Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - TV5 par Gerhardu: tulkojam tos, kas nerunā krieviski

Raidījuma "Bez cenzūras" vadītājs žurnālists Andrejs Mamikins dienu pēc tam, kad televīzijas studiju pameta satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), portālam Diena.lv saka, ka tulkojuma nenodrošināšana nav bijusi principiāla lieta. "Protams, ar intervējamām personām vairākkārt ir bijusi vienošanās par sarunas tulkojuma nodrošināšanu, taču šoreiz apelējām pie ministra augstsirdības un tolerances lūdzot, lai viņš runā krieviski, jo līdz šim viņš to ir darījis," situāciju paskaidroja žurnālists, norādot, ka sarunas tulkojums savulaik ir nodrošināts Gerharda partijas biedram Jurim Dobelim.

"Uz līdzenas vietas Gerhards izvērsa sev politisko reklāmu. Diemžēl – pavāju. Vajadzēja apliet mani ar sulu vai mest man ar vecu olu nosaucot par Putina ielikteni, tad par šo gadījumu runātu ilgāk," vērtē žurnālists. Viņš pirmo reizi ir pieredzējis situāciju, kad kāds pamet studiju raidījuma vidū. Neviens viņu prom nedzina, ministrs atnāca un aizgāja, kad pats vēlējās, norāda Mamikins.   

"Raidījuma licence paredz, ka tas ir krievu valodā, tādēļ tulkojumu parasti nodrošinām tikai tiem viesiem, kuri tiešām nerunā krieviski. Bet Gerhars, kā mēs visi zinām, krieviski runā. Vēl vairāk – nekādu brīdinājumu par to, ka viņš runās tikai latviski un lūgumu nodrošināt tulku saņēmuši neesam," uzsver telekompānijas TV5 direktors Mihails Šeitelmans.

Situācijas politisko aspektu viņš nekomentēja.

Kleckins: liegums runāt valsts valodā ir kliedzošs gadījums

Nacionālās radio un padomes vadītājs Ābrams Kleckins liegumu runāt valsts valodā TV5 raidījumā "Bez cenzūras" dēvē par kliedzošu gadījumu.

"Uz to ir jāreaģē! Es neatceros, ka publiskajos medijos notiktu kaut kas tāds, ka cilvēks nevar runāt valsts valodā. Tas ir nesaprotami," sašutumu pauda padomes priekšsēdētājs.

Kleckins aģentūrai BNS gan atzina, ka vēl raidījumu nav redzējis, taču, ņemot vērā izskanējušo informāciju, šis uzskatāms par unikālu un kliedzošu gadījumu Latvijā.

Arī NRTP loceklis Sergejs Kārītis vakardienas raidījumu nebija redzējis, taču, iepazīstoties ar situācijas atstāstījumu, atzina, ka šāda prakse televīzijā pieļaujama nav. Viņš arī atturējās komentēt, kādas šādai žurnālista rīcībai varētu būt sekas.

“Šodienas padomes sēdē par šo gadījumu nerunājām. Nākamā paredzēta jaunnedēļ. Tad arī izvērtēsim notikušo,” S. Kārītis bija lakonisks.

Gerhards atsakās TV5 raidījumā runāt krieviski

Jau ziņojām - lai gan iepriekš K.Gerhards neatteicās sniegt intervijas krievu valodā, otrdien TV5 raidījumā "Bez cenzūras" viņš uz jautājumiem atbildēja latviski. Raidījuma vadītāja mudinājumam krievu valodā raidošajā televīzijā runāt attiecīgajā valodā ministrs neatsaucās. 

Mēs esam Latvijā, Latvijas telpā darbojošā televīzijā, kas varēja arī nodrošināt pietiekami kvalitatīvu tulkojumu, raidījumā pauda ministrs. "Vai ministram ir jāstrādā par tulku? Iespējams," tiešraidē teica politiķis un piebilda, ka viņa pārstāvji brīdinājuši par sarunvalodu.

(papildināta ar NRTP locekļa Sergeja Kārīša viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas