Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - TP valdē neievēl nevienu reģionu pārstāvi

Sestdien norisinās Tautas parijas (TP) 11. kongress, kura moto ir: "Drošība. Ekonomika. Latvija." Kopumā kongresā piedalās 682 delegāti no 756 izvirzītajiem, kā arī 16 diplomāti, t. sk., Krievijas vēstnieks Aleksands Vešņakovs. Par TP priekšsēdētāju kongress ievēlēja Mareku Segliņu. Par viņa kandidatūru nobalsoja 608 delegāti, pret bija 25. Savukārt partijas valdē netika ievēlēts neviens pārstāvis no reģionu nodaļas.

Uz desmit valdes vietām tika izvirzītas 17 kandidatūras. M. Segliņš ieteica Helēnu Demakovu, Māri Riekstiņu, Edgaru Zalānu, Gunti Gūtmani no Jaunatnes nodaļas, Kristiānu Lībani-Šķēli, Andri Ārgali, Vinetu Muižnieci, Juri Dalbiņu un Edmundu Krastiņu. Liepājas nodaļa izvirzīja Silvu Goldi, Valmiera - Ineša Boķa kandidatūru, Aizkraukle - Vladimiru Samohinu, Smiltene - Ramonu Pitanu, Valka - Ventu Kraukli. Iepriekš minētie kandidāti tika izvirzīti jau iepriekš. Kongresa laikā kandidātu saraksts tika papildināts ar Cēsu mēru Gintu Šķenderu, Talsu mēru Aivaru Lācarus un Saeimas deputātu Oskaru Spurdziņu, kā arī Eiropas parlamenta deputāts Rihardu Pīku, kurš savu kandidatūru atsauca.

M.Segliņš Dienai skaidroja, ka uz desmito valdes locekļa vietu nav varējis izvirzīt kādu reģiona pārstāvi, jo tie nav spējuši vienoties par vienu kandidatūru. Pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas kļuva skaidrs, ka pārstāvis no reģionālajām nodaļām nebūs, jo jaunajā valdē darbosies H. Demakova, M. Riekstiņš, E. Zalāns, G. Gūtmanis, K. Lībane-Šķēle, A. Ārgalis, V. Muižniece, J. Dalbiņš, E. Krastiņš, kā arī O. Spurdziņš.

Partijas priekšsēdētāja amatam iepriekš izvirzīja Mareku Segliņu, bet Limbažu nodaļa izvirzīja arī Māri Kučinski, savukārt Jēkabpils nodaļas pārstāvis nosauca Gundaru Bērziņu, kas abi savas kandidatūras atsauca. Priekšsēdētāja amatam tika izvirzīts arī Andris Šķēle. Līdz ko tika nosaukts viņa vārds, zālē sākās ilgi, ilgi aplausi. Viņš piecēlās kājās, taču ilgu laiku netika pie vārda šo aplausu dēļ. Mirklī, kad viņš pateica, ka nekandidēs uz priekšsēdētāja amatu, zālē izskanēja liela nožēla.

M.Segliņš savā kongresa runā kā daudzi citi norādīja, ka TP pamatā jābūt tās programmai un tajā atspoguļotajām konservatīvajām un nacionālajām vērtībām. Apmeklējot nodaļas, viņš ir apzinājis arī pieļautās kļūdas un "zina, kas jādara, lai tās labotu". M. Segliņš bija viens no nedaudzajiem, kas savā uzrunā izteicās arī par partijas pieļautajām kļūdām. Viņš atzina, ka TP ir bijusi spējīga atgūties no neveiksmēm un tic, ka tas izdosies arī šoreiz. "Mūsu spēks - tie esat jūs, cilvēki visā Latvijā," teica M. Segliņš. Viņš arī nosauca piecas svarīgākās lietas, kas būtu partijas darbības prioritātes - tautsaimniecība, izglītība, drošība, pirms 10 gadiem paustā apņemšanās, lai abiem vecākiem strādājot, ģimene spēj izaudzināt trīs bērnus, ka arī nacionāla valsts. Tiem, kas pārmetuši TP raudzīšanos Krievijas virzienā, M. Segliņš varot sacīt, ka TP ārpolitikas vienīgā mēraukla ir nacionālas valsts drošība Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Savu runu M. Segliņš beidza ar vārdiem: "Gods kalpot Latvijai!" Kā zināms, tas ir arī partijas Jaunā Laika (JL) moto, ar ko JL kongresos savas runas parasti noslēdz tās teicēji. M. Segliņš Dienai norādīja, ka viņa runas noslēgumu nevajadzētu saistīt ar JL, jo tas esot iekšlietu sistēmas un karavīru patriotisma apliecinājums.

TP līdzšinējais priekšsēdētājs Aigars Kalvītis savā runā paziņoja, ka viņš ir nolēmis nekandidēt uz partijas priekšsēdētāja amatu, uzskatot, ka ir jādod vieta jauniem līderiem. Viņaprāt, Marekam Segliņam piemīt gan spēks, gan zināšanas, gan politiskā pieredze.

"Uzskatu, ka viņš ir īstais vīrs īstajā brīdī, tikai neaizmirsīsim, ka visiem mums ir viņam jāpalīdz," teica A. Kalvītis. Savā runā viņš klāstīja, ka viņam ir "emocionāli sarežģīta" sajūta, jo "nu es stāvu jūsu priekšā kā privātpersona, kā trīs dēlu tēvs". Viņš teica, ka strādājis, nerēķinoties ne ar laiku, ne ar veselību, izliekot sevi visu. "Varbūt kāds atviegloti uzelpos, bet visiem mīļš nekad nebūsi," noteica A. Kalvītis.

Viņš ir pārliecināts, ka viņa politiskie lēmumi ir bijuši savlaicīgi un izsvērti. "Var jau būt, ka pēcteči mani vēl ilgi izsmies par septiņiem treknajiem gadiem, tāpat kā Godmanim piemin taupības krāsniņas. Nu ko - treknie gadi bija realitāte. Īsāka nekā gribētos, bet varbūt tieši tāpēc daudz pamācošāka. Jautājums, vai kāds no piedzīvotā mācās, paliek atklāts," savā runā teica A. Kalvītis.

Vents Krauklis debatēs aicināja pateikties A. Kalvītim, jo tas nav pienācīgi izdarīts. Zālē sēdošie piecēlās kājās un ar ovācijām atsaucās aicinājumam. V. Krauklis teica, ka tādu cilvēku kā A. Kalvītis Latvijā nav daudz un viņus nedrīkst pazaudēt.

Savukārt TP dibinātāja A.Šķēles runu pavadīja ilgstoši delegātu aplausi. A. Šķēle aicināja partiju atgriezties pie tās programmas, Viņš norādīja, ka “tā partija, kas savā ikdienas rīcībā neievēro partijas programmu, pazūd”. Taču viņš ir pārliecināts, ka TP biedri nav gatavi to pieļaut un ir gatavi labot kļūdas. Uzskatot, ka TP “ballīte bija pārāk ieilgusi”, viņš varot tikai lūgt nākamo partijas priekšsēdētāju mobilizēt partijas intelektuālo resursu un disciplinēt partiju.


(papildināta ar TP valdes vēlēšanās iegūto balsu sarakstu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:

Mareka Segliņa runa kongresā

Aigara Kalvīša runa kongresā

VIDEO: Andra Šķēles runa kongresā

Māra Riekstiņa runa kongresā

TP VALDES VĒLĒŠANĀS IEGŪTĀS BALSIS

 

Valdē ievēlēti

Edgars Zalāns — 566 balsis
Guntis Gūtmanis — 560
Māris Riekstiņš — 546
Kristiāna Lībane – Šķēle — 545
Helēna Demakova — 501
Vineta Muižniece — 484
Juris Dalbiņš — 484
Andris Ārgalis — 471
Oskars Spurdziņš — 389
Edmunds Krastiņš — 267

Valdē ir arī partijas valdes priekšsēdētājs Mareks Segliņš, Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis, Jaunatnes nodaļas vadītājs Gunārs Elksnis. Valdē ar padomdevēju tiesībām ir bijušie priekšsēdētāji Andris Šķēle, Atis Slakteris un Aigars Kalvītis.

Valdē nav ievēlēti*


Gints Šķenders — 237 balsis
Silva Golde — 230
Inesis Boķis — 160
Ramona Pitana — 134
Vents Armands Krauklis — 110
Aivars Lācarus — 108
Vladimirs Samohins — 61

*Ja kāds no valdē ievēlētajiem savas pilnvaras noliek, viņa vietā nāk nākamais kandidāts, kas ieguvis lielāko balsu skaitu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas