Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Premjers pieprasa skaidrojumu Bičkoviča pilsonības lietā

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pieprasījis tieslietu ministra Mareka Segliņa (TP) juridisku izvērtējumu par pilsonības piešķiršanas apstākļiem un dokumentācijas pamatotību Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumībā, vēsta Valsts kanceleja. Premjers to darījis, ņemot vērā publiskajā telpā izplatītās aizdomas par procesa likumību.

Paskaidrojums ministram jāiesniedz līdz trešdienai, 2.septembra, pusdienlaikam.V.Dombrovskis rakstisku paskaidrojumu lūdz sniegt saistībā ar bijušās Naturalizācijas pārvaldes priekšnieces Eiženijas Aldermanes publiskajā telpā pausto viedokli par Latvijas pilsonības piešķiršanu Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam. Premjers prasa noskaidrot, cik pamatots ir viedoklis, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājam Latvijas pilsonība ir piešķirta nelikumīgi, jo šāda satura paziņojumi rada būtisku kaitējumu Latvijas kā tiesiskas valsts tēlam.Viņš  arī pieprasījis sniegt paskaidrojumu, kāpēc, šo lietu no Naturalizācijas pārvaldes pārņemot Tieslietu ministrijai, tai tika piešķirts konfidencialitātes statuss. Premjers vēlas iepazīties ar visiem I.Bičkoviča pārbaudes lietas materiāliem.

Kaut gan Naturalizācijas pārvalde (NP) savulaik konstatēja, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivara Bičkovičam pilsonība piešķirta nelikumīgi, tā tiesā nevērsās. Kad toreizējā pārvaldes vadītāja Eiženija Aldermane informēja Tieslietu ministru par lietas virzību, NP tika saņemta ministra rezolūcija I.Bičkoviča pārbaudes lietai uzlikt konfidencialitātes statusu un visus materiālus divu stundu laikā nodot ministrijai. Ministrijas viedoklis bija pretējs pārvaldei, bet E.Aldermane uzskata, ka lietā nepārprotami bija pierādījumi par nelikumīgi piešķirtu pilsonību.

Rezolūciju Mareka Segliņa prombūtnes laikā parakstīja viņa pienākumu izpildītājs Edgars Zalāns, kurš nav runīgs par šo lietu un atbildes raidījumam piekrita sniegt tikai rakstveidā. Zalāns atrunājas, ka I.Bičkoviča pārbaudes lietu ministrija pārņēmusi, lai to izvērtētu un pārliecinātos, ka E.Aldermanes lēmums par prasības celšanu tiesā pret I.Bičkoviču ir tiesisks.

Ministrijā pēc dokumentu saņemšanas izveidoja komisiju četru cilvēku sastāvā, kas atzina, ka nav pamata NP iesniegt prasību tiesā par pilsonības atņemšanu I.Bičkovičam, jo nav viennozīmīgi konstatējami apstākļi, kas varētu būt Latvijas pilsonības atņemšanas iemesls. E.Aldermane Nekā Personīga pauž uzskatu, ka tomēr uz tiesu vajadzēja doties. „Tik tīras lietas, kur parādījās, ka nav bijis pamata iegūt pilsonību, manās rokās sen nebija bijis,” teic E.Aldermane.

Materiāli par I.Bičkoviča pilsonību ministrijā aizķērās vairāk nekā trīs mēnešus un atgriezās NP nedēļā, kad E.Aldermane atstāja vadītājas amatu. Un tad arī I.Bičkoviča pārbaudes lietu izbeidza. Lēmumu vienpersoniski pieņēma tobrīd pienākumu izpildītājs Ēriks Baranovskis.

„Iekšēja pārliecība, ka notika savstarpēja vienošanās. Mani nesatrauc konkrētā persona - taču tiek dots signāls , ka pilsonības zaudēšanas lietas var tikt izskatītas atbilstoši ieņemamajam amatam – tās ir pilsonības lietas, nevis gaļas paviljons,” teic E.Aldermane.

I.Bičkovičs uz NP jautājumiem nolēma atbildēt rakstiski. Viņš noliedz, ka pilsonību būtu ieguvis nelikumīgi.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas