Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Skaudrā valdības programma saraudina ministres

Ministri valdības slēgtajā sēdē aptuveni pusotru stundu pirmo reizi iepazīstināti ar valdības sagatavoto programmu Starptautiskajam valūtas fondam (SVF), kurā pausta Latvijas apņemšanās paveikt nepieciešamos darbus un reformas aizdevuma saņemšanai. Dokuments pagaidām ir konfidenciāls, un informāciju par tā saturu nesniedz, taču, kā novēroja Diena, pēc šī jautājuma izskatīšanas vairākas ministres bija redzamas ar asarām acīs.

Labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) slaucīja acis, skumja izskatījās arī e-lietu ministre Signe Bāliņa, valdības sēdi ar skumji satrauktu sejas izteiksmi ātri pameta izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). Arī pārējie Ministru kabineta locekļi bija manāmi samulsuši un izbrīnīti.Jautājums tika skatīts slēgtajā sēdē, bet _Diena_ ministrus novēroja nelielā pārtraukumā starp MK sēdes slēgto un slepeno daļu, kura notiek citā telpā. Pēc kāda valdības locekļa teiktā, I.Purni bija saraudinājis tas, ka "Godmanis viņai "sabrauca virsū", ka viņai sociālajā sfērā tik daudz atvēlēts naudas, ka viņai jābūt pēdējai, kurai jāiebilst". _Dienas _avots arī atzina, ka programma tiešām ir skaudra un gaidāmas smagas reformas.Kā atzina premjera pārstāvis Edgars Vaikulis, valdības sagatavotā programma ir ļoti smaga un ministri šajā sēdē to pilnībā redzēja pirmo reizi. Visticamāk, no programmas izriet, ka ievērojamas reformas būs jāveic labklājības, veselības aprūpes, izglītības jomās, kā arī jāsamazina valdības locekļu skaits.Iepriekš ministriem tika sniegta informācija par SVF prasībām, taču valdības sagatavoto programu pilnībā viņi redzēja pirmo reizi. Sagatavotā programma būs pamatdokuments sadarbības memorandam, uz kura pamata slēgs aizdevumu līgumus ar katru no aizdevējiem, un ko aizdevēji gaida. Valdība programmu nosūtīs SVF, un paredzams, ka SVF valde šo programmu  apstiprinās 23.decembra valdes sēdē. Pēc tam tai jātop publiskotai.

Pēc MK sēdes finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) informēja, ka programmas ietvaros valdība vienojusies, ka janvārī valsts budžeta finansētās iestādes varēs tērēt 90% no atvēlētās naudas, bet 10% būs jauzkrāj rezervēs. Ja situācija ekonomikā uzlabosies, tad valdība lems, kā rīkoties tālāk. Valdība izlēmusi izveidot algu uzraudzibas komisiju Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska vadībā, kurai jāseko, kā ievēro apņemšamos samazināt atalgojumu. Izveidota arī  fiskālās disciplīnas uzraudzības komisija A.Slaktera vadībā, un katru nedēļu no 1.janvāra šī komisija rūpīgi analizēs, kā pildās valsts budžeta ieņēmumi un kādi ir izdevumi, lai operatīvi reaģētu uz izmaiņām. A.Slakteris pieļāva, ka februārī, martā valdībai varētu būt skaidrs, vai būs nepieciešams vēl lielāks izdevumu samazinājums.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS AIZDOS

Eiropas Komisija — 3,1 miljardu eiro (ap Ls 2,17 miljr.)

Starptautiskais Valūtas fonds — 1,7 miljardus eiro (ap Ls 1,19 miljr.)

Zviedrija, Dānija, Somija un Norvēģija — kopā 1,8 miljardus eiro (ap Ls 1,26 miljr.)

Pasaules Banka — 0,4 miljardus eiro (ap Ls 0,28 miljr. )

ERAB, Čehija, Polija un Igaunija — kopā 0,5 miljardus eiro (ap Ls 0,35 miljr.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas