Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pēc opozīcijas iebildumiem paziņojumā uzsver Krievijas agresiju

Rīt divos sasaukta Saeimas ārkārtas sesija, kurā tiks skatīts lēmumprojekts – Saeimas paziņojums par Krievijas – Gruzijas militāro konfliktu. Paziņojuma tekstu šodien kopīgi uzrakstīja Ārlietu komisijas darba grupa. Kaut tajos ņemti vērā opozīcijas ierosinājumi, tā nav pilnībā apmierināta ar galīgo tekstu.

Paziņojuma projektu Saeimas deputāti sāka skatīt šodien no rīta, taču daudzo priekšlikumu dēļ, darbs pie dokumenta teksta ieilga. Deputātiem bija iebildumi, ka sākotnējā projektā nav skaidra nosodījuma agresijai pret suverēnu valsti, kas parādījās teksta vidū aizplīvurotā veidā, uz ko norādīja Sandra Kalniete (PS) un Artis Pabriks.

Tas tika labots un atšķirībā no pirmā lēmuma projekta, paziņojumā par ko ceturtdien balsos Saeima, jau sākumā pausts uzskats, ka Krievijas Federācija ir pārkāpusi Gruzijas valsts suverenitāti un valstisko neaizskaramību, veicot militārus uzbrukumus Gruzijas civilajiem un militārajiem objektiem. Tālāk norādīts, ka šāda rīcība rada bažas par ikvienas Krievijas kaimiņvalsts drošību. Paziņojumā arī izteikti aicinājumi konfliktā iesaistītajām pusēm, starptautiskajām organizācijām, bet atsevišķa sadaļa veltīta Eiropas Savienībai un eiroparlamentāriešiem.

Tomēr Jaunā Laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis nav pilnībā apmierināts ar sagatavoto paziņojumu. «Saeima līdz ar sabiedrību seko līdzi pēdējo dienu notikumiem neatkarīgajā Gruzijā, strikti nosodot Krievijas Federācijas militāro spēku veikto agresiju,» tādu formulējumu Saeimas paziņojuma projektā bija iesniedzis Dz. Zaķis, kas vada arī deputātu grupu sadarbībai ar Gruzijas parlamentu. Saeimas prezidijā iesniegtajā paziņojuma projektā, šis JL piedāvājums iekļauts tikai daļēji. «Saeima nosoda konflikta risināšanu militārā ceļā,» teikts paziņojumā par Krievijas — Gruzijas militāro konfliktu. Līdz ar to Dz. Zaķis sagatavoto projektu varot novērtēt ar vārdiem, ka «tas ir nedaudz labāks». Viņaprāt, joprojām, «trūkst skaidras un asas reakcijas, kas nosodītu Krievijas militāro spēku agresiju neatkarīgajā Gruzijas valstī».

Pilsoniskās savienības līdere Sandra Kalniete trešdien pēcpusdienā atradās ārpus Rīgas un vēl nebija iepazinusies ar paziņojuma tekstu, kas iesniegts Saeimas prezidijā. Tas, ka pēc viņas un Dz.Zaķa ierosinājuma dokumenta sākumā ir iekļauts nosodījums, viņasprāt, jau padara šo dokumentu «stingrāku un skaidrāku». Tagad esot jācer, ka Saeima to nemīkstinās. Taču vairāki S.Kalnietes priekšlikumi tomēr neesot ņemti vērā, atzina deputāte.

Jau ziņots, ka rīta pusē uz Ārlietu un Eiropas lietu komisiju apvienoto sēdi bija ieradušies arī Gruzijas un Krievijas vēstnieki Latvijā.


(papildināta 1. rindkopa un 4. un 5. rindkopa)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PAZIŅOJUMS


Ar Saeimas Ārlietu komisijas izstrādāto paziņojuma tekstu var iepazīties šeit!

UZZINI

Kādu paziņojumu otrdien ārkārtas sēdē pieņēma Igaunijas parlaments?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas