Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Premjers: RAPLM drīkst turpināt skolu autobusu iepirkumu

Ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kā arī Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) pozitīvos atzinumus par premjera apturēto oranžo skolu autobusu iepirkumu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) drīkst turpināt autobusu iepirkumu procedūru.

Tālab nekāda īpaša rezolūcija, kas atceltu premjera martā pieņemto rezolūciju par iepirkuma apturēšanu un uz kuras nepieciešamību konkursa turpināšanai iepriekš norādīja RAPLM, nav nepieciešama. To Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) norādījis vakar nosūtītajā vēstulē reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrei Dagnijai Staķei (ZZS), Dienai sacīja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Dienai norādīja RAPLM pārstāve Justīne Plūmiņa, šāda vēstule no premjera vēl nav saņemta. “Tad, kad tā tiks saņemta, tad, visticamāk, tiks dota zaļā gaisma turpināt iepirkumu,” noteica ministrijas pārstāve, norādot, ka par termiņiem, kad skolēni varētu tikt pie jauniem autobusiem, jājautā par iepirkumu atbildīgajai Valsts reģionālās attīstības aģentūrai (VRAA).

Jautāts, kad varētu skolas saņemt jaunos autobusus, VRAA direktors Māris Krastiņš Dienai norādīja, ka tas būs atkarīgs no tā, cik ātri komisija konkursā izvēlēsies labāko pretendentu, cik ātri tiks noslēgts līgums un kāds būs spēkratu piegādes termiņš. Patlaban nolikumā noteikts, ka autobusi konkursa uzvarētājam jāpiegādā vismaz 180 dienu laikā kopš līguma noslēgšanas. Taču tas ir maksimālais termiņš un nav izslēgts, ka autobusi var tikt piegādāti arī ātrāk.

Vaicāts, cik reāli ir autobusus saņemt līdz jaunā mācību gada sākumam 1.septembrī, M.Krastiņš noteica: "Neņemos to prognozēt. To varēs pateikt, kad tiks noslēgts līgums".

Premjers martā izdeva rezolūciju, ar kuru noteica neslēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju, kamēr nav atbildes no KNAB, kam premjers lūdza pārbaudīt šo iepirkumu. KNAB atzinums bija pozitīvs, taču biroja pārstāvji vienlaikus norādīja, ka KNAB atbilde “nesatur kategoriskus apgalvojumus”. Tajā arī norādīts, ka KNAB nevar pabeigt vērtēšanu, ja iepirkuma procedūra apstājusies. Arī IUB atzinums par konkursa noteikumiem esot pozitīvs.

Latvijas – Šveices sadarbības programmas konkursā pieteicās astoņi pretendenti, un jau izkristalizēti potenciālie uzvarētāji, kam varētu prasīt iesniegt papildus dokumentus. Kopējais projekta finansējums esot 9,5 miljoni latu, kur ietilpst gan Šveices nauda (75% no projekta summas), gan pašvaldību un valsts līdzfinansējums. Ar to varētu pietikt, lai pašvaldības nodrošinātu ar 110 autobusiem.

Tomēr pašvaldību vajadzības ir lielākas – tās prasījušas vēl papildus 117 autobusus, kas tiekot vērtēts. Novadi VRAA aprīlī veiktajā aptaujā arī norādījuši uz nepieciešamu saglabāt kompensācijas par skolēnu pārvadājumiem, norāda RAPLM.

„Šobrīd šķiet, ka pašvaldībām atbilstošāks būtu risinājums, palielinot finansējumu kompensācijām nevis iepērkot papildus autobusus. Protams, attālākās teritorijās un viensētās dzīvojošiem skolēniem, kuriem nav pieejams sabiedriskais transports, jāpiemēro cits risinājums. Šajos gadījumos pašvaldību transports nav atsverams,” akcentējusi D.Staķe.

(papildināta ar M.Krastiņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas