Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Paegle: partejiskās piederības pieminēšana neiztur kritiku

Vaira Paegle, kuras kandidatūru Latvijas vēstnieka ANO amatam noraidījis Valsts prezidents Valdis Zatlers, nav pārsteigta par prezidenta lēmumu, tomēr viņu ir pārsteidzis pamatojums, ar kādu viņš lēmumu pieņēmis.  Nevienu no līdz šim izskanējušiem prezidenta argumentiem viņas kandidatūras noraidīšanai V.Paegle neuzskata pa pamatotu, jo tie neskar viņas profesionālo piemērotību vēstnieces amatam.

V.Paegle uzskata, ka partejiskās piederības pieminēšana no V.Zatlera puses neiztur kritiku. “Partejiska piederība nevar būt par garantiju kāda amata ieņemšanai, bet tā nedrīkst kļūt arī par ierobežojumu,” norāda deputāte. V.Paegle pašlaik gatavo iesniegumu tiesībsargam, kurā lūgs izvērtēt, vai atsakot amatus politikā iesaistītajiem cilvēkiem, netiek pieļauta viņu diskriminācija. Turklāt kandidatūras noraidīšana, saistot to ar aktīvo darbību politikā, viņasprāt, ir pretrunā ar diplomātu un konsulārā dienesta likumu.

Tāpat V.Paegle nevar piekrist prezidenta izteiktai nepatikai pret viņas kandidatūras publiskošanu. “Demokrātiskā valstī nevajadzētu baidīties no politiskas apspriedes,” pārliecināta deputāte. Pēc V.Paegles teiktā, viņas vārda atklāšana tikai devusi iespēju publiski izvērtēt viņas profesionālās spējas pildīt vēstnieces pienākumus.

Zatlers: esmu lūdzis meklēt citu kandidātu

Esmu lūdzis Ārlietu ministrijai meklēt citu kandidātu, tā Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien intervijā Radio SWH teica par Vairas Paegles (TP) kandidatūru ANO vēstnieces amatam. V.Zatleram nav pieņemams, ka vēstnieka kandidatūra pirms lēmuma pieņemšanas tika publiskota medijos.

“Starptautiskā praksē nav tāda gadījuma, kad vēstnieka iecelšanu apspriež publiski. Tas var radīt sarežģījumus divpusējo valstu attiecībās. Man nav pieņemams, ka šī informācija tika dota presei, un citur tā nevarēja rasties kā tikai tur, kura tai jārodas - Ārlietu ministrijā. Šādu praksi mēs nepieļausim,” teica V.Zatlers.

V.Zatlers ir nosūtījis rakstisku atbildi Ārlietu ministrijai ar lūgumu meklēt jaunu kandidātu.

Atbildot uz jautājumu, vai vēstnieka amatu varētu ieņemt Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Eduards Stiprais, V.Zatlers norādīja, ka viņš Ārlietu ministrijai ir palūdzis jaunu kandidātu. Viņš kandidātu ministrijai "nav devis", taču par E.Stipro norādīja, ka, "ja reiz viņš ir izskanējis presē, nebūtu vēlams, ka tāds vēstnieks tiktu iecelts".

Riekstiņš: Zatlera argumenti nav saprotami

Ārlietu minstrs Riekstiņš (TP) paudis sarūgtinājumu par Valsts prezidenta lēmumu noraidīt Vairas Paegles (TP) kandidatūru ANO vēstnieces amatam, jo viņš uzskata, ka viņa ir vairāk nekā piemērota šim amatam.

Ministrs pauda nožēlu, ka prezidenta argumenti balstās uz to, ka V.Paegle nav piemērota savas partejiskās piederības dēļ, jo demokrātiskā valstī tas nedrīkstot būt par šķērsli ieņemt kādu amatu. “Tas nozīmē, ka mēs atgrūžam cilvēkus un viņiem nav iespēju izpausties,” norādīja M.Riekstiņš. Viņam šis V.Zatlera arguments neesot saprotams.

M.Riekstiņš atturas prognozēt, cik daudz laika aizņems jauna vēstnieka kandidatūras atrašana. Pēc viņa vārdiem, pieredzējuši cilvēki, kas varētu ieņemt šo amatu, "bez darba nestaigā". Viņš noliedza, ka ANO vēstnieka amatam varētu tikt izvirzīts Eduards Stiprais, jo šādu iespēju piektdien noraidījis arī V.Zatlers. Prezidents nav devis norādes, kuru šajā amatā vēlētos redzēt. 

Ministrs cer, ka turpmāk izpaliks kandidātu publiska apspriešana, lai gan viņš nenoliedza, ka kāds pretēji Ārlietu ministrijas gribai varētu vārdus darīt zināmus.

Kučinskis: cerams, ka tas nav sarūgtinājums, ka nevar tikt vaļā no Stiprā

"Cerams, ka tas nav sarūgtinājums, ka nevar tikt vaļā no Stiprā," Dienai norādīja Saeimas Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. Viņš uzskata, ka prezidenta arguments neiztur kritiku.

"Prezidentam ir tāda privilēģija, bet būtu žēl, ja dominējuši kādi politiskie vai emocionālie kritēriji nevis profesionālie" teica M.Kučinskis. Savukārt kandidātu publiska iztirzāšana esot sasniegums, uzskata TP frakcijas vadītājs: "Esam sapratuši, ka atklātība nepieciešama svarīgu amatu kandidātu izvēlē."

Bērziņš: Paeglei kaitēja viņas kandidatūras publiskošana

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) Dienai norādīja, ka “tādas ir prezidenta prerogatīvas, ko paredz viņam Satversmē piešķirtās tiesības”. A.Bērziņam nav bijusi iespēja iepazīties ar prezidenta lēmumu, tāpēc viņš nevēlējās komentēt iespējamo pamatojumu, ar kuru prezidents izšķiries neatbalstīt V.Paegli.

Deputāts gan uzskata, ka V.Paegles kandidatūras publiskošana kaitējusi gan pašam virzīšanas procesam, gan viņas izredzēm tikt pie iecerētā amata. A.Bērziņš uzskata, ka Tautas partijai nevajadzēja šo procesu nodot publiskai apspriešanai. Viņš pieļāva iespēju, ka, ja V.Paegles vizīšana notiktu aizklāti, viņa varētu tikt apstiprināta, bet pretējā gadījumā “mēs pat nezinātu, ka tāds noraidījums bija”.

Diena jau rakstīja, ka V.Paegles kandidatūru izvirzīja M.Riekstiņš un apstiprināšanai prezidentam virzīja Ārlietu komisija.

(Papildināta ar A.Bērziņa viedokli)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ārlietu ministrija: ar jauna vēstnieka izvirzīšanu nav jāsteidzas

VĒRTĒ EKSPERTI

Jānis Ikstens, politologs:

Daudzi ļaudis jau ir satamborējuši nezin kādas sazvērestības teorijas, kā satracināt prezidentu un beigās panākt Saeimas atlaišanu. Manuprāt, tas ir par dziļu rakts. Prezidents nespēj sastrādāties ar savas kancelejas vadītāju un tika meklēts cienījams risinājums izejai no šīs situācijas. Vasarā arī Eduards Stiprais teica, ka labprāt ieņemtu šo posteni. Tad kaut kādu iemeslu dēļ parādījās Vaira Paegles kandidatūra, kas varbūt bija vēlme saglabāt Stipro tur kur viņš ir. Jo acu mirklī izskatās, ka nav gatava kandidatūra prezidenta kancelejas vadītāja postenim. Prezidents bija saniknots, ka neļauj tikt vaļā no savas kancelejas vadītāja, un tagad bumba ir pārsviesta Ārlietu ministrijas pusē. Zatlers licis saprast, ka viņa intereses ir jāņem vērā. Tagad tiks atrasta cita kandidatūra, skatīsimies, varbūt tas būs Stiprais. Jebkurā gadījumā prezidentam būs iespēja teikt gala vārdu. Pilnīgi ignorēt viņu nevarēs un ilgstoši tracināt arī nav Tautas partijas interesēs.    

Aigars Freimanis, Latvijas fakti vadītājs:

Spriežot pēc tā, kas iepriekš izskanējis, sakne meklējama atšķirīgā izpratnē par to, kā nozīmējami vēstnieki. No vienas puses ir Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kurš saka, ka viss ir kārtībā ar diplomātu izvēli. No otras puses ir prezidents, kurš apšauba, ka tiek nozīmēts politisks kandidāts. Nepārprotami prezidentam ir cita informācija nekā ministram un nepārprotami tā nāk no avotiem Ārlietu ministrijā, kas nav Riekstiņa cilvēki. Tas liecina par spriedzi pašā Ārlietu ministrijā. Noteikti daudziem ir vēlme doties strādāt uz ANO, turpināt karjeru ārzemēs. Zatlera rīcība varētu būt arī saistīta ar nesaskaņām konkrēti ar Tautas partiju. Laikam prezidents negrib būt tas pēdējais ierindā, kurš tikai paraksta to, ko lēmuši citi, iepriekš nesaskaņojot ar viņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas