Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - ST: lēmums šogad neindeksēt pensijas atbilst Satversmei

Satversmes tiesā (ST) pieņemts spriedums lietā par pensiju indeksāciju. Tiesa nolēma, ka Saeimas lēmums ir leģitīms. Pensionāru federācijai šāds lēmums ir pārsteigums.

Lietā  divdesmit Saeimas deputātu apstrīdēja normas, kas atceļ pensiju pārskatīšanu 2009.gada 1.aprīlī un 1.oktobrī, atbilstību Satversmes 1.pantā ietvertajam tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī sociāli atbildīgas valsts principam un Satversmes 109.pantā ietvertajām tiesībām uz sociālo nodrošinājumu.

Satversmes tiesa atzina, ka normas mērķis – sabalansēt valsts pensiju speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu daļas un tādējādi garantēt citu personu tiesības uz sociālo nodrošinājumu – ir leģitīms. Lietas dalībnieki ir minējuši citus leģitīmā mērķa sasniegšanas veidus, piemēram, paaugstināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi vai samazināt personām noteikto sociālo nodrošinājumu. Tomēr, izvēloties šādus risinājumus, sekas būtu vēl nelabvēlīgākas. 

Satversmes tiesa uzsvēra, ka apstrīdētā norma nav radījusi personām jau piešķirtās valsts pensijas apmēra samazinājumu. Pensiju saņēmējiem radītā aizskāruma būtiskumu samazina arī tas, ka tiesību uz sociālo nodrošinājumu ierobežojums – pensiju nepārskatīšana atbilstoši inflācijas rādītājiem – ir noteikts vienīgi uz konkrētu laika posmu, proti, 2009. gadu. 2010. gadā valsts pensiju pārskatīšanu ir paredzēts atsākt.

Grozījumi likumā, kas noteica, ka valsts pensijas 2009.gadā pārskatītas netiek, tika pieņemti 12.martā.  

Kā aģentūrai LETA atzina Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze, viņu šāds ST lēmums pārsteidz. No finansiālā viedokļa tas neizraisot sašutumu, jo lieli ieguvēji pensionāri, iespējams, nebūtu kļuvuši, taču viņu uztrauc tas, ar kādu metodi lēmumi tiek pieņemti. ST būtu jābūt valsts pamatlikumu un cilvēku pamattiesību sargam, apturot valsts varas "bezlikumīgās manieres", uzskata pensionāru līdere A.Verze. Pensionāru federācijas priekšsēdētāja atgādināja, ka viņu ieteikums ir bijis mazās pensijas šā gada sākumā indeksēt, bet lielās - atstāt neindeksētas.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Atgādinām, ka ST rakstveida procesā sākusi izskatīt lietu par pensiju samazināšanas atbilstību Satversmei. Vienā ir apvienotas lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%. Spriedums ST jāpieņem mēneša laikā.

(papildināta ar A.Verzes teikto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas