A.Grigaļūne.

Solījumi par aromatizētāju ražošanu gan neesot pildīti. Uz jautājumiem, kas notiek ar telpu, vīrietis A.Grigaļūnei atbildējis, ka nekas. Viņa gan dzīvojot turpat un darbā pavadot ap 16 stundas diennaktī, tādēļ esot katru dienu redzējusi, kā vīrietis iet uz darbu, bet neko aizdomīgu manījusi neesot.

Pagaidām saistībā ar ražotni aizturēti trīs cilvēki, no kuriem viens bijis agrāk tiesāts. Izmeklētāji nevēlējās atklāt aizturēto vārdus, norādot, ka ražotne bijusi vērienīga un ļoti iespējams, ka tikai trīs cilvēki nebūtu spējuši nodrošināt tās darbību, turklāt vēl jāatrod galvenais noziedzīgās darbības organizētājs, tādēļ lietā varētu parādīties vēl kādi aizturētie. No šobrīd aizturētajiem viens bijis vienkāršs ražotnes strādnieks, otrs - tās īpašnieks, bet trešais slēdzis līgumus par iekārtu piegādi.

Viens no aizturētajiem bijis arī tas, kurš noslēdzis īres līgumu ar AS Gross-Kangarn, bet viņa zem šāda līguma parakstījusies neesot, stāstīja A.Grigaļūne. "Firmai ir 36 akcionāri, un paraksta tiesības ir diviem cilvēkiem," viņa norādīja.

Ražotnes izveidē ieguldītas nopietnas investīcijas – pēc aptuveniem aprēķiniem no 40 000 līdz 60 000 eiro. Kaut arī pēdējā laikā Latvijā atklātas arī dažas mazākas sintētisko narkotiku ražotnes, pēc pašreizējiem aprēķiniem šī esot lielākā, kas atrasta pēdējo piecu gadu laikā, Diena.lv stāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka dažas no policijas atklātajām marihuānas plantācijām, piemēram, Talsu un Saldus rajonos, esot bijušas vēl vērienīgākas, un tieši marihuānas audzēšanā Latvijā esot redzams vislielākais narkotiku ražošanas pieaugms. Savukārt sintētiskās narkotikas Latvijā ierasti tiekot ievestas no tādām valstīm, kā Lietuva, Polija un Nīderlande. Preses konferencē no likumsargiem arī izskanēja atziņa, ka krīzes iespaidā gandrīz jebkurš noziedznieks, lai nopelnītu, kļuvis gatavas ķerties arī pie rūpaliem, no kuriem agrāk izvairījās, un viens no tiem esot narkotiku ražošana.

Kaut arī narkotikas eksportētas galvenokārt uz austrumiem, policijas pārstāvji gan neizslēdz, ka daļa saražotā realizēts arī Latvijas tirgū. Bez aizturēšanas brīdī izņemtajiem 250 gramiem kristāla un 30 litriem narkotiku pusfabrikātu izņemts arī nelegāls alkohols, kurš atrasts oficiāli reģistrētajā ražotnē. Šobrīd notiek ekspertīze, lai noskaidrotu, kādi konkrēti narkotiku veidi ražoti Ropažu rajonā, bet tiek pieļauts, ka tie bijuši amfetamīni.

Par spīti nupat atklātajai ražotnei, Latvijā 2010.gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, ar narkotisko un psihotropo vielu apriti saistīto reģistrēto noziegumus skaits samazinājies par 9,3%, informē policija.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas