Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Tortes cepējai Saldū - 135 latu sods

Tortes cepējai, kuras dēļ 1.septembrī ar salmonelozi saslima 32 Saldus pamatskolas pedagogi un viņu ģimenes locekļi, ceturtdien Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) piemēroja administratīvo sodu 135 latu apmērā, Dienu informēja PVD Saldus pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.

Saldū dzīvojošā cepēja ar savu iesaistīšanos pārtikas apritē ir pakļāvusi briesmām cilvēku veselību un pārkāpusi Pārtikas aprites uzraudzības likumu, uzskata PVD. Likuma 4.panta 6.daļa nosaka, ka pārtiku, kas ražota, pārstrādāta vai apstrādāta mājas apstākļos, drīkst izplatīt vietējā tirgū tieši patērētājam, ievērojot higiēnas prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei.

Sēdē, kurā tika lemts par soda piemērošanu, tortes cepēja atzina un nožēloja savu vainu un solīja vairs neizplatīt pašas ceptās kūkas, pastāstīja G.Kapeniece. Tāpēc viņai nav piemērots maksimālais sods - 250 latu.

Ja cepēja vēlēsies turpināt savu rūpalu, viņai būs jāreģistrējas PVD kā mājražotājai, kas nozīmēs arī regulāras PVD pārbaudes un pašas cepējas veselības kontroli. Šobrīd dažādām produktu grupām – gaļai, zivīm, pienam, miltu izstrādājumiem, olām, augļiem u.c. - PVD reģistrēti ap 400 mājražotāji. Lai piereģistrētos, jāveic vienreizējs maksājums piecu latu apmērā, taču arī telpām jābūt atbilstoši aprīkotām.

"Cilvēki nesaprot, domā, ka var mājas virtuvē kopā ar suņiem un kaķiem taisīt ēdienu un piedāvāt to patērētājiem," situāciju kopumā raksturo PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzīšanas daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Taču viņa norāda, ka pat tad, ja produkts nav gatavots, lai gūtu peļņu, pavāram ir jāatbild par to, ka izplatītais produkts nav bijis drošs.

Līdzīgi sodi privātpersonām par mājās gatavotu produktu izplatīšanu netiek piemēroti bieži, šogad šis ir pirmais gadījums. PVD savu lēmumu pamato ar to, ka saslimuši nav tikai cepējas ģimenes locekļi, bet liels cilvēku skaits.  

T.Marčenkova stāsta, ka parasti salmonelozes izplatīšanā iesaistās termiski neapstrādāti produkti. Pirmkārt, tie ir konditorejas izstrādājumi ar krēmiem, otrkārt, dažādi salāti ar eļļu, krējumu un majonēzi, kas gatavoti neievērojot higiēnas prasības.

Jau vēstījām, ka 1.septembra svinību laikā ēdot mājās gatavotu torti, ar salmonelozi inficējušies 32 cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir pedagogi, kādēļ Saldus pamatskolā jau otro nedēļu nenotiek mācības. Tās varētu atsākties nākmotrdien, prognozē skolas direktors Andris Rudovics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas