Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Turlais: Aizliegums lielveikaliem strādāt svētdienās neveicinās nodokļu pieplūdumu

Tas noteikti nebūtu solis, kas veicinātu valstij šobrīd tik ļoti nepieciešamo nodokļu pieplūdumu, uzsver Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais, komentējot ZZS līdera Viestura Silenieka izteikumu, ka "lielveikalu darbību vajadzētu regulēt, piemēram, liedzot tiem strādāt svētdienās, tādējādi radot papildu iespējas vietējiem ražotājiem un mazajiem veikaliem."

"Tas noteikti nebūtu solis, kas veicinātu valstij šobrīd tik ļoti nepieciešamo nodokļu pieplūdumu. Jebkādi šādi mākslīgi un uz atsevišķu uzņēmēju darbības ierobežošanu vērsti ierosinājumi ir pretrunā ar brīvā tirgus ekonomikas principiem un nav izdevīgi patērētājam," skaidro Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Šobrīd veikalu darba laiku - kurās dienās un cik ilgi katrs veikals strādā nosaka patērētājs - piemēram, Rimi veikals Stacijā sāk darbu jau 7 no rīta, kamēr hipermārkets Galerijā Azur tikai 10 no rīta. "Svētdienās strādājam, jo cilvēki vēlas šajā dienā iepirkties. Daudzi cilvēki brīvdienu nogalē vēlas iegādāties pārtiku jaunajai darba nedēļai - svētdienas vakarā, atgriežoties no laukiem vai kāda pasākuma, viņi iegriežas veikalā, lai nopirktu produktus. Un ne tikai pārtikas preces. Cilvēkam, iespējams, ir nepieciešams iegādāties zobu pastu, higiēnas preces, veļas pulveri vai zeķes," stāsta V. Turlais.

Pēc V. Turlā domām, arguments, ka tādējādi svētdienās cilvēki varētu iegādāties vairāk preces no Latvijas laukiem, nevis citvalstu fūrēm, arī ir nepamatots, jo arī Rimi veikalos pamatā tiek tirgots tas, kas izaudzis Latvijā - aptuveni 80% no realizētās svaigās pārtikas ir no Latvijas. "Kāposts un burkāns, kas nopērkams Rimi un Supernetto, ir audzis Latvijā, pie mūsu vietējiem zemniekiem, ir rūpīgi pieskatīts no pašu un dažādu kvalitāti uzraugošu dienestu puses un to var nopirkt par konkurētspējīgu cenu," stāsta Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs.

Grūti komentēt Silenieka kunga izteikumus par aizliegumu lielveikaliem strādāt svētdienās, jo pagaidām mūsu rīcībā nav oficiālas informācijas par šādu ideju, norāda Maxima Latvija Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Orlova. "Ja šī jautājuma ietvaros tiks izteikts oficiāls priekšlikums no valdības, tad attiecīgi tiks sagatavota oficiāla atbilde un jautājums risināts ar visām iesaistītajām pusēm, taču, kamēr tas nav noticis, plašākus komentārus mēs nevaram sniegt," skaidro V. Orlova.

SIA Palink Operatīvās darbības direktore Dace Zundure uzsver, ka nesen izskanējušo piedāvājumu aizliegt lielveikaliem strādāt svētdienās vērtē skeptiski un tas radītu nevienlīdzīgas konkurences situāciju, jo mazie piemāju veikali un zemnieki nepārdod daudzas ikdienā nepieciešamās preces un produktus. "Galvenais cietējs būs patērētājs, jo ierobežotā preču un produktu sortimenta dēļ nevarēs iegādāties sev nepieciešamo par izdevīgāko cenu. Tāpat šāda priekšlikuma realizācija ietekmētu tirgotāju apgrozījumu, kas var novest pie ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās kopumā," norāda D. Zundure. SIA Palink mazumtirdzniecības jomā Latvijā darbojas ar diviem veikalu zīmoliem – IKI un Cento.

(papildināta ar 5., 6. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas