Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pārbaudīs, kāpēc televīzija netulkoja "Jauno vilni"

Latvijas Neatkarīgā Televīzija (LNT) trešdien pārraidīja konkursa _Jaunais vilnis _atklāšanas koncertu krievu valodā bez tulkojuma. Atklāšanas ceremonija sākās īsi pēc plkst.20, savukārt LNT koncerta pārraidi sāka no plkst. 20.45. Šāda laika nobīde nozīmē to, ka koncerts nav pārraidīts tiešraidē. Tāpēc, pēc Radio un televīzijas likuma noteikumiem, raidījumam bija jābūt ar subtitriem latviešu valodā.

“Principā tā bija tāda kā tiešraide ar nelielu nobīdi. Tikko signāls pienāk, tas uzreiz tiek pārraidīts,” Dienai skaidroja LNT programmas daļas vadītāja Ilze Lasmane. Pēc viņas teiktā, arī LNT juristi esot iepriekš pētījuši un skaidrojuši, vai šim raidījumam ir nepieciešams tulkojums.

Kā skaidro LNT Pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Lūriņa, nobīde tiešraides translācijā rodas tāpēc, ka ir nepieciešams pieskaņot tiešraides laiku pie raidījumu programmas. "Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi ar neprecīzajiem koncertu sākuma laikiem,un, lai nerastos pārtraukumi raidījumu programmā, tika pieņemts lēmums veikt tiešraidi ar nelielu tehnisko laika nobīdi, izkomutējot signālu caur video serveri," viņa skaidro. I. Lūriņa uzsver, ka visā pasaulē tieši tādā pašā veidā tiek veiktas lielākā daļa tiešraižu pasākumiem (t.sk. sporta tiešraidēm) ar neprecīzu sākumlaiku. Tādējādi ir iespējams pilnīgāk izmantot televīzijas raidlaiku. Analoģisku veidu pagājušogad ši pasākuma tiešraidei bija izvēlējies arī telekanāls TV3, norāda I. Lūriņa.

Savukārt Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece Dienai sacīja, ka “pēc likuma burta tā nebija tiešā translācija, jo tiešraidei jānotiek vienlaicīgi ar notikumu”. Pēc viņas vārdiem, NRTP uz šo atgadījumu reaģēs un iespējamo pārkāpumu pārbaudīs. D.Buceniece plāno sazināties ar LNT programmas direktoru, kā arī pieprasīt raidījuma ierakstu, ko analizēs NRTP speciālisti.

Radio un televīzijas likuma 19.pants, kas attiecas uz raidījumu valodu, nosaka, ka “televīzijas raidījumiem svešvalodās, izņemot tiešās pārraides, retranslāciju, raidījumus ārzemēm, ziņu un valodas mācību raidījumus, jābūt ar subtitriem latviešu valodā”.


(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI UN SKATIES VĒL

Zatlers: Pieņemšana būs Rīgas pilī. Tradīciju nedrīkst lauzt.

FOTO un AUDIOREPORTĀŽA: Jaunā viļņa atklāšanas ceremonija.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas