Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Tiesa nepieņem Lemberga lūgumu noraidīt prokurorus

Rīgas apgabaltiesa nav pieņēmusi apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga lūgumu noraidīt trīs no četriem apsūdzību uzturošajiem prokuroriem apjomīgajā krimināllietā pret A. Lembergu. Līdzīgi kā iepriekš, arī šoreiz tiesa uzskata, ka A. Lemberga iesniegtā civilprasība pret prokuroriem nav pietiekama argumentācija prokuroru noraidījumam.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā, atsākot skatīt krimināllietu no jauna paplašinātā tiesas sastāvā, A. Lembergs atkārtoti izteica noraidījumu prokuroriem. Līdzīgi viņš rīkojās, kad lieta tika skatīta pirmo reizi viena tiesneša sastāvā. Arī toreiz prasību tiesnesis noraidīja.

"Skaidrs, ka viņi nevar būt objektīvi, [..] šaubu nav - viņi ir ieinteresēti," piesakot noraidījumu prokuroriem, izteicās Lembergs, vēsta aģentūra LETA. Līdzapsūdzētais Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs atbalstīja pieteikto noraidījumu, uzsverot - tā kā prasības lieta tiks izskatīta tiesā, nav iespējams noliegt, ka starp Aivaru Lembergu un prokuroriem pastāv civiltiesisks strīds kā starp jebkuru prasītāju un atbildētāju. Trešais apsūdzētais - uzņēmējs Ansis Sormulis - vērsa tiesas uzmanību, ka Aivara Lemberga civilprasība nepārprotami radīšot prokuroriem kādas izmaksas. Sormuļa advokāte Sandra Sleja skaidroja, ka valsts apsūdzības uzturētāji Juriss, Paegle un Ilsters līdz ar minēto civilprasību var kļūt materiāli atkarīgi no apsūdzētā Ventspils mēra.

Prokurori un cietušo pārstāvji gan bija pretējās domās. Viņi pauda uzskatu, ka šeit nav runas par jebkādu strīdu starp Aivaru Lembergu un valsts apsūdzības uzturētājiem. Piemēram, prokurors Juriss paskaidroja, ka neuzskata sev pieteikto noraidījumu par pamatotu un balstītu uz likumu. Jurisam liekoties, ka Aivars Lembergs vienkārši cenšas paust nepatiku pret prokuroriem visos iespējamos veidos, jo tie viņam ir uzrādījuši apsūdzību. Turklāt pieteiktā noraidījuma argumentācijā bijusi runa vienīgi par darbībām, kas saistītas ar šo konkrēto lietu, taču Kriminālprocesa likumā teikts, ka noraidījumu nedrīkst motivēt ar personas rīcību konkrētajā kriminālprocesā.

Prokurors Ilsters skaidroja, ka viņam nav bijušas nekādas saimnieciskas vai ģimeniskas attiecības ar Aivaru Lembergu. Visas darbības, kas saistītas ar apsūdzēto, viņš veicis tikai kā valsts amatpersona - prokurors. Ilsters norādīja, ka šādā gadījumā varētu nonākt pie kuriozas situācijas, ka ikviens apsūdzētais varētu iesniegt civilprasību tiesā pret valsts apsūdzības uzturētājiem, lai tādējādi rastu pamatu noraidījumam.

Līdzīgu nostāju šajā jautājumā pauda arī trešā noraidītā prokurore Paegle un cietušo pārstāvji. Piemēram, par cietušo atzītā Valentīna Kokaļa pārstāvis advokāta palīgs Andrejs Elksniņš norādīja, ka Aivara Lemberga celtā civilprasība pret Jurisu, Paegli un Ilsteru ir uzskatāma par sekām prokuroru rīcībai, kas saistīta ar patlaban iztiesājamo kriminālprocesu, taču jebkuras rīcības sekas jāvērtē kopsakarā ar to cēloni un, ņemot vērā, ka noraidījumu nedrīkst motivēt ar personas rīcību konkrētajā kriminālprocesā, Ventspils mēra izteiktais noraidījums nebūtu apmierināms, vēsta aģentūra LETA.

Turpinot izskatīt tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, Rīgas apgabaltiesa šodien uzklausījusi kopumā 19 procesa dalībnieku lūgumus, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa. Liela daļa šo lūgumu bija saistīta ar pirmstiesas izmeklēšanā saskatītām procesuālām nepilnībām un lietas materiālos it kā iztrūkstošiem dokumentiem. Tiesas sēdes sākumā Lembergs arī pieteica lūgumu nosūtīt visu lietu amatā augstākam prokuroram trūkumu novēršanai. Ja tiesa šo lūgumu noraida, "tas pēc būtības ir lēmums liegt man aizstāvību šajā procesā", uzskata Ventspils mērs.

Līdzīgu lūgumu - nosūtīt krimināllietu atpakaļ prokuratūrai nepilnību novēršanai - Lembergs bija pieteicis arī februārī, sākot izskatīt šo pašu krimināllietu iepriekšējā tiesas sastāvā. Toreiz tiesa viņa lūgumu neapmierināja, norādot, ka trūkumi lietas materiālos nav tik būtiski, lai sūtītu lietu atpakaļ prokuratūrai, vēsta aģentūra LETA.

A. Lembergs civilprasību tiesā iesniedza februārī par kaitējuma kompensācijas piedziņu no prokuroriem par privātu telefona sarunu publiskošanu un veselības stāvokļa datu izpaušanu. Krimināllietā viņš ir apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ir aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. 


(papildināta ar 7. un 8. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas