Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Saeima pirms pusnakts pieņem budžetu

Saeimas deputāti ap pusnakti pieņēma 2009.gada budžetu. To atbalstīja 53 deputāti, bet pret nobalsoja 43 parlamentārieši. Līdz ar to arī Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītā valdība turpina darbību. Debates ilga piecas stundas.

Plašākas debates sēdē bija par to, kam novirzīt Saeimas savus ietaupītos trīs miljonus latu, kā arī par valdības pilnvarām turpmāk sniegt atbalstu finanšu grūtībās nonākušiem uzņēmējiem.

2009.gada budžetu atbildīgā komisija novērtēja kā slikti sagatavotu un kas būs jāgroza jau tuvākajā laikā. Tā izteicies Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP). Deputāti otrajam lasījumam bija iesnieguši 510 priekšlikumus.

Ap deviņiem vakarā, kad deputāti bija tikuši līdz 53.priekšlikumam, parlamentārieši balsoja par priekšlikumu saīsināt debašu laiku. Pusvienpadsmitos vakarā deputāti bija izskatījuši pusi priekšlikumu. Šo faktu īpaši izcēla Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), ko Saeimas deputāti zālē sveica ar aplausiem.

Debatēs uzstājās finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), kurš aicināja atbalstīt 2009.gada budžeta projektu.

Valsts izdevumu samazināšanu A.Slakteris nosauca par pirmo skarbo, bet ļoti vajadzīgo soli valsts pārvaldes samazināšanai. Viņš pauda, ka ar šo "faktiski esam devuši valsts pārvaldes iestādēm iespēju strādāt labāk”. Finanšu līdzekļu apriti privātajā sektorā valsts iecerējusi panākt, nododot līdz šim valsts veiktās funkcijas privāto rokās.

“2009.gada budžets pēc savas būtības ir attīstības budžets, jo tas dod pamatu uzsākt jaunu attīstības distanci. Es vēlētos, lai tas būtu sprints, nevis maratons. Lai gan starta pozīcija ir zema, mums ar labu rezultātu jāatgriežas Eiropas un globālajā tirgū,” noslēdza A.Slakteris, aicinot deputātus atbalstīt projektu.

Debatēs par priekšlikumu, kā sadalīt trīs miljonus latu, ko apņēmusies ietaupīt Saeima, Jaunā laika deputāte Sarmīte Ķikuste no tribīnes citēja Valda Atāla dzejas rindas: Jāsāk taupīt, jāsāk taupīt, ciešāk jostas savelciet, / Viss būs dārgāks – maize dārgāka un piens, / Un uz algas pielikumu, lai pat necer vairs neviens, /Tautas kalpi, jūtot raizi, pusbadā uz sēdēm ies, / Leiškalns grauzīs sausu maizi, Kalvīts svarā kritīsies.

Dienai visu koalīcijas partiju frakciju vadītāji ceturtdien atzina, ka balsos par budžeta likumprojekta pieņemšanu. Pēc Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēža Augusta Brigmaņa un Tautas partijas frakcijas vadītāja Māra Kučinska vārdiem, krīzes situācijā būtu bīstami rīkoties citādi.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Kādus priekšlikumus deputāti noraidīja, bet kādus atbalstījuši

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas