Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Trīs gruzīni lūdz Latvijai patvērumu

Trīs gruzīnu tautības cilvēki ceturtdien Latvijai lūguši patvērumu, _Dienu _informēja Valsts robežsardzes pārstāve Jevgēnija Korne. Patvēruma pieprasītāji uzrādīja derīgas pases un Šengenas vīzas. Kamēr tiek veiktas procesuālās darbības, sīkāki komentāri no Valsts robežsardzes puses netiek sniegti.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šobrīd nevar pateikt, cik laika prasīs iesniegumu izvērtēšana. Saskaņā ar likumu tas jāizdara trīs mēnešu laikā, bet, ja nepieciešams ilgāks laiks, – līdz 12 mēnešiem.

"Termiņa pagarinājums parasti nepieciešams, lai pārbaudītu visas sniegtās informācijas patiesumu. Taču šajā gadījumā diez vai būs nepieciešams ilgāks laiks par trīs mēnešiem," saka PMLP preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Anita Āboliņa, norādot, ka situācija Gruzijā ir diezgan labi zināma.  

Ar bēgļa statusu iespējams Latvijā uzturēties neierobežotu laiku, savukārt alternatīvajam statusam tiek noteikts termiņš, kas nepieciešamības gadījumā var tikt pagarināts.

A.Āboliņa stāsta, ka laikā, kamēr notiek, iesnieguma izvērtēšana, patvēruma meklētāji Latvijā var uzturēties legāli. "Parasti viņi mitinās patvēruma meklētāju centrā Mucenieki. Tie, kam ir šeit radi vai draugi, dzīvo pie viņiem," stāsta A.Āboliņa.

Patvērumu meklējošais Latvijā var prasīt sev vienu no diviem statusiem - bēgļa vai alternatīvo. Uz pirmo var pretendēt cilvēks, kas ierodas Latvijā tādēļ, ka pamatoti baidās no vajāšanas rases, reliģijas, tautības, sociālās piederības vai politiskās pārliecības dēļ savas pilsonības valstī. Tāpat bēgļa statusu var piešķirt, ja cilvēks ir bezvalstnieks, kas šo baiļu dēļ nespēj vai nevēlas izmantot attiecīgās valsts tiesisko aizsardzību.

Savukārt alternatīvo statusu var saņemt, ja personai tās pilsonības valstī vai, ja šī persona ir bezvalstnieks, - iepriekšējās mītnes zemē draud nāves sods vai miesas sods, spīdzināšana, necilvēcīga vai pazemojoša izturēšanās pret to vai tās pazemojoša sodīšana. Alternatīvo statusu arī var iegūt, ja bruņoto konfliktu dēļ šai personai nepieciešama aizsardzība un tā nevar atgriezties savas pilsonības valstī.

Pēc PMLP datiem pēdējos desmit gados bēgļa statuss piešķirts 15 cilvēkiem, savukārt alternatīvais statuss, kopš 2002.gada 21 personai. Patvēruma meklētāji nāk no tādām valstīm kā Palestīna, Irāka, Pakistāna, Afganistāna, Sudāna, Kongo, Somālija, Krievija, Baltkrievija u.c.

Robežsardzes pārstāve J.Korne norāda, ka sāk piepildīties Valsts robežsardzes ceturtdien izteiktās prognozes par patvēruma pieprasīšanas gadījumu palielināšanos no iedzīvotājiem, kas nāk no Kaukāza reģiona saistībā ar militāro konfliktu Gruzijā.

Vēl pirms karadarbības sākuma viens Gruzijas pilsonis lūdzis Latvijai patvērumu, sacīja J.Korne. Arī šī lieta ir izskatīšanas procesā un nekas vairāk netiek paskaidrots.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas