Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināta - Politologs: Kļūstot par politiķi, Sudraba varētu strauji zaudēt popularitāti

Valsts kontroliere Inguna Sudraba politikā iesaistīsies tikai tad, ja valsts pārvaldē nenotiks būtiskas pārmaiņas. Par konkrētām partijām, kurām varētu pievienoties, viņa domājusi neesot. Pētnieks Ojārs Skudra viņas izteikumus vērtē kā tēla spodrināšanu. Politologs Andris Runcis norāda, ka, kļūstot par politiķi, I.

Sudraba varētu strauji zaudēt savu popularitāti.Intervijā radio "Baltkom 93,3" Valsts kontroliere izteicās, ka nākamgad valstī būs lielas pārmaiņas un Latvijas iedzīvotājiem "gaidāmā ziema būs auksta daudzu iemeslu dēļ". Viņa arī pieļāva, ka nākamgad varētu būt Saeimas ārkārtas vēlēšanas, un viņa pati varētu iesaistīties politikā: "paies gads, pusotrs" un "pienāks laiks arī šai manai misijai".Sarunā ar Diena.lv viņa skaidroja, ka pieļāvumi par iešanu politikā izskanējuši tikai tāpēc, ka viņa, redzot, ka pie pašreizējā valsts pārvaldes veida būtiskas pārmaiņas ekonomikā nevar notikt. "Vienkārši sagaidu, ka cilvēki ilgi nesamierināsies ar tādu situāciju, kāda valstī ir tagad," teica I.Sudraba. Neviens konkrēts politiskais spēks gan viņu pēdējā laikā uzrunājis neesot, kaut gan pirms vēlēšanām bijuši neoficiāli piedāvājumi no dažādiem politiķiem. A.Runcis Diena.lv norādīja, ka esot grūti pateikt, ko I.Sudraba domājusi ar izteikumiem par ārkārtas vēlēšanām, bet tas apliecinot tikai to, ka viņa uzcītīgi sekojot Latvijas politikā notiekošajam. Viņš gan uzsvēra, ka "ārkārtas vēlēšanas neatrisinās nevienu sarežģīto jautājumu". "Par ārkārtas vēlēšanām runā tie politiķi, kuri nav ieguvuši tik daudz vietas [Saeimā], cik cerēja," skaidroja politologs.Uz jautājumu, vai tas varētu attiekties uz Saskaņas centru (SC), kuram socioloģiskās aptaujas prognozēja uzvaru vēlēšanās, politologs atbildēja, ka "SC var pieminēt ārkārtas vēlēšanas cerībā, ka daudzi par viņiem varētu nobalsot, bet, ja paskatās 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus, atkal ir noticis etniskais balsojums, un stipri šaubos, vai dažu mēnešu laikā šajā dalījumā varētu notik stipras izmaiņas".Jāatgādina, ka šī gada februāri polittehnologs Jurģis Liepnieks intervijā "Neatkarīgajai" izteicās, ka, ja I.Sudraba ietu politikā, tas visdrīzāk notiktu no SC saraksta. "Ja analīzē iespējamos scenārijus, viņa var vai nu startēt no SC vai balstīties uz to. Latvijas politikā tas radītu bumbas sprādzienu. Šādā gadījumā SC varētu pretendēt uz daudzām latviešu balsīm," viņš skaidroja. SC pārstāvji toreiz noliedza, ka būtu uzrunājuši valsts kontrolieri.A.Runcis par J.Liepnieka aprakstīto scenāriju spriež atturīgi: "No vienas puses, protams, ka jā, bet no otras puses, jāsaprot, ka viņa ir populāra, jo norāda uz kļūdām, to, kas nav izdarīts, bet ne par matu neiziet no sava amata robežām. Tiklīdz viņa ies politikā, viņa izkļūs no savas nosacīti komfortablās situācijas un būs atbildīga par pensijām, skolotāju algām un tā tālāk, tādēļ pieļauju, ka viņa savu popularitāti varētu ārkārtīgi ātri zaudēt. Viens ir norādīt uz problēmām, otrs – tās novērst."

Savukārt Andrejs Klementjevs (SC) Diena.lv noliedza, ka šī partiju apvienība jebkad būtu iesaistījusies sarunās ar I.Sudrabu par nākšanu politikā. Viņš gan atzina, ka, "ja tuvākajā nākotnē viņa izlems par iesaistīšanos politikā, viņu vajadzētu iesaistīt izpildvarā". Tomēr pamatu ārkārtas vēlēšanām A.Klementjevs neredzot. Par to, vai SC varētu aicināt I.Sudrabu savās rindās viņš nevēlējās spriest, norādot, ka SC sastāvā ir vairākas partijas, kurām viedokļi par to varētu atšķirties.

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra uzskata, ka paziņojums par ārkārtas vēlēšanām galvenokārt vērtējams kā I.Sudrabas politisko sabiedrisko attiecību paņēmiens, kādus viņa izmantojot bieži un meistarīgi, lai uzturētu savu personisko tēlu publiskajā vidē.

O.Skudra arī norāda, ka I.Sudrabai kā valsts kontrolierei varētu būt pieejama tāda informācija par valsts ekonomisko situāciju, kas nav zināma daudziem citiem, un tādēļ viņas paziņojumu varētu uztvert kā negatīvu valsts ekonomiskās attīastības prognozi, kā arī viņas negatīvu vērtējumu par Saeimā ievēlēto piecu politisko spēku līderu vadības spējām.

(pievienots A.Klementjeva viedoklis)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas