Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Policija: Eksāmenu tirgotāji pārdod vecu informāciju

Gan Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC), gan Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis uzskata, ka īstajiem eksāmeniem piekļūt nav iespējams un šobrīd tiek tirgoti pagājušo gadu varianti vai kādi citi uzdevumi.

Jau ziņojām, ka ceturtdien, nedēļu pirms eksāmeniem, parādījies pirmais 12. klases matemātikas, latviešu un angļu valodu eksāmenu variantu pārdošanas mēģinājums internetā. Informācija par iespējamu eksāmenu tirgošanu nākusi klajā dienu pēc Iekšlietu un izglītības zinātnes ministru vienošanās eksāmenu laikā pievērst informācijas noplūdei pastiprinātu uzmanību.

“Mums ir zināms, par kādu anonīmu personu, kas pārdevis eksāmenu variantus interneta portālā ss.lv, taču pagaidām tuvākas informācijas nav. Lieta tika nodota VP izmeklēšanai un turpmākā rīcība ir tās ziņā,” Dienai teica ISEC Informācijas biroja vadītāja Kristīne Ilgaža.

Viņa pavēstīja, ka šogad ir ieviesti stingrāki drošības noteikumi un pastiprināta juridiskā atbildība tiem ISEC darbiniekiem, kam ir piekļuve eksāmenu variantiem. Pēdējos gados vairs nav atklāts neviens gadījums, kad eksāmenu varianti būtu nonākuši atklātībā pirms pašiem eksāmeniem. Pārdošanas gadījumi ir bijuši, bet tie visi bija krāpniecības gadījumi. “Nav nekāda pamata domā, ka šogad tie ir īstie varianti,” pauda K.Ilgaža.

VP priekšnieks A.Lieljuksis gan vēl nebija informēts par tikko atklāto eksāmenu pārdošanas mēģinājumu, taču arī uzsvēra, ka drošības pasākumi pēdējos gados ir pārāk stingri, lai darbinieki vienkārši kopētu un pārdotu eksāmenu variantus. “Pamatā tie visi ir krāpnieki, kas pārdot pagājušo gadu eksāmenus un pašu sastādītus variantus, bet skolēni iekrīt,” teica A.Lieljuksis.

BNS vēsta, ka ss.lv var iegūt 12.klases matemātikas eksāmenu par 200 latiem, latviešu valodas eksāmenu - par 150 latiem, bet angļu valodas eksāmena rakstveida daļu - par simts latiem.

Eksāmenu pārdevējs sola arī papildu garantijas, un ar viņu var sazināties tikai telefoniski.

Aģentūrai BNS gan neizdevās telefoniski sazināties ar pārdevēju - vienreiz norādītais tālruņa numurs bija aizņemts, taču otro reizi pārdevējs klausuli tā arī nepacēla. Arī uz īsziņu atbilde netika saņemta.

Šogad 12. klašu skolēniem valsts pārbaudes darbi jāsāk kārtot 22. maijā, bet centralizētie eksāmeni notiks no 28. maija līdz pat 17. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas