Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Uzņēmēji no VID sagaida lielāku cīņu ar ēnu ekonomiku

Pēc Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) šefa Dzintara Jakāna atstādināšanas no amata uzņēmēji pauž viedokli, ka VID vajadzētu lielākus spēkus veltīt nodokļu nemaksātājiem. Kā liecina viņu teiktais _db.lv, _uzņēmējus, kuri veic nodokļu maksājumus atbilstoši likumam, nesatrauc Dz.Jakāna atstādināšana, taču gadījumā, ja būs izmaiņas VID vadībā, uzņēmēji sagaidītu aktīvāku cīņu ar pelēko ekonomiku. 

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) ceturtdien ierosināja disciplinārlietu pret Dz.Jakānu par pienākumu nepildīšanu, uz izmeklēšanas laiku amatpersonu atstādinot no amata.

A/s Smiltenes piens valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece:

Mums nebija nekas ne pret VID ģenerāldirektoru Jakānu, ne pret iepriekšējiem vadītājiem. Tiem uzņēmumiem, kuri godīgi maksā nodokļus, nav nekādas nozīmes, kurš vada VID. Neesmu tik kompetenta, lai izvērtētu, ko VID vadītājs darīja pareizi vai nepareizi. Taču, lasot medijos aplēses par ēnu ekonomikas apjomiem - 30 – 40%, nākamajam VID vadītājam būtu liels darbs, lai tos mazinātu un lai nepaceltu nodokļus tiem uzņēmumiem, kuri tos godīgi maksā, īpaši pārtikas nozarē.

A/s Aldaris valdes priekšsēdētāja Ināra Šure:


Aldaris vienmēr bijis viens no uzcītīgākajiem nodokļu maksātājiem, tāpēc nedomāju, ka VID vadītāja maiņa mūs var ietekmēt. Domāju, ka nav būtiski, kas vada VID, bet svarīgas ir tās darbības, ko VID veic. Ja tās ir likumīgas, tad nekādām izmaiņām nevajadzētu būt. Piekrītu, ka jaunajam vadītājam būtu vairāk jāstrādā pelēkā sektora izskaušanā. Jo nav pārsteigums, ka, palielinoties nodokļiem, daļa no mazā biznesa pāriet uz ēnu ekonomiku, tāpēc būtu jādomā, kā šo jautājumu risināt, atvieglojot nodokļu slogu.

New Rosme izpilddirektors Edgars Štelmahers"

Uzņēmējus uztrauc rezultāts, ne personālijas. Mūs uztrauc tas, ka joprojām ir pietiekami liela pelēkās ekonomikas daļa, ka apkarošana nav efektīva, jo daudz uzņēmēju joprojām algas maksā aploksnēs. Kā uzņēmējam un Latvijas pilsonim man aizdomīga šķiet situācija, ka VID saglabā darbā personas ar aizdomīgu reputāciju, kam iepriekš bijuši pārkāpumi, pat atzīta viņu vaina. Sanāk tā, ka pa vienām durvīm izdzen ārā, bet pa otrām ielaiž atpakaļ. Uzņēmēji tā nekad nedara. Izskaidrojums varētu būt tikai viens – šie cilvēki, acīmredzot, esošajai vadībai ir patīkami. VID no transparentuma un godījuma viedokļa jābūt kā piemēram. VID ir jākalpo likuma burtam un tur nevar darboties cilvēki ar apšaubāmu reputāciju, kas potenciāli varētu pieņemt subjektīvus lēmumus. Nezinu, cik pareizi juridiski rīkojas finanšu ministrs, bet no uzņēmēja viedokļa ir skaidrs – ja darbinieks zaudē uzticību, viņš vairs uzņēmumā nestrādā. Otrs princips, ko ievēro uzņēmēji -  ja tev vajag augstu profesionālu darbinieku, to jāmeklē konkursā un vietu iegūs labākais, kas uz šo brīdi ir pieejams tirgū. Man liekas, ka šie divi principi VID pilnībā netiek īstenoti. 

(papidlināta ar E.Štelmahera viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas