Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Socioloģe: lēmumu pieņemšana valdībā ir pretrunā demokrātijai

Valdībā lēmumi tiek pieņemti vienpersoniski, jo Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībā trūkst kompetentu ministru, kas spētu argumentēti iebilst premjeram, uzskata socioloģe Brigita Zepa. Viņa ir pārliecināta, ka šobrīd koalīcijas partijas neiebilst pret šādu vadības stilu un visu atbildību uztic premjeram, lai pēcāk nebūtu jāatbild par nepopulāru lēmumu pieņemšanu.

Jau vēstīts, ka pirmdien šā gada pēdējā valdības sēdē I. Godmanis publiski strostēja ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu (TB/LNNK), bet pēc sēdes slēgtās daļas, kur ministri pirmo reizi tika iepazīstināti ar programmu, kurā pausta Latvijas apņemšanās paveikt nepieciešamos darbus un reformas aizdevuma saņemšanai no Starptautiskā Valūtas fonda, labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) slaucīja acis, skumja izskatījās arī e-lietu ministre Signe Bāliņa, tāpat valdības sēdi ar skumji satrauktu sejas izteiksmi ātri pameta izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). Arī pārējie Ministru kabineta locekļi bija manāmi samulsuši un izbrīnīti.Socioloģe B. Zepa norāda, ka valdības lēmumu pieņemšanas stils ir pretrunā demokrātijas principiem. “Nevar nepamanīt, ka lēmumi tiek pieņemti vienpersoniski. Tāpēc tie ir nekvalitatīvāki, jo netiek pieņemti konsultējoties un apspriežoties. Godmanis šādi var rīkoties tikai pateicoties “labvēlīgajiem” apstākļiem – viņam nav stipras komandas, viņam nemaz nav iespējas citādāk lēmumus pieņemt. Nav ministru, ar kuriem viņš varētu konsultētiem, ar kuriem varētu apspriesties pirms lēmumu pieņemšanas,” uzskata B. Zepa. Tas, ka publiskajā telpā no koalīcijas partneriem nav dzirdami iebildumi pret I. Godmaņa vadības stilu arī norāda, ka komanda ir vāja, teic socioloģe. “Premjers iedziļinās jautājumos ļoti dziļi un pamatīgi, bet tāpat tas ir viena cilvēka skatījums,” uzsver B. Zepa. Viņa vērš uzmanību uz to, ka arī ministriem ir jāspēj argumentēt savi priekšlikumi. “Jāsecina, ka valsts pārvaldībā esošie politiķi un izpildītāji ir pārāk vāji, lai pieņemtu valstiskus un izsvērtus lēmumus. Tas ir arī iemesls, kāpēc mēs esam tik tālu nonākuši – analīzes nav, pamatojumu nav, argumentu nav, ir tikai lēmums,” teic B. Zepa. Viņa uzskata, ka koalīcijas partiju uzticēšanās Godmanim ir savtīga, jo tādējādi tās pēcāk varēs visu atbildību uzvelt premjeram.

(papildināta ar Valda Birkava viedokli pielikumā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

EKSPERTI

Valdis Birkavs, bijušais valdības vadītājs (1993-1994):

Ivars Godmanis ir ļoti demokrātisks, bet šādos apstākļos nevar citādāk rīkoties. Jāņem vērā, ka ministri pretojas un vajag saņemt viņa piekrišanu. Turklāt ir jāsaņem dažādu koalīcijas partiju ministru piekrišana, un bieži vien par dramatiskām reformām ministri paši nevar lemt vai piekrist tām, jo tas vēl jāapspriež savā partijā. Šāda nespēja pieņemt lēmumus kopīgi koalīcijā liek lēmumu pieņemt Ministru prezidentam. No šīs situācijas var izvairīties, ja ministrijas rīkojas atbildīgi un redz kopējo attīstības programmu.

Neviens no ministriem šobrīd negrib uzņemties atbildību, jo šie nav treknie gadi. Šis ir visliesākais gads, un, ja ministrs pats publiski apgriež savu programmu finansējumu, tad visiem nozarē ir spuras gaisā un visi prasa ministra demisiju. Tādēļ viņi klusi paiet maliņā, lai par to visu atbild Godmanis. Viņš būs tas, kuru tagad sitīs, bet ministri klapēs sev pie krūts un teiks – mēs ar asarām acīm aizstāvējām savas nozares. Es pieļauju, ka tā nav ar visiem ministriem, jo es nezinu, vai Godmanis kādam ministram ir gājis pretī, bet tā loģika ir tajā apstāklī, ka sliktos laikos visi cenšas novelt atbildību uz vienu.

LASI VĒL


Skaudrā valdības programma saraudina ministres

Godmanis norāj ekonomikas ministru



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas