Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - SAB informācija par Krievijas diplomātu nav interesanta

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nereaģēs uz publiski izskanējušo informāciju par Krievijas vēstniecības Latvijā darbinieku Aleksandru Hapilovu, Dienai norādīja SAB preses sekretāre Iveta Maura. Pēc viņas vārdiem, TV3 raidījumā Nekā personīga "netika sniegta informācija, kas būtu aktuāla, interesanta vai noderīga Satversmes aizsardzības birojam”.

SAB uzsver, ka, veicot pretizlūkošanas funkciju, birojs “vadās no noskaidrotiem faktiem, nevis atsevišķiem žurnālistu pieņēmumiem, versijām vai spekulācijām”. SAB arī nekomentē akreditēto diplomātu saistību ar specdienestiem.

Riekstiņš nav plānojis tikties ar Krievijas vēstnieku

Latvija nevar izteikt komentārus vai pieņemt lēmumus, balstoties uz “baumām”, Dienai iepriekš norādīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), aicināts komentēt Krievijas vēstniecības Latvijā izplatīto paziņojumu, kurā tā no ministrijas sagaida "nekavējošu un skaidru apmelojuma atspēkošanu", ko izplatījis TV3 raidījums Nekā personīga, nosaucot vēstniecības Latvijā darbinieku Aleksandru Hapilovu par bijušo Krievijas spiegu Gruzijā.

Savu prasību vēstniecība pamato ar Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām 29.pantu, kas liek valstīm novērst jebkurus diplomātisko darbinieku personas, brīvības un cieņas aizskaršanas mēģinājumus.

M.Riekstiņš arī nav plānojis tikties ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, lai pārrunātu šo jautājumu, Dienu informēja ministra preses sekretāre Una Pušpūra. Nav plānots arī sniegt rakstisku atbildi, jo ministrija nav saņēmusi oficiālu pieprasījumu no Krievijas vēstniecības.

Krievija: tā ir provokācija, neveicina draudzīgas kaimiņattiecības

TV3 izplatīto informāciju vēstniecība dēvē par "provokāciju", kas "noteikti neveicina draudzīgas kaimiņattiecības".

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs pirmdien konferencē Pleskavā norādīja, ka pēdējās dienās ar Gruzijas žurnālistu palīdzību Latvijas medijos tiek uzpūsts spiegu skandāls. Pēc vēstnieka vārdiem, A.Hapilovs jau aptuveni gadu strādā vēstniecībā par padomnieku un atbild par kultūras sadarbību un sakariem ar tautiešiem.

“Acīmredzot kādam ļoti nepatīk Krievijas vēstniecības darbs, kas atmasko oficiālās Tbilisi melus saistībā ar notikumiem Dienvidosetijā un Gruzijā,” sacīja A.Vešņakovs. Pēc viņa teiktā, kādam nepatīk arī Krievijas un Latvijas centieni attīstīt starpvalstu sadarbību.

Krievijas vēstniecība Latvijā apstiprina, ka no 2000. līdz 2004.gadam A.Hapilovs pildīja otrā sekretāra pienākumus Krievijas vēstniecībā Gruzijā. Tomēr pirmdien izplatītajā paziņojumā vēstniecība kategoriski noliedz, ka A.Hapilova darbs Tbilisi būtu izgājis "ārpus viņam uzticēto diplomātisko pienākumu rāmjiem". Pēc vēstniecības sniegtās informācijas, A.Hapilovs no Gruzijas atgriezies saistībā ar komandējuma termiņu beigām.

Arī M.Riekstiņš Dienai iepriekš uzsvēra, ka viņa rīcībā nav informācijas, kas liktu apšaubīt A.Hapilova tiesības strādāt Latvijā. Ja kādai iestādei, tajā skaitā televīzijas raidījumam, ir kāda informācija, ka šī persona apdraud Latvijas intereses, tad tas jādara zināms tiesībsargājošajām institūcijām, norādīja M.Riekstiņš.


(papildināta ar P. Vinķeļa komentāru pielikumā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Pēteris Viņķelis, politologs:

Ārlietu ministrija par katru Latvijā akreditējamo Krievijas, Baltkrievijas, Ķīnas un līdzīgu valstu diplomātu konsultējas ar dažiem NATO sabiedrotajiem. Ja ir nopietns iemesls liegt akreditāciju kādam diplomātam, tad tas arī, visticamāk, tiek darīts un nekādi īpaši paskaidrojumi par to sūtītājvalstij netiek sniegti. Tātad, konkrētais Krievijas diplomāts šo “konsultatīvo sijāšanu”, visticamāk, ir izgājis, un Gruzija, visticamāk, nav to valstu skaitā, ar kurām Latvija šādas konsultācijas veic. Kāmēr Latvijas iestādes nav fiksējušas nekādus faktus, kas liecinātu par konkrētā diplomāta izdarītiem tiesību pārkāpumiem, nekādai rīcībai pret konkrēto diplomātu nav pamata. Pie tam SAB ir vairākkārt publiski atzinis, ka nereti ārvalstu diplomāti, kuri ir viņu uzmanības lokā, netiek vis izraidīti, bet gan pastiprināti “pieskatīti”. Hapilova kungs Krievijas vēstniecībā oficiāli nodarbojas ar Krievijas tautiešiem. Pēc Krievijas “tautiešu aizsardzības” kara Gruzijā šis darbs noteikti ir Latvijas iestāžu nopietnas uzmanības lokā.

UZZINI

Krievijas vēstniecības Latvijā paziņojums presei (krievu val.)

LASI VĒL

Krievijas vēstniecībā strādājot cilvēks, kurš spiegojis Gruzijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas