Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Valdība atbalsta vienotu atalgojumu tiesnešiem, prokuroriem un deputātiem

Tieslietu ministrijā otrdien tika iesniegti grozījumu projekti vairākos likumos, paredzot vienotajā atalgojuma sistēmā iekļaut tiesnešus, prokurorus un Saeimas deputātus. Valdība šo ieceri otrdien atbalstīja, līdz ar to tagad par šiem grozījumiem būs jālemj parlamentam.

Jau ziņots, ka Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības biedri izteikuši gatavību savas intereses aizstāvēt Satversmes tiesā (ST), ja tiesneši tiks iekļauti vienotajā atalgojuma sistēmā. 

"Šobrīd vairākām valsts amatpersonām, kurām darba samaksa tiek maksāta no valsts budžeta līdzekļiem, atlīdzība tiek noteikta citā likumā. Tā, piemēram, tiesneši saņem darba samaksu saskaņā ar likumu "Par tiesu varu", prokurori saņem darba samaksu, kas noteikta Prokuratūras likumā, savukārt Saeimas deputāti darba samaksu saņem, pamatojoties uz Saeimas kārtības rulli. Līdz ar to secināms, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums pilnvērtīgi nepilda tā 1.pantā noteikto mērķi," teikts sagatavotā likuma grozījumu projekta anotācijā. 

Likumprojektā paredzēts, ka, piemēram, Saeimas deputātu mēnešalgu noteikšanai, līdzīgi kā patlaban paredzēts pašvaldības deputātiem, piemēro koeficientu sistēmu, piesaistot to Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram. 2011.gadam paredzēts saglabāt patlaban aprēķiniem izmantojamo rādītāju - 2009.gada pirmā pusgada darba samaksu, kas ir 471 lats. 

Saeimas deputātiem turpmāk netiek paredzēts atsevišķi nodalīt piemaksu par amatu, integrējot to mēnešalgā, kura tiek noteikta katram amatam. Paredzēts arī, ka, ja uz deputātu vienlaicīgi attiecas vairāki amati, mēnešalgu nosaka atbilstoši augstākajam amatam.

Tiesnešu un prokuroru mēnešalgu paredzēts noteikt, par bāzi izmantojot rajona (pilsētas) tiesas tiesneša bez kvalifikācijas klases mēnešalgu, kuru pielīdzina valsts tiešās pārvaldes iestāžu juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram -1157 latiem. 

Savukārt augstāka līmeņa tiesu tiesnešiem un tiesnešiem ar lielāku darba pieredzi mēnešalgas būs būtiski lielākas. Tās arī varēs pārsniegt 2000 latus mēnesī, kas ir vairāk nekā valsts sekretāriem un ministriem. Tādējādi tiks nodrošināts, ka tiesneša amats ir vislabāk atalgotā juridiskā profesija sabiedriskajā sektorā, kā arī veicināta karjeras izaugsme juridiskajā profesijā sabiedriskajā sektorā. 

Sagatavotie grozījumi attiecas arī uz Satversmes tiesas (ST) tiesnešiem, kuriem, ņemot vērā amata kandidātam izvirzāmās prasības, tiks nodrošināts visaugstākais atalgojums. Ieviešot likumprojekta normas, tiesnešu mēnešalga un piemaksa par kvalifikācijas klasi vai prokurora mēnešalga un piemaksa par prokurora amata pakāpi, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, palielināsies vidēji par 30%. 

Vienlaikus izskatīšanai valdībā iesniegti arī attiecīgi grozījumu projekti likumā "Par tiesu varu", Prokuratūras likumā un ST likumā. 

(papildināta ar valdības lēmumu 1.rindkopā)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas