Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Tiesībsarga atzinums dod iespēju valsti sūdzēt tiesā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Tinis-Komentatoriste
T
JA DOMAA PAR NAAKOTNI UN LATVIJAS BEERNIEM, nevis par izdeveejhaizivju pelynyu... Tieši tā absolūti piekrītu!
Skolotāja
S
Ir jau skaisti, bet Apsītis&co: 1) nāk stipri par vēlu ar savu paziņojumu - bet varbūt viņi nav informēti, ka Latvijā skolā stundas sākas 2. septembrī? - kā viņi iedomājas notiekam mācības, ja klasē sēdēs bērni, kuru "vecāki nesteigsies ar grāmatu iegādi"; 2) diez kāpēc netiek runāts par iemesliem, kāpēc ir vajadzīgas jaunas grāmatas - arī šeit varbūt A&co nav informēti, ka kopš 2005. gada spēkā ir jaunie pamatskolas izglītības standarti; 3) kur pazudis jautājums par grāmatu kvalitāti? Pašlaik runā tā, it kā mācību grāmatas būtu kaut kas abstrakts, bet vai mērķis nav konkurētspējīgu izglītību ieguvis bērns? Mūsu skola taupa, cik vien var, rezultātā priekšmets jāmāca no teju 10 gadus vecām grāmatām - formāli standartam it kā atbilst, praktiski katrs bērns grāmatu saņem "uz rokas" no bibliotēkas, bet faktiski grāmata ir sen novecojusi gan saturiski, gan metodiski. Vecāki laimīgi - nav jāpērk, bet vai kāds uzdod jautājumu - ko iegūst mans bērns, mācoties no konkrētās pagājušā gadsimta grāmatas?
Komentatoriste
K
Katram skolniekam maajaas jaabuut komplektam maaciibu graamatu - un klasee arii. Kaa to panaakt? 1_ IZM beidzot jaavienojas par vienoti maac.graamatu sisteemu - lai nav jaamaldaas starp dazhaadiem autoru grupeejumiem. 2-Graamataam nav jaabuut lepni un bagaatiigi izraibinaataam ar ilustraacijaam - biezhi vien - idiotiskaam, bet gan paktiskaa, uz ekonomiska papiira un plaanos, neilistreetos vaakos - tas dod ietaupiijumu. 3-Graamatas vajag drukaat kaa burtniicu seerijas - pa teemaam, lai skolniekam nav ikdienaa jaaneesaa olimpiskus rekordsmagumus. 4-Darba burtniicas, kuraas skolniekam tikai jaaieraksta atbilde vai jaaieliek pareizaa vietaa krustinysh - ir divkaart nerentablas - skolnieks, straadaajot uz baltas lapas ar rakstaamriiku - maacaas nevis papagailya reakcijai - ielikt krustinyu - bet gac cilveeciskai domaashanai... 5-IZM vajadziiga pashu izdevnieciiba un pashu drukaatava - tas buutu daudz veertiigaak. JA DOMAA PAR NAAKOTNI UN LATVIJAS BEERNIEM, nevis par izdeveejhaizivju pelynyu...
Tinis
T
Bezbērnu nodoklis laikam nebūtu tas labākais risinājums,bet vecāku algas neapliekamais minimums(vienam vecākam no katras ģimenes) par katru bērnu gan būtu jāpaceļ līdz iztikas minimuma līmenim un lai tas tāds arī paliktu līdz bērns pabeidz 12. klasi. Starp citu, vai uz tām grāmatām ir attiecināms nodokļu atmaksas pasākums?
lai padalās
l
Jautājums jau nav par iemesliem, kāpēc personai nav bērnu. Būtiski ir, vai šīm personām ir kāds jāuztur, vai nav. Ja nav, tad lai padalās ar tiem, kuru bērniem bus jāpelna viņiem pensijas. .
Bizbiz
B
Paga! Bet kur skolēni tās grāmatas liek mācību gadam beidzoties? Ārā met vai? Ja visi savas grāmatas atstātu skolā, pāris gados bibliotēka būtu nokompektēta.
Dase
D
Ministrija ir tiesakaja veida ieintereseta jaunu gramatu izdosana. Ne mes katru gadu visjaunakas inovacijas, ne jaunakas metodikas tajas gramatas redzam. Ja ministrijai butu strategiskais grafiks, ka ik pa 3 vai 5 gadi gramata ir no jauna ar jaunako metodiku, jaunatklatajam zinasanam jaizdod, tad es saprastu, ka skolas ieperk jaunizdotas gramatas, ta nodrosinot skoleniem. Sobrid, tik daudz, cik katra berna vecaki ir nopirkusi pasi, to visu jau ir vairak ka apmaksajusi vecaki. Manam bernam skola nepienem vina labi saglabatas gramatas, jo redzi- nakosa gada tas nederes citiem, jo bus jaunas gramatas. Tad ka lai vel saprot, ka acimredzami Izdeveji lobe Ministrijas ierednus, jo sistema skiet visus biznesa darijuma iesaistitos apmierina. Maksa jau iedzivotaji.
no laukiem
n
Laukos mācību grāmatas skolēni saņam bibliotekās- tās pērk pašvaldība. Taču tad spēkā ir daži nosacījumi: lai būtu cietie vāki un lai būtu lēta, bet tas ne vienmēr nozīmē, ka tā ir laba grāmata.
Sviests
S
Paši sīkie plēš un pieķēza tās grāmatas, tad arī ir jāpērk vecākiem, kad visas bibliotēkas grāmatas ir sabojātas.
varbūt vezums
v
Ja nemaldos, Leiškalns jau pirms vairākiem gadu rakstīja avīzē, ka valsts pienākums ir nodrošināt izglītojamos ar mācību līdzekļiem. Beidzot pamodās arī Apsītis. Nu varbūt vezums izkustēsies!
maxis
m
Skaidrs, ka tad, ja skolām būs jāpērk grāmatas, skolotāji katru gadu neliks pirkt jaunu grāmatu, kurai labi ja cits vāks un priekšvārds sarakstīts. Tāat nepirks mācību burtnīcas, kuru lielāko daļu sarakstījuši pusanalfabēti par tādiem uzskatot arī adresātus - bērnus. Ko nez neglītā karga Kilbloka no Zvaigzne ABC par šito saka? Tā jau var sabrukt miljonu rūpals, jo gadiem varēja uzvārīties uz māc. grāmatu rēķina.
Mg
M
Izlasīju to Apsīša rakstu. Tāds diezgan pavājš un diskutabls ir sanācis. Tajos Ekonomisko, sociālo un kultūras tiesību komiteja Vispārējos komentāros Nr.11 pie jēdziena „bezmaksas izglītība” skaidrojumu gan ir pamatā runāts par tiešu vai netiešu mācību maksu, nevis maksu par mācību rāmatām vai burtnīcām. Arī par ārvalstu pieredzi informācija ir skopa Tikai par Igauniju,Somiju un Krieviju (Maskavu) ir teikts, ka skolniekus nodrošina ar bezmaksas mācību grāmatām. Par pārējām pieminētajām valstīm ir tikai informācija, ka arī tur, tāpat kā Latvijā, ir noteikta bezmaksas izglītība.
kaka
k
kad beidzot apredjeljatsja, kura graamata ir pareizaa? man domaat ka katru gadu ir citas graamatas vienai un tai pashai klasei.
Mamzele
M
Mana bērna skolā jāmaksā par skolas bibliotēkas grāmatu nomu - 40 santīmu par grāmatu.
?
?
Nevienu nevainoju par to, ka nav laidis pasaulē un neaudzina bērnu. Runāju par solidaritāti. Jo valsts atbalsts vecākiem pagaidām nav adekvāts. Un nodokļi? Cik gan ģimenes pašas nenomaksā tajos, iepērkoties bērnu vajadzībām?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Tiesībsarga atzinuma pilns teksts 

KAS NOTIKS TĀLĀK?

Inita Juhņēviča, Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta direktora vietniece:

Izglītības un zinātnes ministrija ik gadu, veidojot nākamo valsts budžeta projektu, ir pieprasījusi finanšu līdzekļus, lai no valsts budžeta nodrošinātu paredzēto summu pilnā apmērā. IZM ar lielu interesi gaida oficiālo Tiesībsarga biroja informāciju saistībā ar mācību grāmatu iegādi un cer, ka nākamajos gados kopīgi ar iesaistītajām institūcijām un partneriem no valsts budžeta izdosies nodrošināt normatīvos paredzēto finansējumu.

Guntis Helmanis, Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta direktors:

Šobrīd ar šo budžetu nav iespējams nodrošināt skolēnus ar mācību līdzekļiem simts procentu apmērā, un to nevarēs izdarīt arī nākamgad. Valsts grāmatu iegādei dod nepilnus piecus latus, savukārt Rīgas pašvaldība nedaudz vairāk kā astoņus latus uz vienu bērnu, tomēr ar to nepietiek.
Dažas skolas mācību grāmatas iepērk pārdomāti, un tādēļ vecāku ieguldījums ir simbolisks. Tomēr daudzās skolās grāmatu iegāde ir neracionāla. Ja grāmatu lieto minimums trīs gadus, tad ar šo finansējumu var pietikt, tomēr, jāņem vērā, ka bieži mainās izglītības standarts un līdz ar to arī mācību literatūra. Mācību grāmatas būtu jādotē pilnā apmērā, tomēr ar pašreizējiem finanšu līdzekļiem, tas nav iespējams.


Kārlis Boldašēvics, Latvijas vecāku apvienība “Visi”:

Paldies tiesībsargam, bet tā ir faktu konstatācija, kas mums nav nekāds pārsteigums. Ja gribam pierādīt taisnību, tad varam apsvērt iespēju vērsties Satversmes tiesā un to pierādīt, ko, manuprāt, ministrija un valdība saprot, bet ja mēs meklējam risinājumu es rosinātu pārskatīt atvieglojumus nodokļu veidā, līdzīgi kā kompensē veselības aprūpei iztērēto naudu. Iespējams, pašvaldībām jāmaina prioritātes. Pieļauju, ka apvienība varētu vērsties Satversmes tiesā, bet mūsu valdes sēde notiks septembra sākumā, kad lemsim kā rīkoties. Rudenī sāksies diskusijas par grozījumiem Izglītības likumā un pieļauju, ka šo situāciju varētu sākt risināt arī bez Satversmes tiesas spriedumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas