Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Raidījumu "Pareģojumi" atzīst par slēpto reklāmu

Kamēr televīzijas kanālu saturu uzraugošā Nacionālās radio un televīzijas padome (NRTP) vilcinās ieviest regulējumu izklaides raidījumiem, kas iesaista skatītājus ar maksas pakalpojumiem, korekcijas ieviesusi krīze ekonomikā. Mazās peļņas dēļ Baltijas valstu tirgu nupat pametis pirmais šāda veida raidījums Baltijā — ungāru interaktīvo šovu veidotāja TeleMedia raidījums Pareģojumi, kurš Latvijā bija skatāms RenTV Baltija un Pirmajā Baltijas kanālā (PBK).

Diena jau rakstīja, ka Pareģojumu vadītāja, pēc pašas vārdiem, astroloģe, taro kāršu licēja un citu maģiju zinātāja Svetlana atbildēja uz visiem skatītāju jautājumiem. Lai piedalītos no Ungārijas tiešraidē pārraidītajā raidījumā, bija jāzvana pa maksas telefonu, par katru savienojumu, arī nesazvanot studiju, maksājot 59 santīmus. Latvijā sertificētie astrologi norādīja uz būtiskām kļūdām Svetlanas darbā.

Pareģojumu skatītāji par samaksu aicināti iegādāties pakalpojumu, tādēļ raidījuma formāts uzskatāms par televeikalu, par ko ekrānā jābūt īpašai norādei, pirms mēneša Dienai skaidroja D.Buceniece. Viņa solīja, ka padomes Monitoringa centrs pārbaudīs, vai šis raidījums ir slēptais televeikals. Monitoringa centrs gan pārbaudīja ko citu — vai Pareģojumi ir maksas sludinājums, secinot, ka nav. "Monitoringa ziņojumā rakstīts, ka tas ir raidījums, kurā ir pareģojumi," vaicāts par pārbaudi, saka centra jurists Andis Šmuksts, piebilstot — ja interesē, vai šis raidījums uzskatāms par televeikalu, padomei jāraksta iesniegums. To, ka Pareģojumi ir televeikals, pieļauj arī I.Poriete, uzsverot, ka tas nedrīkst ilgt vairāk par 15 minūtēm, tomēr PBK ēterā Pareģojumi bija vienu stundu katru darbdienu pēc pusnakts, par ko kanālam var uzlikt sodu līdz 1000 latiem.

A.Šmuksts skaidro, ka «no pirmā acu skatiena» pārkāpums nebija saskatāms, jo nebija nolasāmi raidījuma ierakstā titri, kas informē, ka Pareģojumi piedāvā maksas konsultāciju ar Svetlanu. Atkārtotā pārbaudē titru burtu izmērs tika palielināts, un tajā bija teikts: «Jūs varat saņemt atbildi uz jūsu jautājjumu tieši tagad. Maksa par zvanu LVL 1,18/min». Par šo likumpārkāpumu centrs informēs NRTP kontroles komisiju, lai tuvākajā NRTP sēdē varētu lems par soda sankcijām pret PBK.

Pareģojumu skatītāji par samaksu aicināti iegādāties pakalpojumu, tādēļ raidījuma formāts uzskatāms par televeikalu, par ko ekrānā jābūt īpašai norādei, pirms mēneša Dienai skaidroja D.Buceniece. Viņa solīja, ka padomes Monitoringa centrs pārbaudīs, vai šis raidījums ir slēptais televeikals. Monitoringa centrs gan pārbaudīja ko citu — vai Pareģojumi ir maksas sludinājums, secinot, ka nav. "Monitoringa ziņojumā rakstīts, ka tas ir raidījums, kurā ir pareģojumi," vaicāts par pārbaudi, saka centra jurists Andis Smuksts, piebilstot — ja interesē, vai šis raidījums uzskatāms par televeikalu, padomei jāraksta iesniegums. To, ka Pareģojumi ir televeikals, pieļauj arī I.Poriete, uzsverot, ka tas nedrīkst ilgt vairāk par 15 minūtēm, tomēr PBK ēterā Pareģojumi bija vienu stundu katru darbdienu pēc pusnakts, par ko kanālam var uzlikt sodu līdz 1000 latiem.

Lai arī, pēc TNS Latvia datiem, PBK janvārī bija Latvijā trešais skatītākais kanāls, TeleMedia uzskata, ka skatītāju interese bijusi zemāka par cerēto, un tādēļ nolemts raidījumu vairs neraidīt, skaidro TeleMedia pārstāvis Gabors Koša. PBK un RenTV Baltija pārstāve Viktorija Timaka stāsta, ka tagad Pareģojumu vietā pagaidām rādīs savu oriģinālraidījumu atkārtojumus un filmas. Iepriekš par Pareģojumiem viņa skaidroja, ka "PBK nav nekāda sakara ar raidījumu, mēs nenesam atbildību par tā kvalitāti".

(papildināta ar 4. un 5.rindkopām un pielikumu - labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

NRTP ziņojums par Pareģojumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas