Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Par "zemeņu kūkas" balli - apsūdzība Gudeles biroja bijušajai vadītājai

Ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību bijušās e-lietu ministres Inas Gudeles biroja vadītājai Rigondai Balgalvei-Abramai par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un dienesta viltojumu. Otrai aizdomās turētajai personai prokuratūra vēl nav lēmusi par apsūdzības uzrādīšanu, _Dienu _informēja Ģenerālprokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Kriminālprocesa materiālus un lūgumu uzsākt kriminālvajāšanu pret divām personām saistībā ar ministres dzimšanas dienas svinībām par valsts līdzekļiem Ģenerālprokuratūrai nosūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Iespējams, ka otra lietā figurējošā aizdomās turamā persona ir agrākā ministres palīdze Anda Aleksejeva.

Tāpat R. Balgalvei-Abramai apsūdzība uzrādīta par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

KNAB izmeklēšanā ieguvis informāciju, kas dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka ĪUMEPLS amatpersonas 2007.gada vasarā organizējušas ministres personisko svinību apmaksu, šim nolūkam izlietojot semināra rīkošanai paredzētos valsts budžeta līdzekļus 790 latu apmērā. Tādējādi valsts amatpersonas veikušas tīšas darbības, ar kurām radījušas būtisku kaitējumu valsts interesēm, nodarot mantisku zaudējumu, kā arī graujot iestādes prestižu un uzticību labas pārvaldības principiem.

Diena savulaik rakstīja par e-lietu ministri I.Gudeli, kura aprīļa beigās atkāpās no amata, kad klajā nāca informācija par ministres dzimšanas dienas svinībām par valsts budžeta līdzekļiem. Pasākums bija noticis 2007.gada jūnijā, kurā ēsta zemeņu kūka un dzerts vīns, bet tas noformēts kā seminārs pašvaldību pārstāvjiem par e–pakalpojumiem, izmaksāja teju 800 latus valsts naudas. I.Gudeles iepriekš teikto, ka viņa par pasākumu nav zinājusi, jo darbinieki viņai vēlējušies sarīkot "patīkamu pārsteigumu", noraidīja gan esošā I.Gudeles biroja vadītāja Rigonda Balgalve–Abrama, gan bijusī sekretariāta vadītāja Olita Magone.

Līdz ar demisiju I.Gudele izstājās arī no Latvijas Zemnieku savienības. Pēc amata zaudēšanas viņai saskaņā ar likumu pienākusies kompensācija trīs mēnešalgu apmērā, kas šajā gadījumā būtu 5832 lati pirms nodokļu samaksas, taču viņa no tās atteicās. Dienai iepriekš viņa klāstīja, ka šajā lietā viņai esot liecinieces statuss.

(pievienots R.Balgalves-Abramas komentārs labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Uz Dienas lūgumu komentēt, vai viņa atzīst savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā, R.Balgalve-Abrama sniedza atbildi rakstiski, prasot to publicēt pilnībā. Dokumentu ar bijušās I.Gudeles biroja vadītājas atbildēm Dienai lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas