Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - ST: 48 stundu darba nedēļa cietumos neatbilst Satversmei

Satversmes tiesa (ST) secinājusi, ka Latvijas Sodu izpildes kodeksa normas par notiesāto darba nedēļas ilgumu un atvaļinājuma neapmaksāšanu neatbilst  Satversmē noteiktajām darbinieka tiesībām. Kā Dienu informēja ST preses sekretāre Līna Kovalevska, apstrīdētās normas atzītas par spēkā neesošām no 2009.

gada 1.maija.ST lieta “Par Latvijas Sodu izpildes kodeksa 52.panta 1.daļas pirmā un trešā teikuma un 6.daļas pirmā teikuma atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 107.pantam” tika ierosināta pēc Mārtiņa Ēča konstitucionālas sūdzības. Tajā bijis norādīts ka viņš strādā nevis piecas, bet gan sešas dienas nedēļa. Par 6 darba dienām nedēļā viņš saņemot tādu pašu minimālo samaksu kā brīvībā nodarbinātās personas saņem par 5 dienām. Turklāt viņam neesot iespēju izmantot apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu.Satversmes 107.pants cita starpā noteic darbinieka tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu. Apstrīdētās Latvijas Sodu izpildes kodeksa normas noteic: ar brīvības atņemšanu notiesātajiem noteikta 8 stundu darbadiena 6 darbdienu nedēļā; notiesātajiem piešķirama viena atpūtas diena nedēļā; notiesāto atvaļinājums netiek apmaksāts.ST spriedumā norādīja, ka personas, kas izcieš sodu ieslodzījuma vietā, saglabā savas pamattiesības, tai skaitā Satversmes 107.pantā noteiktās tiesības. Jebkurš pamattiesību ierobežojums ir jāpamato ar leģitīmu mērķi. Tiesa nesaskatīja leģitīmu mērķi ierobežojumos, kas noteikti apstrīdētajās normās. Arī Saeima atbildes rakstā nav minējusi jebkādu šādu mērķi.ST secināja, ka apstrīdētās normas neatbilst Satversmei, taču, lemjot par normu spēkā neesamību, tiesa ņēma vērā, ka ir nepieciešams laiks normu grozīšanai. Tūlītēja apstrīdēto normu atzīšana par spēkā neesošām un izslēgšana no Sodu izpildes kodeksa nozīmētu, ka ieslodzīto nodarbinātības ilgums un atvaļinājums vispār netiek regulēts, un tas būtu vēl lielāks pamattiesību ierobežojums. Tādēļ tiesa atzina apstrīdētās normas par spēkā neesošām no nākamā gada maija.

Lietas izskatīšanas gaitā Ieslodzījuma vietu pārvalde bija sniegusi ST informāciju par notiesāto personu nodarbinātību. 2008.gada 1.janvārī brīvības atņemšanas iestādēs Latvijā bija nodarbināti 1393 notiesātie. Brīvības atņemšanas iestāžu saimnieciskajā apkalpē tika nodarbināts 731 notiesātais un komersantu izveidotajās darba vietās – 662 notiesātie. Savukārt 2008.gada martā kopējais nodarbināto notiesāto skaits bija 1574, no tiem 848 tika nodarbināti brīvības atņemšanas iestāžu saimnieciskajā apkalpē un 725 – pie komersantiem.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.


(papildināta ar priekšpēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas