Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Saeima apstiprina Bičkoviču par AT priekšsēdētāju

Saeima ceturtdien atbalstīja Ivaru Bičkoviču Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā. Balsojums notika aizklāti un par I.Bičkoviču nobalsoja 63 deputāti, pret bija 35.

I.Bičkovičs pauda gandarījumu, ka Saeima viņam ir uzticējusies, līdz ar uzticoties arī AT plēnumam, kurā viņš tika izvirzīts šim amatam. I.Bičkovičs nekomentēja kritiku, kas izskanēja debatēs no Saeimas tribīnes, jo runātais nekādus pārsteigumus viņam neesot sagādājis, viss publiskajā telpā esot izskanējis jau iepriekš. Tomēr deputātes Ilmas Čepānes (JL) pausto, kas attiecas uz viņa paternitātes prāvu, viņš nodēvēja par absolūti kļūdainu informāciju. “Bičkovičam nekad neviena tiesa nav mēģinājusi apstrīdēt paternitāti,” sacīja jaunais AT priekšsēdētājs.

I.Bičkovičs apšaubīja vai turpmāk varēs darboties Latvijas Tiesnešu biedrības prezidenta amatā, tāpēc nākamajā valdes sēdē viņš kolēģus aicinās domāt par nākamo biedrības prezidenta kandidātu. Tiesnešu biedrības pilnsapulce paredzēta novembrī.

Prognozēt Bičkoviča apstiprināšanu varēja jau iepriekš, jo viņu atbalstīja lielākās Saeimas frakcijas — Tautas partija (TP) un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī opozīcijā esošais Saskaņas centrs (SC), kuriem kopā ir 55 deputātu balsis. Kā pamatargumentu tās minēja to, ka I.Bičkoviču šim amatam virzīja paši tiesneši. Divās pārējās koalīcijas partijās Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš bija noteikts brīvais balsojums.

Opozīcija, izņemot minēto SC, pirms balsojuma uzstājās pret I.Bičkoviča apstiprināšanu. Deputāte Solvita Āboltiņa (JL) norādīja uz sabiedrības zemo uzticību tiesām, divu tiesnešu notiesāšanu kukuļošanā, kā arī grāmatā Tiesāšanās kā ķēķis minētajām problēmām tiesu sistēmā. Tādēļ kandidātu, kas izteicies, ka "sistēma ir stabila, tikai viņu neaiztieciet," JL nevar atbalstīt, norādīja deputāte. "Mums ir jālemj par vienu no šīs sistēmas amatpersonām, kas ir tiesu sistēmas simbols," uzsvēra S.Āboltiņa.

Deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK), kurš bija vienīgais runātājs no koalīcijas partijām, norādīja, ka I.Bičkovičs AT strādā no 1992.gada un no 1996.gada viņš ieņem Krimināllietu tiesas palātas priekšsēdētāja krēslu. "Un arī Āboltiņas laikā [kad viņa vadīja Tieslietu ministriju] Bičkovičs bija priekšsēdētājs," sacīja J.Dobelis, piebilstot, ka "tagad nezin, kas noticis pa šo laiku?", kādēļ I.Bičkovičs nav apstiprināms.

Diena jau rakstīja, ka bažas par I.Bičkoviča atbilstību šim augstajam amatam radās galvenokārt dēļ viņa iespējamām saiknēm ar kādreizējo Valsts drošības komiteju (VDK). Viņa iespējamo sadarbību ar čeku deviņdesmito gadu vidū pārbaudīja prokuratūra un pēc tam tiesa konstatēja, ka tāda nav notikusi. Totalitāro seku dokumentēšanas centra (TSDC) direktors Indulis Zālīte Dienai gan norādīja, ka "ar tiem dokumentiem, kas ir Latvijā, sadarbību nav iespējams pierādīt." Centra rīcībā ir VDK kartotēka par 80.gadiem ar 4500 aģentu personas datiem, kaut gan zināms, ka no 1953. līdz 1991.gadam ar VDK sadarbojās ap 24 000 cilvēku.

Vairākkārt izskanējušas arī aizdomas, ka I.Bičkoviča Latvijas pilsonības likumība varētu būt apšaubāma, ko viņš pats gan ir noliedzis. Jau ziņojām, ka Naturalizācijas pārvaldē (NP) ir saņemts kādas privātpersonas iesniegums, kurā lūgts pārbaudīt I.Bičkoviča, kā arī viņa mātes pilsonības likumību, apstiprināja NP preses sekretāre Līga Lukšo. «Uzsāksim pārbaudes lietu, lai pārbaudītu iesniegumā norādītos faktus,» pauda L.Lukšo, skaidrojot, ka NP jāpārbauda jebkurš, pat anonīms iesniegums, kurā paustas aizdomas par kādai personai piešķirtās Latvijas Republikas pilsonības likumību. L.Lukšo atturējās minēt, cik ilga varētu būt pārbaude — katrā ziņā tas neesot nedēļas laikā atrisināms jautājums.

Savukārt daļa aptaujāto kā viņa trūkumu min konservatīvismu.

Līdz ar šo balsojumu I.Bičkovičs stājies AT priekšsēdētāja Andra Guļāna vietā, kurš darbu beigs 13.jūnijā.

(papildināta ar Bičkoviča komentāru - 2. un 3.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL

Augstākās tiesas priekšsēdētāja amata kandidāts Ivars Bičkovičs sevi uzskata par humānu, nevis mīkstsirdīgu

Iebīdīšanas paraugstunda? Balsojums par Bičkoviču rādīs, cik spēcīga atkal ir Mākoņu un Puzes balsošanas mašīna

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas