Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

papildināta - Policija: Neo ir aizturēts, vēlas viņa apcietināšanu; kratīšanas sankcionējis arī tiesnesis

Iespējamais Neo ir aizturēts darba vietā vakar vakarā ap plkst. 22, šodien preses konferencē paziņoja Valsts policijas vadība. Žurnāliste Ilze Nagla _Dienai _apstiprināja, ka Latvijas Universitātes pētnieka Ilmāra Poikāna kā aizdomās turamā vārds bija minēts kratīšanas orderī, ko policija viņai uzrādīja pirms viņas dzīvokļa pārmeklēšanas.

Tā kā tas ir viens un tas pats laiks, kad policija otrdien izņēma kādu serveri Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā, bet šodien darbā institūtā neieradās viens no pētniekiem Ilmārs Poikāns, var pieņemt, ka Neo varētu būt viņš. Tiesa, uz jautājumu, vai tas ir I.Poikāns, policija to preses konferencē žurnālistiem nevarēja ne apstiprināt, ne noliegt.

Latvijas Televīzijas raidījumā 100. pants Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins informēja, ka ceturtdien tiesa lems par aizturētā Ilmāra Poikāna apcietināšanu. Tiesai jālemj tikai gadījumos, ja procesa virzītājs vēlas drošības līdzekli, kas saistīts ar brīvības atņemšanu. V. Voins arī izteicās, ka 4. Atmodas tautas armija ir žurnālistu radīts veidojums. "Tā ir jūsu saražotā armija - žurnālisti, es domāju," nicīgi izteicās V. Voins, dodot mājienus, ka Neo nav darbojies komandā. Tomēr viņš nenoliedza, ka izmeklēšanas gaitā var atklāties citi līdzzinātāji.

I.Nagla sacīja, ka programmētāju personīgi pazīst, jo agrāk abi bijuši kolēģi, taču viņa izvairījās atbildēt, vai zinājusi, ka viņš ir iespējamais Neo. Žurnālistei šajā lietā piemērots liecinieces statuss.


Poikānu no darba neatlaidīšot

Mākslīgā intelekta laboratorijas vadītājs Andrejs Spektors Diena.lv apstiprināja, ka vakar vakarā ir aizturēts Ilmārs Poikāns, izņemts arī viņa dators. Ņemot vērā, ka bija jānokopē daudz datu, policija laboratorijā uzturējusies no plkst. 20 līdz 22.

I.Poikāns strādājis par programmētāju Mākslīgā intelekta laboratorijā. Institūtā viņš strādājis no 2006.gada vasaras.

A.Spektors norādīja, ka izturētais ir ļoti labs speciālists un notikušais diez vai ietekmēs darba attiecības, bet spriest par viņa saistību ar datu noplūdi no VID datu bāzes A.Spektors neuzņemas.


Kratīšana un aizturēšana veikta vienlaicīgi

Kā stāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis, veicot kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī, policijai nav bijis mērķis atklāt Neo, jo tas jau bijis zināms krietnu brīdi iepriekš. Žurnālistes dzīvokļa kratīšanas mērķis bijis iegūt no VID nelikumīgi ielādētās datnes.

Kratīšanu I.Naglas dzīvoklī vispirms akceptējis prokurors, bet trešdien arī  izmeklēšanas tiesnesis, teica policijas vadība. Lai arī abas kratīšanas un Neo aizturēšana notikušas gandrīz vienlaicīgi, iesākumā aizturēts iespējamais Neo, pēc tam policija devusies pie I.Naglas. Patlaban aizturētajam nav piemērots konkrēts drošības līdzeklis, procesa virzītājs nepieciešamības gadījumā lems par tiem.

Policijas vadība arī norādīja, ka izmeklēšana Neo nopludināto datu lietā turpinās un tiek skaidrota arī amatpersonu atbildība par nopludinātajiem datiem. Pagaidām aizdomās turamā statuss nevienai amatpersonai gan nav piemērots.

Lai arī informācijas iegūšanai Neo izmantojis caurumu VID datu sistēmā, policija tomēr pieļauj, ka Neo ir izmantojis īpašu programmu datu lejupielādei, lai apietu VID drošības sistēmu. Vaicāts, vai Neo lietu izdosies novest līdz tiesai, R.Kviesītis atbildēja: «Ik gadu mums ir bažas par 156 000 krimināllietu. Šī ir viena no tām.»


Kriminālprocesu sāka februārī

Žurnāliste I.Nagla teikusi: "Cilvēks, ko policija ir aizturējusi, turot aizdomās, ka tas varētu būt Neo, ir kontaktējies ar mani un uz tā pamata arī tika veikta kratīšana."

Latvijas Žurnālistu savienības priekšsēdis Juris Paiders paziņojis – ja policija šādā veidā mēģinājusi noskaidrot žurnālista informācijas avotu, tad tas ir klajš likuma pārkāpums.   

Kriminālprocess sākts šā gada 11.februārī pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas “Par tādas ierīces (arī datorprogrammas) neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja tās izraisījušas smagas sekas”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Iepriekš presē Drošības policijas šefs Jānis Reiniks teica, ka sākotnēji Neo aktualizējis problēmu, norādot uz “caurumu” VID uzturētajā mājaslapā, kas bijis nozīmīgs un vajadzīgs darbs, savukārt, publicējot fizisko personu datus, viņa rīcību var vērtēt kā destruktīvu un prettiesisku.

Neo ir samērā jauns, latvietis, ar labu izglītību informācijas tehnoloģiju jomā, viņam ir pagari mati, mēdz lietot brilles. Tādu personas portretu, kurš izmantojis VID) bāzes “caurumu”, iegūstot informāciju par algām valsts un pašvaldību iestādēs, Latvijas Avīzei iepriekš iezīmēja Drošības policijas šefs.

(papildināta ar 3. rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ar mazāku pensiju

Vairāki faktori ilgtermiņā negatīvi ietekmē sieviešu pensijas apjomu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas