Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Segliņš nekomentē Drošības policijas rīcību

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) pagaidām nekomentē situāciju par Drošības policijas (DP) sāktajiem kirminālprocesiem pret augstskolas pasniedzēju un mūziķi par finanšu sistēmas destabilizācijas mēģinājumiem.«Nejaukšos kriminālprocesos, likums man to aizliedz. Esmu lasījis tikai to, kas ir masu medijos, un man nav papildu informācijas patlaban,» aģentūrai _BNS _sacījis ministrs.Jau vēstīts, ka DP saistībā ar mēģinājumiem destabilizēt finanšu sistēmu noskaidrojusi divus cilvēkus - mūziķi Valteru Frīdenbergu un Ventspils augstskolas pasniedzēju Dmitriju Smirnovu.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa uz jautājumu, vai D.Smirnova aizturēšana uz divām diennaktīm ir samērojama ar viņa iespējamo likumpārkāpumu, rakstiskās atbildēs Dienai citē Kriminālprocesa likumā teikto, ka «drošības līdzekli kriminālprocesa virzītājs izraugās atbilstoši kriminālprocesa normām». Viņa gan atgādina, ka jebkuras procesa virzītāja darbības ir pārsūdzamas un ka D.Smirnovs to var darīt prokuratūrā. 

Vaicāta, kādēļ D.Smirnovam liegts izbraukt no valsts, DP pārstāve izvairīgi skaidro, ka «izmeklēšanas aktīvajā stadijā plašākus komentārus DP atturēsies sniegt».

Jau ziņots, ka vairāki vadošie Eiropas izdevumi, kā Financial Times, savās publikācijās brīdinājuši par Latvijas finanšu sistēmas nestabilitāti, kā drūmāko scenāriju minot nacionālās valūtas devalvāciju. Uz jautājumu, vai DP prasīs izdot kriminālvajāšanai Latvijā šo izdevumu redaktorus, K.Apse-Krūmiņa atbild noraidoši, jo žurnālisti «var brīdināt, nevis aicināt cilvēkus uz nepārdomātām darbībām», kamēr «ar baumu izplatīšanu, neiedziļinoties lietas būtībā, var panākt pretēju efektu».

DP arī neplāno pratināt premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), kurš septembra sākumā teicis, ka «arodbiedrību prasību izpilde var beigties ar lata devalvāciju», jo viņa paustais viedoklis bijis pamatots un balstījies uz situācijas analīzi. Tai pat laikā DP neizslēdz iespēju, ka tiks sākti kriminālprocesi pret cilvēkiem, kas rakstus par D.Smirnova aizturēšanu internetā komentējuši ar tādām frāzēm kā «Dmitrijs Smirnovs visu pateica pareizi. Latvijai draudot Īslandes liktenis» vai «Drošības policija Latvijā cenšas atjaunot totalitārismu, liedzot cilvēkiem tiesības uz vārda brīvību».

Paralēli ar jau sāktiem diviem kriminālprocesiem par baumu izplatīšanu par lata devalvāciju, DP strādājot arī pie citas informācijas, Dienai apliecināja K.Apse-Krūmiņa.

DP finanšu sistēmas destabilizācijas mēģinājumā vainotajam D.Smirnovam piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - sūtījumu saņemšanas adreses paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Augstskolas pasniedzējs tika aizturēts saistībā ar reģionālā laikraksta Ventas Balss ekspertu diskusijā pausto viedokli un prognozēm par Latvijas ekonomikas attīstību, banku un kreditēšanas sistēmas nākotni.

Savukārt otrs kriminālprocess sākts pēc bankas iesnieguma par to, ka 9.novembrī Jelgavas kultūras namā, sākot koncertu, viens no grupas Putnu balle dalībniekiem V.Frīdenbergs it kā aicinājis pēc pasākuma doties uz Parex banku un Latvijas Krājbanku izņemt naudu.

Pamatojoties uz saņemto iesniegumu, DP 14.novembrī sākusi kriminālprocesu par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādi par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli. V.Frīdenbergs ir nopratināts kā persona, pret kuru ir sākts kriminālprocess.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:

Aizturētais lektors neuzskata, ka ir ko pārkāpis

Mūziķa joks par bankām beidzas ar kriminālprocesu

Diskusija "Ventas Balsī"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas