Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Valdība rod formālu risinājumu par dienesta auto

Valdība otrdien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka turpmāk valsts amatpersonas, kā arī valsts un pašvaldību valdes un padomes locekļi, kuriem pienākas dienesta auto, varēs to lietot tikai braukšanai no mājām uz darbu un otrādi, par to samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Neraugoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kritiku, premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka valdības piedāvātais risinājums par nodokli dienesta automašīnām, ja to lieto privātām vajadzībām, ir adekvāts risinājums. Viņš arī uzsvēra, ka šāda kārtība būs tikai pagaidām un ka līdz maijam tiks sagatavotas gan izmaiņas likumā, gan izstrādāta kārtība, kā amatpersonas var izmantot dienesta labumus. Premjers atzīmēja, ka viņa skatījumā pozitīvi ir tas, ka šobrīd ir stingri noteikts, ka dienesta auto var izmantot tikai braukšanai uz darbu un mājām, kas līdz šim neesot bijis regulēts. 

Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) iebilda pret šādu risinājumu, uzskatot, ka tas nav tiesisks. Viņš teica: "Sauksim lietas īstajos vārdos un teiksim, ka tas ir ministru uz mājām vešanas nodoklis."

Jau vēstījām, ka KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks uzskata, ka nodokļa noteikšana par dienesta auto izmantošanu ir formāls risinājums, kas neatrisina pretrunas likumos un neatrisina arī to, cik daudz amatpersonas var izmantot dienesta auto, kā arī pēc būtības skaidri nepasaka, kas ir tie gadījumi, kad dienesta auto tiek izmantots privātām vajadzībām. Faktiski KNAB ieskatā, uzliekot nodokli dienesta auto izmantošanai, valdība tikai legalizējusi prettiesisku darbību. Neformāli tas tiek salīdzināts ar to, ka nākamais solis varētu būt, piemēram, nodokļa uzlikšana kukuļiem.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, piemēram, ministriem, par dienesta auto izmantošanu braukšanai uz mājām un atpakaļ mēnesī jāmaksā 22,86 lati, kas ir pat mazāk nekā maksā tramvaja mēnešbiļete Rīgā. Turklāt ir amatpersonas gan valdībā, gan valsts pārvaldē, kuras nemaz nedzīvo Rīgā un kuras ar dienesta auto veic tālākus braucienus uz mājām un atpakaļ, degvielas izdevumos vien notērējot vairāk nekā samaksā nodoklī. Papildus tam valsts apmaksā arī šoferu darbu un citus izdevumus, kas saistīti ar amatpersonu vešanu uz mājām.

Pēc KNAB atzītā izriet, ka, piemēram, rietumvalstīs amatpersonu, tai skaitā, ministru, braukšana uz mājām ar dienesta auto ir papildus labums, par ko no sava maka maksā amatpersona pēc tarifa, kas ir ļoti tuvs taksometru pakalpojumu izmaksām, netiek vien ierēķināta pārvadātāju peļņa. Pēc KNAB norādītā, šādā veidā arī Latvijā vajadzētu uztvert dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām.

Diena.lv jau ir vēstījusi, ka normatīvajos aktos iepriekš pastāvēja pretruna. Proti, noteikumos par kārtību, kādā ar IIN apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām, par iespējamajiem labuma guvējiem tiek uzskatītas arī valsts, pašvaldību un centrālo valsts iestāžu amatpersonas. Savukārt saskaņā ar likumu par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu ir aizliegts valsts mantu, kas šajā gadījumā būtu dienesta transportlīdzeklis, izmantot personīgām vajadzībām.

Ņemot vērā valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonu un personu darba specifiku, brauciens no darba uz dzīves vietu un otrādi būtu uzskatāms par braucienu saistībā ar dienesta pienākumu izpildi, jo minētajām personām bieži ir nenormēts darba laiks, pienākumu pildīšana ir saistīta  ar ilgstošu darbu pēc noteiktā darba laika, kā arī ar nepieciešamību operatīvi nokļūt darba vietā saistībā ar darba pienākumu izpildi, grozījumus pavadošajos dokumentos norādīja Finanšu ministrija (FM).

Lai nodrošinātu pagaidu risinājumu, tā rosināja noteikt, ka dienesta transportlīdzekļu izmantošana braucieniem no darba uz dzīves vietu un otrādi ir uzskatāma par izmantošanu dienesta vajadzībām, vienlaikus nosakot, ka amatpersonu pienākums ir maksāt IIN un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

(papildināta ar 2.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas