Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pensiju likuma grozījumu atbalstītāji kritizē LTV

“Sabiedrība citai politikai” līderis Aigars Štokenbergs un Pensionāru un senioru partijas priekšsēdētājs Jānis Kleinbergs aicina izvērtēt, vai Latvijas Televīzija (LTV) nav pārkāpusi vairākus Radio un televīzijas likuma pantus. Likuma neievērošanu A.Štokenbergs un J.Kleinbergs saskata negodīgā diskusijas dalībnieku izvēlē raidījuma 100. pants speciālizlaidumam par grozījumiem Pensiju likumā. Nacionālā Radio un televīzijas padome gan uzskata, ka minētie pārmetumi ir aicinājums cenzēt raidījuma saturu, ko padome negrasās darīt.

Atklātajā vēstulē, kas adresēta LTV ģenerāldirektoram Edgaram Kotam un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniecei Dacei Buceniecei, minēts, ka raidījumam izvēlētie dalībnieki - Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP), Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks un Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis – pārstāv vienu, pret likuma grozījumiem vērstu viedokli. Līdz ar to raidījumā netiekot pārstāvēti citi – likuma grozījumus atbalstoši vai neitrāli – viedokļi.

“Šādos apstākļos Latvijas Televīzijas pienākums ir nodrošināt, ka raidījumā 100. pants tiek atspoguļots to vismaz 170 000 Latvijas pilsoņu viedoklis, kuri uzskata, ka pensiju likums ir netaisnīgs un tāpēc jāgroza,” rakstīts vēstulē. A.Štokenbergs  un J.Kleinbergs pieprasa adekvāta raidlaika piešķiršanu arī pretējā viedokļa paudējiem.


NRTP: Tā būtu cenzūra

NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece uzskata, ka raidījuma satura ietekmēšana pirms tā rādīšanas, kā to, viņasprāt, vēlas vēstules autori, būtu cenzūra, ar ko NRTP nenodarbosies. Tāpat viņa aicināja pievērst uzmanību tam, ka pagaidām nosaukti tikai apstiprinātie diskusijas dalībnieki.

Pēc telefonsarunas ar LTV pārstāvjiem viņa ieguvusi pārliecību, ka “Štokenbergs ir lasījis tikai pirmo preses paziņojumu, kur ir redzami tie, kas līdz paziņojuma rakstīšanas brīdim jau bija apstiprinājuši  savu dalību raidījumam.” Viņa ir informēta, ka raidījumā piedalīsies arī dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri līdz šim gan savu dalību nav apstiprinājuši. “Uzskatu, ka nav pārkāpts neviens no vēstules autoru nosauktajiem punktiem un kā jurists domāju, ka aizrādījums televīzijai pirms ētera būtu cenzūra,” teic D.Buceniece.

Ceturtdien LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis precizēja, ka raidījumā piedalīsies arī Aizkraukles Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētājas vietniece Helēna Ūdre. Latvijas Pensionāru federācija apstiprināja, ka minētā biedrība ir tās dalīborganizācija. Jau vēstīts, ka federācija neatbalsta tautas nobalsošanai nodotos Pensiju likuma grozījumus, savukārt tās vadītāja Aina Verze nesen saņēmusi valdības Atzinības rakstu. Ar Aizkraukles pilsētas pensionāru biedrību Dienai sazināties neizdevās.


LTV: Tas ir politisks spiediens

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, kuram vēstulē lūgts nodrošināt likumu ievērošanu, sarunā ar Dienu to nodēvēja par neapšaubāmu politisku spiedienu — ja viņš uz vēstuli reaģētu, viņš tam pakļautos. Raidījums neesot ieplānots kā «viedokļu cīņa», bet gan kā iespēja skatītājiem zvanīt un uzdot jautājumus «speciālistiem, kas apkalpo budžetu». Komentējot vēstules autoru iebildi par viedokļu vienpusību, E.Kots atbildēja ar pretjautājumu — kā varot zināt, ka uzaicinātajiem ir vienpusējs viedoklis?

Jau pagājušajā nedēļā I.Godmanis paziņojis, ka «īpašā raidījumā skaidros iedzīvotājiem situāciju pensiju sistēmā», vēsta BNS. M. Gailītis, kas ir viens no 100.panta speciālizlaidumu vadītājiem (otra ir Iveta Elksne), nedomā, ka LTV ar 100.panta speciālizlaidumu kļūs par varas ruporu: «Štokenberga kungam ir iespējas raidījuma laikā piezvanīt vai pirms raidījuma atsūtīt elektronisko pastu, viņš ir tāds pats skatītājs kā pārējie.» Jautāts, kāpēc referendumam īpaši veltītā raidījumā pie vārda netiek tieši tautas nobalsošanas sākotnējie iniciatori, M.Gailītis atbildēja, ka raidījums paredzēts par pensiju sistēmu — ja preses relīzē bijis rakstīts, ka par referendumu, tā varbūt esot kļūda. Arī nekādu pretrunu ar kvalitatīvas žurnālistikas ābeci, ka jāatspoguļo abu pušu viedokļi, M.Gailītis nesaskatīja, aizrādot — gan jau visu pušu nostāja nākamnedēļ parādīšoties Jāņa Dombura diskusiju raidījumā Kas notiek Latvijā?. Vai pretējo pusi paredzēts uzaicināt nākamās nedēļas 100.panta speciālizlaidumā, vēl neesot lemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ATKLĀTĀ VĒSTULE


A. Štokenberga un J. Kleinbergs atklātā vēstule lasāma šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas