Diena jau rakstīja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc gadījuma Stella Pub, kad ar vīrushepatītu saslima vairāki tā apmeklētāji, veiks papildus pārbaudes arī citos ēdināšanas uzņēmumos Latvijā. Pastiprināti pārbaudīs uzņēmumu darbinieku personīgās higiēnas ievērošanas nosacījumu ievērošanu un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību regulārai dezinfekcijas veikšanai.
„Pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem ir jāsaprot, ka to personāls ar savu darbību vai bezdarbību vistiešākajā veidā ietekmē ne tikai savu klientu, bet arī visu Latvijas iedzīvotāju veselību”, skaidroja PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs. Viņš norādīja, ka uzņēmumiem ir jāsaprot, ka pārbaudes nav domātas to darbības ierobežošanai, bet gan klientu drošībai.
“Tagad PVD īpašu uzmanību pievērsīs tieši šīm divām normām – higiēnas ievērošanai un dezinfekcijas līdzekļu pieejamībai uzņēmumā. Stella Pub gadījumā tā ir uzņēmuma atbildība, jo PVD veic pārbaudes pietiekami bieži un nespēj veikt vēl papildus pārbaudes visos Latvijas uzņēmumos,” norādīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Mestere.
Viņa piebilda, ka arī Stella Pub šogad jau ir pārbaudīts 29.janvārī. PVD konstatēja pārkāpumus, kas ar pārtikas drošumu un nekaitību nebija saistīti. “Pēc tam tika veikta atkārtota pārbaude 5.februārī un šo noteikumu pārkāpums vairs netika konstatēts,” teica I.Mestere
PVD atvērta tipa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus - kafejnīcas, restorānus, bārus un citus - pārbauda divas reizes gadā, bet slēgta tipa - četras reizes gadā. Papildus pārbaudes tiek veiktas pēc jau konstatētiem pārkāpumiem un pēc sūdzību saņemšanas.
PVD ziņo, ka šī gada pirmajā ceturksnī veiktajās sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārbaudēs personāla higiēnas prasības netiek ievērotas 22% gadījumu, telpu higiēna - 40% gadījumu, tīrīšanas un dezinfekcijas procedūru ieviešana - 22%, iekārtu un aprīkojuma higiēna - 37%.
(Pievienota informācija par PVD iepriekš veikto pārbaudi Stella Pub 4.rindkopā.)