Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - PBK uz priekšvēlēšanu diskusijām aicina tikai četras partijas

Pirmais Baltijas kanāls (PBK) pievienojies to telekanālu skaitam, kuri Saeimas vēlēšanu priekšvakarā rīkos politiķu debates. Politiķi raidījumos, kuri tiks translēti 29. un 30.septembrī, piekrituši debatēt krievu valodā, bet PBK skatītājiem sola nodrošināt arī sinhrono latviešu valodas tulkojumu, Diena.lv stāstīja raidorganizācijas pārstāvis Edžus Vējiņš. Tomēr atšķirībā no citiem telekanāliem, uz PBK debatēm aicināti tikai četru partiju pārstāvji.

Uz debatēm uzaicināti tikai Vienotības, Saskaņas centra (SC), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Par labu Latviju (PLL) līderi - brīdī, kad pieņemts lēmums, kuru partiju pārstāvjus aicināt, saskaņā ar aptauju datiem tikai šīs četras pārvarētu piecu procentu barjeru, lai iekļūtu Saeimā, skaidroja E.Vējiņš, atsaucoties augustā veiktu Latvijas faktu aptauju. Bez četriem populārākajiem politiskajiem spēkiem šajā aptaujā tika konstatēts, ka katru no abām uz debatēm neuzaicinātajām partijām, kurām ir labas izredzes iekļūt Saeimā – PCTVL un VL-TB/LNNK – atbalstīt plānoja 4,9% vēlētāju.

“Tas, protams, ir mazliet jocīgi, jo parasti jau visi cenšas ievērot principu, ka aicina uz diskusijām partijas, kuru reitings ir virs diviem procentiem. No vienas puses, šāda atlase var liecināt par SC lobēšanu, un to apliecina arī nemitīgā kritika, kas vērsta pret PCTVL pārstāvjiem šī kanāla ziņu raidījumos paralēli pozitīvajai attieksmei pret SC darbiem. Bet, no otras puses, var jau būt, ka šāds formāts cels diskusiju kvalitāti,” PBK aicināto partiju izvēli komentē mediju eksperte Anda Rožukalne.

Arī PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners Diena.lv apgalvoja - fakts, ka PCTVL nav uzaicināta piedalīties diskusijās, norādot uz to, ka “citi favorīti” baidoties ar viņa partiju diskutēt. “Ļoti nožēloju, ka PBK nav uzaicinājuši partiju, kura pārstāvēta gan pašvaldībās, gan Saeimā, gan Eiroparlamentā. Paldies TV5, LNT, LTV1 un Dienai, kuras uz diskusijām aicināja arī mūs, bet, kādēļ PBK mūs neaicināja, jāprasa viņiem pašiem,” teic J.Pliners.

E.Vējiņš gan noraidīja bažas, ka lēmums neuzaicināt uz debatēm PCTVL pārstāvjus, kas ir SC konkurente cīņā par krievvalodīgo elektorātu, varētu būt slēpta SC lobēšana, apgalvojot, ka “partijas izvēlējāmies pēc popularitātes, nevis valodiskuma principa”. Viņš arī uzsvēra, ka PBK grib rīkot izvērstas un padziļinātas debates, bet raidījuma laiks ir ierobežots, tādēļ pārāk daudz partiju pārstāvju uzaicināt nebūtu lietderīgi.

“Mediju pētījumi liecina, ka PBK ir vislojālākā TV skatītāju auditorija valstī un tas ir vispopulārākais kanāls Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Tāpat PBK ir līderis starp visiem televīzijas kanāliem Rīgā,” norādīts PBK izplatītajā informācijā.

“Ko es varu tur komentēt? Katrs dara kā grib, parāda savu attieksmi pret partijām, ar kurām grib iepazīstināt savu auditoriju. Acīmredzot mēs neesam šo partiju lokā,” VL-TB/LNNK līderis Imants Parādnieks norādīja portālam Diena.lv. Viņš arī uzsvēra, ka partijas pārstāvji vienalga atteiktos diskutēt krievu valodā, jo “raidījums paredzēts Latvijas auditorijai, un Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem ir jāsaprot latviski”.

Pirmajā raidījumā, kas norisināsies 29.septembrī, piedalīšoties Aleksejs Loskutovs (Vienotība), Nils Ušakovs (SC), Raimonds Vējonis (ZZS) un Aleksejs Šeiņins (PLL). Uz jautājumu, kāpēc priekšvēlēšanu debatēs SC pārstāvēs N.Ušakovs, kurš Saeimas vēlēšanās nekandidē, E.Vējiņš atbildēja, ka “tie ir pašu politisko spēku izvirzītie pārstāvji”.

Savukārt A.Rožukalne uzskata, ka “tas nu gan ir pilnīgs absurds. Ko gan viņš tur varēs diskutēt, viņa atbildības līmenis taču ir pavisam cits. N.Ušakovs, acīmredzot, vienkārši izvēlēts par “vilcēju” partijai, kurai trūkst atpazīstamu seju”.

Savukārt otrajā raidījumā, ko translēs 30.septembrī, dalību apstiprinājuši politisko spēku nosauktie premjera amata kandidāti – Valdis Dombrovskis (Vienotība), Jānis Urbanovičs (SC), Ainārs Šlesers (PLL), kā arī ZZS izvirzītais Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Diskusijas vadīs žurnālists Aleksandrs Gordons, un visi diskusiju dalībnieki esot piekrituši savā starpā debatēt krievu valodā. Iecerēts, ka ētera laikā skatītāji varēs paust savu attieksmi pret debašu dalībniekiem balsojuma formā.

(papildināta ar A.Rožukalnes, J.Plinera un I.Parādnieka viedokļiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas