Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - TP izvirza prasības nākamajam veselības ministram

Tautas partija (TP) tikšanās laikā ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) izvirzījusi prasības turpmākajai veselības aprūpes sistēmas attīstībai, nosaucot, kas jāievēro nākamajam veselības ministram. Tikmēr V. Dombrovskis šorīt intervijā _Latvijas Radio _norādīja, ka galvenā prasība no viņa puses ir spēja vadīt ministriju krīzes apstākļos.

Bez TP pārstāvjiem Mareku Segliņu un Māri Kučinski uz tikšanos ir ieradušies arī Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš un Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle. Neoficiāli pēdējie divi ir arī TP virzītie kandidāti. Vakarā TP valde varētu lemt par kāda no šo kandidātu oficiālu izvirzīšanu, bet tas atkarīgs no sarunām ar premjeru.

TP uzskata, ka samazinājums veselības aprūpei ir bijis neproporcionāls un TP mērķis ir to saglabāt vismaz 2009. gada līmenī - 3,4% līdz 3,5% no iekšzemes kopprodukta. Ja budžets tiks samazināts, tas pirmo reizi nokritīs zem 3% no iekšzemes kopprodukta.

TP uzskata, ka nākamajam veselības ministram jāievēro, ka nav pieļaujama turpmāka valsts budžeta samazināšana veselības aprūpei, bet kā prioritātes saglabājamas tādas pacientu gruaps kā bērni, grūtnieces, invalīdi, onkoloģisko slimību pacientei, psihiatrija, infekciju slimību pacienti. Tāpat nekavējoties jārealizē Veselības ministrijā izstrādātā un valdībā apstiprinātā nozares pārvaldes reforma, būtiski samazinot birokrātiju.

TP uzskata, ka nākamajam ministrija jāpabeidz vienota neatliekamā palīdzības dienesta izveide, jārevidē valsts kompensējamo zāļu saraksts ,attīstot valsts kompensācijas sistēmu zāļu iegādei. Tāpat jāpaplašina veselības veicināšana un slimību profilakse, jānodrošina plānveidīga cilvēkresursu attīstība veselības aprūpes sistēmā, jāstiprina ģimenes ārstu institūcija  un ambulatorā medicīna. Jākoncentrē gan ambulatorā, gan stacionārā veselības aprūpe atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam ārstniecības iestāžu plānam, jāpaātrina slimnīcu apvienību veidošana. TP norāda, ka Finanšu ministrijai kopīgi ar Veselības ministriju un Labklājības ministriju jārada sociālās aizsardzības sistēma.

Prasības esot nozares profesionāļu izstrādātas prasības, uzsvēra M. Segliņš. To veidošanā piedalījušies gan R. Muciņš, gan B. Rozentāle, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, kas arī bija klāt tikšanās laikā ar premjeru. 

Pēc tikšanās V. Dombrovskis norādīja, ka vairums TP prasību esot nākamajam ministram, taču budžeta apmērs nākamajam gadam veselības aprūpei būšot atkarīgs no tā, vai izdosies "solidārs samazinājums citās jomās". "Secinājām, ka galvenajos punktos pamatā redzējums sakrīt. Līdz ar to TP šodien sasauks valdes sēdi, lai lemtu par kandidāta nominēšanu," teica V. Dombrovskis.

M. Segliņš norādīja, ka finansējuma apmērs bija viens no svarīgākajiem jautājumiem šīs dienas tikšanās laikā. Tāpat svarīgi bijis pārrunāt jautājumus par sociālās palīdzības fonda izveidi maznodrošināto veselību aprūpei. Tāpat viņš neatklāja kandidātu, jo TP statūti nosakot, ka to virzot partijas valde.

V. Dombrovskis uzskata, ka pieņemams kandidāts veselības ministra amatam var būt gan ārsts, gan arī administrators. "Optimālā versija, ja Tautas partija tādu piedāvātu, būtu administrators, kuram ir zināšanas konkrētajā nozarē," sacīja premjers. Viņš uzskata, ka svarīgākais ir, "lai ministrs ir spējīgs vadīt nozari krīzes apstākļos", viņš teica intervijā Latvijas Radio.


(papildināta ar 6.-8. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas